Osem let čakanja Ptujčanke, ki je bila svetovni up

Atletika 21. Maj 202410:00 0 komentarjev
Maja Bedrač; FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Maja Bedrač, ki je pred leti veljala za eno najbolj obetavnih na svetu v svoji starostni kategoriji, je po letih iskanja letos našla stare občutke in začela skakati tako daleč, kot si je želela.

Maja Bedrač je prek šestih metrov – in sicer krepko, pristala je pri 627 centimetrih -, prvič poletela, ko je bila stara vsega 15 let. Takrat je bila med vrstnicami v samem svetovnem vrhu.

To je tistega leta dokazala tudi na olimpijskih igrah mladih v Caliju v Kolumbiji, kjer je bila tretja. Leto za tem, ko je preskočila še 11 centimetrov več, je v Tbilisiju v Gruziji v svoji starostni kategoriji postala tudi evropska podprvakinja.

Toda za tem njena zelo obetavna atletska pot ni šla v pravo smer. Dlje ni več skočila, zato je vmes v iskanju vrhunskosti presedlala tudi na mnogoboj, a se letos vrnila k svoji prvi ljubezni in kmalu ugotovila, da je ravnala prav.

Letošnjo sezono na prostem je začela s krepko popravljenim osebnim rekordom, v Mariboru je pristala pri 649 centimetrih in v športni karieri dobila prepotreben zagon.

Pritisk, poškodbe, puberteta …

“Nisem pričakovala, da bom že na prvi tekmi skočila tako daleč, zato sem zadovoljna. Imela sem tudi nekaj težav s kolenom čez leto, tako da sem bila nad rezultatom kar malce presenečena,” nam je povedala 24-letna atletinja, ki pravega odgovora, zakaj se je v zadnjih letih tako mučila, nima.

Z medaljo na olimpijskih igrah mladih v Caliju leta 2015 (desno). FOTO: Profimedia.

“Ne vem. Verjetno so ti uspehi v mladih letih prinesli pritisk. Vsega je bilo po malem. Poškodbe, zaradi katerih nisem mogla normalno trenirati, puberteta … Kar osem let sem potrebovala, da sem prišla do novega osebnega rekorda. Upam, da bo šlo zdaj navzgor,” je dejala o tem.

“Nekoč si želim nastopiti na olimpijskih igrah. Če ne letos, pa čez štiri leta. Sicer pa si želim popravljati osebne rekorde,” je dodala zmagovalka zadnjega mitinga Mednarodne atletske lige in v Slovenski Bistrici. Tokrat je zmagala z nekoliko slabšim rezultatom, 635 centimetrov.

Tiha želja je evropsko prvenstvo v Rimu

“Nisem zadovoljna. Imela sem težave v zaletu in v zaključku. Ampak na koncu 635 centimetrov za drugo tekmo ni slabo. Gremo dalje,” je povedala po sobotnem nastopu. Kam dalje, smo jo vprašali.

“Moja tiha želja je bila norma za evropsko prvenstvo, ki je 670 centimetrov. Morala bi jo izpolniti, saj lani nisem imela tekme, zato mi na lestvicah kaže slabo. Malo mi zmanjkuje časa. Še torkov nastop na mitingu na Ptuju, potem pa balkansko prvenstvo, na katerem bom imela zadnjo možnost za evropsko prvenstvo. To je želja, bom pa zadovoljna tudi s 650 preskočenimi centimetri,” pravi Bedrač, ki verjame, da lahko v nadaljevanju sezone postavlja nove osebne rekorde.

“Imam kar nekaj rezerv. Največ pri hitrosti in zaletu. Pa tudi v zaključku mi desna noga pade hitreje kot leva. V tem segmentu lahko pridobim 10, 15 centimetrov,” je prepričana.

FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Poskus z mnogobojem ni trajal dolgo

Če bi svoj osebni rekord že letos izboljšala za 15 centimetrov, bi lahko morda že v naslednjem letu napadla slovenski rekord 678 centimetrov, ki je že 16 let v rokah Nine Kolarič.

O tem kdaj drugič. Tokrat smo jo raje povprašali, kako to, da je lani nastopala v mnogoboju?

“Poskusila sem, ampak sem hitro ugotovila, da ne bo šlo. Tudi zaradi poškodbe kolena sem morala mnogoboj postaviti na stran. Z mnogobojem je težko. Za vsako disciplino moraš narediti dva treninga na teden, kar znese 10 do 12 treningov. Potrebuješ tudi dobro regeneracijo. Vse bi moralo biti urejeno, da bi lahko bila uspešna. Morda sem se te discipline tudi lotila prepozno. Komaj lani,” je z nami delila z zagotovo najtežjo atletsko panogo, v kateri je treba “obvladati” vse. Sprint, tek, skoke, mete …

Pozanimali smo se tudi o njenih atletskih začetkih.

“Že od malega me je zanimal šport. Poskusila sem z marsičem. Zdi se mi, da bi bila lahko uspešna tudi v drugih športih, toda na koncu me je prevzela atletika. Najprej tek na 800 metrov, moja vzornica je bila Jolanda Čeplak, na koncu pa sem pristala v skoku v daljino, saj sem v njem najbolj uspešna,” je dejala Ptujčanka, ki, zanimivo, trenira pod vodstvom nekdanjega slovenskega rekorderja v teku na 400 metrov Matije Šestaka.

FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Zdaj se bo povsem posvetila atletiki

“Tako je že tretje leto. Ima dobro ekipo skakalk, v troskoku in skoku v daljino. Vzdušje na treningih je zelo dobro, kar mi pomaga do boljših skokov,” je za konec še povedala skorajšnja diplomantka Fakultete za varnostne vede, ki jo pri atletski ob ptujskem atletskem klubu podpira predvsem družina. Upa pa, da bo v prihodnosti tako dobra, da se bo to spremenilo.

“Zdaj se bom povsem posvetila atletiki. Upam, da bom nastopala še dolgo časa. Če ne bo poškodb, bom vztrajala dolgo časa. Vmes bom opravila tudi tečaj za trenerja oziroma maserko. Za vedno bi namreč rada ostala v atletiki,” je še povedala atletinja, ki je v mladih kategorijah navduševala, na velikem članskem tekmovanju še ni nastopila.

Držimo pesti, da ji uspe že letos. Če ne pa v naslednjem letu, ki prav tako prinaša velike izzive. Pozimi dvoransko evropsko prvenstvo v Apeldoornu na Nizozemskem, poleti pa velik atletski spektakel na Japonskem. Svetovno prvenstvo na prostem v Tokiu.

Prvo priložnost bo imela že danes popoldne, ko bo nastopila na domačem stadionu. Na tretjem mitingu Mednarodne atletske lige Telekom Slovenije na Ptuju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!