Najprej globusi, nato poroka

Alpsko smučanje 22. Jun 202312:43 0 komentarjev
Mikaela Shiffrin in Aleksander Aamodt Kilde. Foto: Profimedia

Na Norveškem so kar nekaj prahu dvignili koledar svetovnega pokala in pa nove usmeritve krovne organizacije, ob napovedani poroki Ragnhild Mowinckel pa je moral na vprašanja o oltarju odgovarjati tudi Aleksander Aamodt Kilde.

Trije Norvežani so se v pretekli zimi zvrstili od drugega do četrtega mesta v skupnem seštevku svetovnega pokala. Vseeno so bili prvi smukač zime Aleksander Aamodt Kilde, specialist za tehnični disciplini Henrik Kristoffersen in vzhajajoča zvezda Lucas Braathen kar krepko oddaljeni od velikega kristalnega globusa. Ta je pristal v rokah Marca Odermatta. Zdi se, da je 25-letni Švicar zdaj za Norvežane tisto, kar je bil do leta 2019 Marcel Hirscher. Kristoffersen, ki je bil v Hirscherjevi eri po dvakrat drugi in tretji, ni nikoli prišel do velikega globusa. Je pa zato vrzel med dvema erama izkoristil vsaj Kilde, zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v sezoni 2019/20.

V zadnjih dveh sezonah je bil Kilde Odermattov prvi zasledovalec, a čeprav je bila točkovna razlika v obeh primerih velikanska (467 in 702), pa je 30-letni Norvežan “spotoma” pobral tri male globuse ter po dve kolajni na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu. Da se je ob tem še večkrat znašel v središču medijske pozornosti, pa je poskrbela razkrita zveza s prvo damo svetovnega pokala Mikaelo Shiffrin.

“Ona je najboljša alpska smučarka vseh časov, jaz pa tudi nisem tako slab. To je redka kombinacija,” se je pred dnevi v pogovoru za norveški Dagbladet pošalil Kilde. In ker je malo pred tem poroko z dolgoletnim partnerjem naznanila njegova reprezentančna kolegica Ragnhild Mowinckel, se ni mogel izogniti niti vprašanju o podobnem koraku. “Poroka je navdihujoča. Nekoč v prihodnosti. Zdaj pa imava oba še zelo zaposleno športno življenje,” je odvrnil najboljši smukač svetovnega pokala.

Foto: Profimedia

Prednost imajo torej globusi. Mikaela Shiffrin je pred tedni v vitrino postavila že petega velikega in desetega malega. Konkurenco je preskočila za skoraj tisoč točk, obenem pa poskrbela, da bo vsaka njena naslednja zmaga rekordna. Na svojem računu jih ima kar 88, največ v zgodovini svetovnega pokala v alpskem smučanju. In kaj pomeni Kildejev “nisem tako slab”, s katerim se je opisal? 21 zmag, 42 uvrstitev na stopničke, velik globus in štirje mali ter štiri kolajne na velikih tekmovanjih.

Aleksander Aamodt Kilde je bil v zadnjem obdobju tudi zelo kritičen do novega koledarja svetovnega pokala. Kot je dejal, vključuje preveč potovanj in je pretirano natrpan. Še več prahu pa je na Norveškem dvignila napoved prenovljenega koncepta pravic in dolžnosti tekmovalcev. Norveška smučarska zveza namreč napoveduje dodatno omejitev osebnih sponzorstev. Obeta se upor smučarjev. A glavne besede verjetno ne bo imel Kilde, temveč Kristoffersen, stari znanec bitk s krovno organizacijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!