17-letna Celjanka, ki pod budnim očesom staršev ruši državne rekorde

Atletika 24. Maj 20245:00 0 komentarjev
Tia Tanja Živko. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Tia Tanja Živko je ena najbolj nadarjenih slovenskih atletinj. 17-letnica iz Celja, ki prihaja iz zelo tekaške družine, je lani popravila kar sedem državnih rekordov v tekih na srednje proge. Letos namerava narediti še korak naprej.

Tia Tanja Živko je v slovenski atletiki lani močno opozorila nase. V kategoriji mladink, mlajših od 18 let, je namreč popravila kar šest državnih rekordov (štiri na prostem in dva v dvorani), en mejnik pa ji je uspelo premakniti tudi v kategoriji mladink do 20 let.

V torek je prvič nastopila na mitingu Mednarodne atletske lige Telekom Slovenije in takoj zmagala. V teku na 1500 metrov je v cilj prišla v času 4:22,54, kar je slabe tri sekunde slabše od njenega osebnega in tudi mladinskega slovenskega rekorda do 18 let, ki ga je dosegla lani (4:19,73).

“To je moj drugi najboljši rezultat do zdaj, tako da sem vesela in zadovoljna. Pričakovala sem hitrejšo tekmo, ampak na koncu se mi zdi, da sem svojo nalogo opravila zelo dobro. Zelo sem zadovoljna,” je po nastopu v deževnem vremenu povedala izjemno nadarjena slovenska tekačica in nam v nadaljevanju razkrila, kakšne cilje ima v nadaljevanju sezone.

Takole je v cilj kot prva prišla na Ptuju. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Najraje teče na 1500 metrov

“Želim si, da bi letos izboljševala osebne rekorde. Če bo padel še kak državni rekord, pa toliko bolje,” je dejala za sezono 2024, v kateri jo glavno tekmovanje čaka konec avgusta v Peruju, ko bo v Limi na sporedu svetovno mladinsko prvenstvo do 20 let.

“Najprej si želim, da bi se tam uvrstila v finale, potem pa v njem odtekla čim bolje,” je enostaven načrt razkrila zelo raznovrstna tekačica, ki je lani podirala državne rekorde v tekih od 800 do 3000 metrov.

“Najbolj mi je všeč tek na 1500 metrov. Se mi zdi, da imam tam tudi največ potenciala. Bom pa letos poskusila tudi z drugimi disciplinami. Malce več bom tekla na 800 in tudi 3000 metrov. Verjamem, da se lahko najdem še kje drugje,” je povedala o disciplini, ki ji je najbolj všeč.

Odgovora na vprašanje, kako hitro si želi v tej disciplini letos teči, z nami ni želela deliti. “V glavi imam jasen cilj, ki pa ga javno še ne bi delila. Najprej ga moram izpolniti,” je pametno ugotovila.

Državni rekordi Tie Tanje Živko:

Na prostem:
1500 m: 4:19,73 (mladinke U18)
Milja: 4:46,73 (mladinke U20 in mladinke U18)
2000 m: 5:59,59 (mladinke U18)
3000 m: 9:45,54 (mladinke U18)

Dvorana:
800 m: 2:09,82 (mladinke U18)
1500 m: 4:26,69 (mladinke u18)

Trenirata jo oče in mama, nekoč odlična tekača

Kot otrok je poskusila tudi z drugimi športi, a potem hitro ugotovila, da obožuje atletiko. Nič čudnega, da je tako. Prihaja namreč iz zelo tekaške družine.

FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Njen oče je namreč nekdanji zelo uspešni slovenski tekač Romeo Živko, ki ga najdemo med najboljšimi desetimi na večnih slovenskih lestvic v tekih od 1500 do 10.000 metrov. V teku na 3000 metrov (osebni rekord 8:34,01) z zaprekami na tretjem, v teku na 5000 metrov (13:36,10) pa celo na drugem mestu.

Njena mama je Anica Živko, še ena nekdanja zelo hitra tekačica. Tudi njo najdemo med najboljšo deseterico v slovenski zgodovini, in sicer v teku na 10.000 metrov in v maratonu. Oba sta njena trenerja.

“Super je, ker imam ob sebi dva strokovnjaka, ki sta mi na razpolago 24 ur na dan. Podpirata me in mi pomagata, ko potrebujem pomoč,” je povedala o tem in v nadaljevanju razkrila, po komu od atletinj in atletov se zgleduje.

Idol? Z enim od njih trenira

“Začnem lahko kar z Vidom Botolinom, s katerim treniram. On je moj prvi in glavni vzornik. Potem so tu še nekatere slovenske atletinje. Maruša Mišmaš Zrimšek, Klara Lukan … Od tujk pa mi je najbolj všeč Britanka Kelly Hodgkinson. Res je, da ona teče na 800 metrov, ampak ona je moja vzornica številka ena,” se je razgovorila in bila precej jasna, ko smo jo povprašali o njenih atletskih sanjah.

“Upam, da bom nekoč segla v svetovni vrh. Tako kot vsak atlet si seveda želim nastopati na velikih tekmovanjih, v prvi vrsti na olimpijskih igrah. Zraven želim biti že čez štiri leta, ko bodo igre v Los Angelesu. Imam visoke cilje in veliko željo, bomo pa videli, kam me bo to pripeljalo. Vem le to, da bom dala vse od sebe,” je še povedala srednješolka, ki atletiko brez težav usklajuje s šolo.

V dresu slovenske reprezentance. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Šola, atletika in … risanje

“V šoli se mi prilagajajo, kolikor se lahko. Profesorji so mi v pomoč, kar mi pomeni ogromno. Treniram namreč zelo pogosto. Vsak dan vsaj en trening, precejkrat pa tudi po dva,” je dejala.

Ob šoli in treningih prav veliko časa za druge stvari ne ostane, a ga vseeno nekaj najde. In ga pogosto nameni za aktivacijo svoje umetniške duše.

“Rada rišem in slikam. To me sprošča. V tem uživam. Včasih kakšno mojo risbo delim na spletu, sicer pa jih hranim zase v svoji knjižici. V tem zelo uživam. To zelo rada počnem,” je za konec o svojem zanimivem hobiju povedal drobcena, a zelo nadarjena tekačica.

Tia Tanja Živko. Zapomnite si to ime.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!