Marcel Hirscher pred senzacionalno vrnitvijo

Alpsko smučanje 24. Apr 20247:43 0 komentarjev
Marcel Hirscher. Foto: Guliver images

Kar osemkratni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala Marcel Hirscher bi se lahko po petletnem premoru vrnil v smučarsko karavano, in sicer pod nizozemsko zastavo.

Marco Odermatt piše zgodovino. Lucas Braathen se je ob naznanjeni vrnitvi odel v brazilske barve. Omenjeni dvojici bi se utegnil na štartu tekem svetovnega pokala v novi sezoni priključiti še – Marcel Hirscher. Skoraj pet let po upokojitvi legendarnega Avstrijca vse skupaj zveni kot prvoaprilska šala, a vendarle ni. Senzacionalno vrnitev je napovedal švicarski Blick, novico povzemajo tudi v Avstriji. Vse kaže, da je 35-letni nekdanji svetovni in olimpijski prvak res pripravljen na vnovičen skok v tekmovalni bazen.

Hirscher, ki je sicer vseskozi ohranjal zavidljivo telesno pripravljenost, naj bi, podobno kot Braathen, ob vrnitvi izkoristil mamino poreklo. Po žilah smučarskega zvezdnika se namreč pretaka nizozemska kri. Hirscher naj bi tako sprožil postopek za zamenjavo smučarskega državljanstva, postal nizozemski reprezentant in se najprej lotil nastopov na tekmah nižje ravni na južni polobli. Sledila bi vrnitev v svetovni pokal in nastop na svetovnem prvenstvu v Saalbachu.

Še pred tem mora Hirscher odmrzniti svoj status pri FIS. Ko je leta 2019 sporočil, da se upokojuje, so mu namreč pri krovni zvezi odvzeli pravico do nastopov in ga tako umaknili iz protidopinškega sistema. Vrnitev mora tekmovalec naznaniti pol leta pred prvo tekmo.

Avstrijska zveza: Res je

Kmalu po objavi novice so pri avstrijski smučarski zvezi potrdili sestanek s Hirscherjem, na katerem so mu obljubili zeleno luč za zamenjavo državljanstva. Več o tem …

Pred leti je v Kitzbühlu nastopil kot predtekmovalec. Foto: Profimedia

V celotni zgodbi, ki je protagonist še ni komentiral, je še kar nekaj neznank. Jasno pa je, da bi ob vrnitvi nastopal na smučeh Van-Deer. Spomnimo, Hirscher je leta 2020 po prekinitvi sodelovanja z Atomicom predstavil lastno blagovno znamko. Gre za besedno igro. Van (od) je izbral zaradi nizozemske krvi, deer pa v angleščini pomeni jelen, s čimer je osvetlil svoj priimek (Hirsch v nemščini prav tako pomeni jelen). Kmalu zatem je sklenil še partnerstvo z Red Bullom in trčil ob pravila FIS, zdaj pa na njegovih smučeh tekmuje tudi njegov nekdanji veliki tekmec Henrik Kristoffersen.

Marcel Hirscher se je kot tekmovalec podpisal pod izjemno kariero, v kateri je slavil 67 zmag na tekmah svetovnega pokala, prejel osem velikih in ducat malih globusov, v domači vitrini ima tudi 14 kolajn z velikih tekmovanj, med katerimi sta dve zlati olimpijski in kar sedem zlatih s svetovnih prvenstev. Njegov tekmovalni repertoar je vključeval slalom, veleslalom, superveleslalom in kombinacijo. Upokojil se je leta 2019.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!