Še ena sprememba za Primoža Rogliča

Kolesarstvo 11. Dec 202312:54 0 komentarjev
Primož Roglič
Foto: Uroš Skaza

Medtem ko je nova ekipa Primoža Rogliča Bora Hansgrohe trenutno v pozornosti javnosti zaradi dogajanja okrog prestopa Ciana Uijtdebroeksa v Jumbo-Vismo, pa so Nemci v ozadju sprejeli pomembno odločitev glede kolesarske opreme.

Po poročanju za kolesarstvo specializiranega portala Cyclignews se na kolesih Bore Hansgrohe v sezoni 2024 obetajo spremembe. Bavarska zasedba bo v prihajajočem tekmovalnem obdobju pri uporabi prestavnega sistema (obroči, veriga, menjalnik …) namesto podjetju Shimano zaupala podjetju SRAM.

Čeprav uradne potrditve iz Bore ali SRAM-a še ni, pa je novico za Cyclingnews že potrdil glavni predstavnik za stike z javnostjo pri Shimanu. “Lahko potrdim, da se Bora z naslednjo sezono seli k SRAM-u,” je na kratko dejal.

Ne samo seli, Bora se k SRAM-u vrača. Nemci so sisteme in dele kolesa japonskega proizvajalca Shimano uporabljali zadnjih devet let (od 2015 naprej), predtem pa so še kot ekipa Bora-Argon 18 uporabljali prav komponente ameriškega proizvajalca. Od leta 2017, ko je ekipa dobila zdajšnje ime, je sicer dobavo koles in z njimi povezanih delov prevzelo podjetje Specialized.

A če bo vrnitev k prestavnim sistemom SRAM novost za večino kolesarjev Bori Hansgrohe, pa tega ne moremo reči za Primoža Rogliča. Z ameriškim proizvajalcem je namreč v zadnjih letih sodelovala tudi Zasavčeva zdaj že nekdanja ekipa Jumbo-Visma, tako da so Rogliču zadeve več kot poznane. Na predzadnji etapi letošnjega Gira, nepozabnem kronometru iz Trbiža na Svete Višarje, kjer si je zagotovil rožnato majico, je z odločitvijo po uporabi posebnega enega obroča spredaj in z razmerjem 10-44 lahko ohranjal višjo hitrost pedaliranja tudi na najtežjih odsekih zadnjega klanca.

Čeprav je na kraljevski etapi na klancu izgubil verigo, pa je bilo vse skupaj dovolj za končno zmago, obenem pa je, kot je za Cyclingnews že poleti dejal predstavnik SRAM-a, Rogličeva odločitev za uporabo posebne tehnologije XPLR pomenila odlično reklamo za podjetje. Kljub temu pa ni znano, ali je Slovenčev prihod k Bori kakorkoli povezan z novim dogovorom. Enako še ni jasno, ali gre za eno- ali večletno sodelovanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!