Na Češkem bodo še naprej zaupali slovenskemu znanju

Smučarski skoki 30. Maj 20239:53 0 komentarjev
Jure Šinkovec
Jure Šinkovec. Foto: Aleš Fevžer

Češko reprezentanco v smučarskih skokih bo še naprej poganjalo slovensko znanje. Ekipa, ki se je v zadnjem obdobju znašla v rezultatski in finančni krizi, zaradi česar je službo izgubil slovenski trener Vasja Bajc, bosta v novo sezono popeljala Gaj Trček in Jure Šinkovec.

Kot poročajo češki in poljski mediji, češke skakalce na najvišji ravni prevzemata dva Slovenca. Skakalni javnosti na sončni strani Alp precej neznani Gaj Trček bo prevzel mesto glavnega trenerja, njegova desna roka pa bo Jure Šinkovec.

Gaj Trček je 35-letni nekdanji skakalec, ki pa nikoli ni dosegal vidnejših nastopov. Še najbolje se je odrezal leta 2009, ko je v okviru pokala FIS zasedel 14. mesto na domačem Ljubnem. V skakalni srenji je morda bolj poznan po dejstvu, da zaradi Torettovega sindroma najprej ni smel nastopati na skakalnicah, a ko je priložnost vendarle dobil, je na letalnici v Planici kot predskakalec skočil 193 metrov.

Ob zahtevni nalogi, kako češke skoke znova približati svetovnemu vrhu, kjer so po zaslugi Jakuba Jande pa tudi Romana Koudelke že bili, bo Trčku pomagal Jure Šinkovec. Za njim je uspešnejša kariera, saj je dvajsetkrat osvojil točke svetovnega pokala, najvišjo posamično uvrstitev pa je zabeležil januarja 2012, ko je v Saporu osvojil 11. mesto. Na ekipnih tekmah je zbral dve uvrstitvi na zmagovalni oder – istega leta je v Oberstdorfu v družbi Jurija Tepeša, Roberta Kranjca in Petra Prevca (ta je ob poletu padel in se poškodoval) zmagal, teden dni pozneje pa je na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu skupaj s Tepešem, Kranjcem in Jernejem Damjanom osvojil bronasto kolajno.

Kranjec, Šinkovec, Tepeš
Robert Kranjec, Jure Šinkovec in Jurij Tepeš po zmagi v Oberstdorfu 2012. Foto: Profimedia

Trček in Šinkovec bosta na čelu čeških skokov nasledila še enega Slovenca Vasjo Bajca, v ekipi A pa bosta vodila le že omenjenega Koudelko. 34-letnik, zmagovalec petih tekem za svetovni pokal, je po točki na novoletni dan v Garmisch-Partenkirchnu med prvo trideseterico končal le še v Rašnovu (21.), s čimer je kot edini izpolnil kvoto domače zveze. V skupnem seštevku sezone je z 11 točkami zasedel 68. mesto. V reprezentanci B pa bodo v novi sezoni Radek Rydl, Benedikt Holub, Krstof Hauser, kandidata pa sta še Frantisek Holik in Petr Vaverka.