Začetek slovenske skakalne revolucije na Češkem

Smučarski skoki 14. Jul 202310:00 > 10:03 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Smučarski skoki na Češkem so v zadnjih letih zavili v slepo ulico. Pot nazaj proti vrhu oziroma vsaj v srednji rang mednarodne konkurence bosta v tej deželi iskala slovenska trenerja Gaj Trček in Jure Šinkovec. Slovenca sta že zavihala rokave in postavila realne načrte. V bližnji prihodnosti si želita Čehe znova popeljati vsaj med osem najboljših reprezentanc v svetovnem pokalu.

Sezona 2022/2023 je bila ena izmed najslabših v zgodovini češkega skakanja na smučeh. V posamični konkurenci so Čehi zbrali vsega dvanajst točk za svetovni pokal, enajst jih je vknjižil veteran Roman Koudelka, eno samo je dodal še 22-letni Radek Rydl.

Breme rezultatov čeških skakalcev še vedno na svojih ramenih nosi veteran Roman Koudelka. Foto: Profimedia

Posledica skromnih rezultatov je bilo vsega enajsto mesto v pokalu narodov, kar je bilo premalo, da bi svojo službo glavnega trenerja obdržal izkušeni Vasja Bajc. A Čehi so se odločili, da bodo tudi v prihodnosti zaupali slovenskemu znanju. Na mesto glavnega trenerja so tako ustoličili Gaja Trčka, njegov pomočnik je postal Jure Šinkovec.

“Češka ima bogato tradicijo v smučarskih skokih. To je pomembno, skoki so v krvi te dežele. Po mojem mnenju je bil sistem v zadnjih letih zastavljen napačno, trenerske menjave so prinesle zmedo, koncept dela je bil vsako sezono drugačen in to je jezilo skakalce. Tu smo, da to spremenimo. Vzpostavljamo enoten sistem, s katerim si želimo češko skakanje vrniti na raven, na kateri je bilo v preteklosti. Upam, da bomo uspešni. Vrnili se bomo na začetek, najprej bo poudarek na fizični pripravi, potem začnemo na manjših skakalnicah in gremo korak za korakom,” v pogovoru za Češko smučarsko zvezo razmišlja Trček.

Kdo sta Gaj Trček in Jure Šinkovec?

Gaj Trček je 35-letni nekdanji skakalec, ki pa nikoli ni dosegal vidnejših rezultatov. Še najbolje se je odrezal leta 2009, ko je v okviru pokala FIS zasedel 14. mesto na domačem Ljubnem. V skakalni srenji je morda bolj poznan po dejstvu, da zaradi Torettovega sindroma najprej ni smel nastopati na skakalnicah, a ko je priložnost vendarle dobil, je na letalnici v Planici kot predskakalec skočil 193 metrov.

Jure Šinkovec je dvajsetkrat osvojil točke svetovnega pokala, najvišjo posamično uvrstitev pa je zabeležil januarja 2012, ko je v Saporu osvojil 11. mesto. Na ekipnih tekmah je zbral dve uvrstitvi na zmagovalni oder – istega leta je v Oberstdorfu v družbi Jurija Tepeša, Roberta Kranjca in Petra Prevca zmagal, teden dni pozneje pa je na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu skupaj s Tepešem, Kranjcem in Jernejem Damjanom osvojil bronasto kolajno.

Prvi cilj: vrniti Češko med osem najboljših reprezentanc

“Veliko sem potoval po svetu in si nabiral izkušnje. Poškodba mi je pomagala, da sem podrobno spoznal svoje telo. Zdaj želim svoje izkušnje deliti z drugimi, pomembno bo, da postanemo velika družina, ki si brezpogojno zaupa. Roman Koudelka je bil v preteklosti eden najboljših na svetu in zdaj ciljamo na to, da se bo redno uvrščal v finale. Naša druga naloga je, da skrbimo za razvoj mladih skakalcev. Do olimpijskih iger si želimo Češko vrniti med osem najboljših reprezentanc sveta,” realne načrte predstavi še Jure Šinkovec.

Na minulih evropskih igrah se Čehi sicer niti približno niso proslavili. Od petih tekmovalcev je bil najuspešnejši Radek Rydl, ki je tako na mali kot na veliki skakalnici osvojil 38. mesto. Pred slovensko trenersko navezo je tako očitno še kako velik izziv.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!