Zmaga proti skromnim Latvijcem z veliko lepotno napako (VIDEO)

Nogomet 11. Jul 202321:58 0 komentarjev

Nogometaši ljubljanske Olimpije so v Stožicah z zmago odprli novo sezono. Na prvi tekmi uvodnega kroga kvalifikacij za ligo prvakov so zmaji z 2:1 ugnali latvijsko Valmiero, a z medlo predstavo "poskrbeli", da bo potnika v drugi krog odločila šele povratna tekma čez teden dni. Nobenega dvoma sicer ni, da so Ljubljančani precej bolj kvalitetna ekipa od skromnih Latvijcev.

Kvalifikacije za ligo prvakov, 1. krog, prva tekma

NK Olimpija Ljubljana : Valmiera FC (LAT) 2:1 (1:0)

Stadion Stožice, sodniki: Chivulete, Gheorghe, Constaninescu (vsi Romunija).
Strelci: 1:0 Nukić (42.), 2:0 Pedro (74.), 2:1 Diop (87.).

Olimpija: Vidovšek, Silva (od 90. Lasickas), Sualehe, Nukić (od 64. Florucz), Elšnik, Ratnik, Muhamedbegović, Sešlar (od 64. Bristrić), Posavec (od 77. Saar), Doffo, Pedro (od 77. Motika).

Valmiera: Olses, Balodis, Sliede, Želizko (od 78. Silva), Ribeiro (od 78. Diop), Jaunzems (od 67. Fall), Toniševs, Ghanem, Ndoye (od 65. Goucho), Mena, Diagne (od 65. Kapić).

Rumeni kartoni: Ribeiro.

V dneh pred tekmo med Olimpijo in Valmiero je v nogometni Ljubljani v zraku viselo vprašanje, kaj bo za svoj tekmovalni debi na klopi Olimpije pripravil portugalec Joao Henriques? Če ste stavili na kakšno presenečenje, ste stavo dobili. V konici napada je namreč tekmo v zeleno-belem dresu začel lani odpisani Mustafa Nukić, v napadu so mu družbo delali Ivan Posavec, Svit Sešlar in Rui Pedro. Nemanja Motika, ki ga je po eksplozivni predstavi proti Hajduku marsikdo pričakoval v začetni enajsterici, je tekmo začel med rezervisti.

Že uvodne minute obračuna so sicer nakazale smer, v kateri se bo peljala prva tekma ljubljanske Olimpije v novi sezoni. Zmaji so od začetnega sodniškega žvižga Romuna Andreija Chivulete napadli vrata gostov iz Latvije, a si ob nekaj potencialno nevarnih podajah v kazenski prostor v uvodnih 20 minutah niso pripravili konkretne priložnosti.

Tekma se je nadaljevala v podobnem ritmu. Olimpija je prevladovala, a to je bila jalova premoč, ki je pravzaprav bolj ustrezala gostom. Ti so so z zgoščeno obrambno postavitvijo držali zanje izjemno ugodnih 0:0. Hitro smo lahko namreč ugotovili, kakšna je razlika v kvaliteti med obema ekipam,a oziroma kako zelo je tehtnica nagnjena na stran zmajev. Toda počasna igra Olimpije je gostom iz Latvije kar nekaj časa dajala upanje, da iz Ljubljane odnesejo ugoden rezultat.

Foto: Aleš Fevžer

A prišla je 42. minuta, ko so zmaji dočakali novo napako kronično nespretnih gostov. Agustin Doffo, za katerim je nova brezhibna predstava, s katero si je v drugem polčasu prislužil tudi vzklike navijačev, je ukradel žogo Adelu Ghanemu ter pred vrati zaposlil Mustafo Nukića, ki je hladnokrvno opravil to, za kar ga je Henriques poslal na igrišče od prve minute – pospravil žogo v latvijsko mrežo. Dve minuti kasneje se je Ljubljančanu ponudila še ena lepa priložnost, a je po podaji Sešlarja s strani meril mimo gostujočih vrat.

Zadetek Mustafe Nukića za 1:0

V drugi, morda tretji prestavi Olimpija do lepe popotnice

Slika na igrišču je bila v drugem polčasu dolgo časa popolnoma identična kot v prvem. Olimpija je v polju absolutno prevladovala, a si s počasno gradnjo napadov le s težavo ustvarjala priložnosti. Ena od redkih se je v 61. minuti sicer po novi zmedi v latvijski obrambi ponudila Ruiju Pedru, toda slednjemu je pred golovo črto veselje preprečil blok latvijskih branilcev.

In potem so v 71. minuti zapretili tudi gostje, ki so sicer redko, zelo redko žogo sploh prepeljali na Olimpijino polovico. A nekako so se dokopali do podaje s kota, po kateri je do strela z glavo prišel latvijski “nebotičnik” Niks Sliede (2,0 m), ki pa je meril naravnost v dobro postavljenega Vidovška.

Foto: Aleš Fevžer

A razlika v kvaliteti se je enostavno morala še bolj odločno zapisati tudi na semaforju. V 74. minuti je rezervist Raul Florucz sijajno podal v kazenski prostor, kjer je v petmetrskem prostoru žogo pričakal Rui Pedro in jo z glavo poslal v mrežo Valmiere.

Zadetek Ruija Pedra za 2:0

Sledile so minute, ki jih je pravzaprav težko razložiti. Namesto, da bi zmaji odločno krenili še po tretji ali celo četrti zadetek, je v zaključku dvoboja Olimpija pobudo prepustila gostom, ki so to nekako vendarle znali izkoristiti. V 87. minuti je obramba domačih zaspala, kar je izkoristil rezervist Meissa Diop in z glavo žogo poslal mimo nemočnega Vidovška.

Zadetek Valmiere

Ljubljančani tako prihodnji teden v Latvijo odhajajo z zadetkom prednosti, toda z grenkim priokusom, ker dvoboj po torkovem večeru v Stožicah še zdaleč ni odločen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!