Rez Ilke Štuhec: Razhajanja so prevelika

Alpsko smučanje 23. Apr 20249:53 3 komentarji
Darja Črnko in Ilka Štuhec. Foto: Aleš Fevžer

V taboru Ilke Štuhec so tudi uradno potrdili velike spremembe v spremljevalni ekipi, iz katere se poslavlja Darja Črnko, trenersko taktirko pa bo prevzel Aleš Gorza.

Kar 22 uvrstitev na oder za zmagovalke v svetovnem pokalu, od tega 11 zmag, dva mala kristalna globusa, dve zlati kolajni na svetovnem prvenstvu. Vse to so uspehi, ki jih je Ilka Štuhec dosegla v okviru samostojne ekipe, a vselej ob prisotnosti Darje Črnko. Smučarkina mama je bila v različnih obdobjih vodja, trenerka in serviserka, predvsem pa gonilna sila samostojnega projekta. Na pragu nove sezone bo Ilka dopolnila 34 let, trdno odločena, da zgoraj navedeno smučarsko kartoteko še oplemeniti. A na to pot se bo, kot smo prvi poročali v ponedeljek, podala brez Darje Črnko.

Natančno en mesec po koncu sezone svetovnega pokala je najboljša slovenska smukačica prekinila medijski molk in tudi uradno potrdila velike spremembe v svoji spremljevalni ekipi. Ne le slovo dolgoletne vodje, temveč tudi prihod novega glavnega trenerja Aleša Gorze, ki v Ilkin štab prestopa iz moške ekipe svetovnega pokala za hitri disciplini. Ob tem je jasno tudi, da Ilkin štab zapuščata hrvaški trener Natko Zrnčić-Dim in fizioterapevtka Tina Kobale, medtem ko pa bo serviser Roland Schneeberger del pogona tudi v novi zimi.

Ilka Štuhec. Foto: Profimedia

”Mama je meni in ekipi dala vse in še več, za kar ji bom večno hvaležna. Skupaj sva premaknili meje in dokazali, da je vse mogoče. Njena strokovnost ni bila nikoli vprašljiva, a razhajanja v določenih pogledih so prevelika, da bi nadaljevali skupaj. Odgovornost za to v veliki meri prevzemam jaz. Zdaj bova imeli čas in priložnost, da znova gradiva odnos mama-hči, ki se je v vseh teh letih profesionalnega sodelovanja v bistvu izgubil, a ga želim zadržati za vedno. Mamin doprinos v ekipi bo težko nadomestiti. Drugače bo, morda celo malce strašljivo, a verjamem v uspešno prihodnost in predanost ciljem, ki jih bomo zastavili z ekipo,” je v izjavi za javnost poudarila Ilka Štuhec.

”Ko kot trener ali vodja ekipe izgubiš pozornost tekmovalca, je čas za spremembo. Z Ilko sva prišli do točke, ko se najina pogleda o tem, kako bi šli naprej, preveč razhajata. Ni se lahko posloviti. Doživeli smo marsikaj, osvojili skoraj vse, a kljub temu zdaj nimam občutka, da je delo opravljeno. Ogromno je bilo izjemnih trenutkov za zgodovino in, iskreno, morda še več težkih trenutkov, ko se je bilo treba pobrati z dna. V vseh vlogah, ki sem jih opravljala v ekipi, sem vedno delovala sto in več odstotno. V korist Ilke in njenih ciljev, ciljev ekipe. Zgodijo pa se tudi stvari, na katere nimaš vpliva. Takšen je šport na najvišji ravni. To je bila najina pot in zadovoljna sem, da sem ji ustvarila pogoje in možnosti za uspehe ter s tem pripomogla k njeni zgodbi in uspešni karieri,” pa je dejala Darja Črnko, ki je sicer v začetku leta v intervjuju za Sportklub poudarila: “Vedno sem govorila, da odnosa hčerka-mama ne bom nikoli ogrozila. Zdaj to že več kot dvanajst let počnem vsaj desetkrat na dan.”

Zdaj se za obe začenja novo obdobje.

Darja Črnko. Foto: Jure Banfi

In medtem ko je Ilka Štuhec že sestavila svojo ekipo, je več nejasnosti okrog kadrovanja v ekipah svetovnega pokala pod neposrednim okriljem SZS. Novi vodja panoge Matjaž Šarabon je dobra dva tedna po imenovanju opravil kopico sestankov, vse v želji, da bi do sredine maja zboru panoge že ponudil trenerske sestave. Vsaj na ravni ekip svetovnega pokala ob kleščenju stroškov ni želel izvajati revolucije, a je jasno, da bo do določenih sprememb prišlo.

Dosedanji vodja reprezentanc Janez Slivnik in prej omenjeni Aleš Gorza sta že poiskala novi delovni okolji. Mitja Kunc naj bi ostal v ženski tehnični ekipi, ki pa bo zanesljivo delovala dokaj razpršeno, saj Neja Dvornik in Andreja Slokar vztrajata pri konceptu svojih štabov. Tudi na moški strani slika ni jasna, ni pa izključena vrnitev Aleša Brezavščka, ki se je razšel z bosansko smučarko Elvedino Muzaferijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje