Apostolovski blizu želene ravni, Horvat še ni tam

Atletika 18. Jun 202421:00 0 komentarjev
Lia Apostolovski je dosegla izid sezone na prostem. FOTO: Profimedia.

Na močnem atletskem mitingu v Turkuju na Finskem smo videli tri slovenske nastope. Lia Apostolovski je bila tretja v skoku v višino, Anita Horvat sedma na 800 metrov, Žan Rudolf pa je narekoval tempo na 1500 metrov.

Lia Apostolovski, ki je tudi na nedavnem evropskem prvenstvu spet skočila do finala, kar ji je uspelo na vseh zadnjih velikih tekmovanjih, je v skoku v višino v zelo močni konkurenci preskočila 191 centimetrov, kar je njena najvišja višina v tej poletni sezoni, in pristala na tretjem mestu.

Zmagala je domačinka Ella Junnila, ki je skočila nov finski rekord (197 centimetrov), druga pa je bila Avstralka Eleanor Patterson, aktualna svetovna podprvakinja, ki je na svetovnem prvenstvu 2022 v Eugenu osvojila zlato medaljo. Preskočila je 194 centimetrov.

“Danes sem nastopila dobro in sem suvereno skakala do končne višine 194 centimetrov. To je bil moj najboljši nastop in tudi izid leta. Iz tekme v tekmo stopnjujem formo in moram biti le potrpežljiva, da pridem še na malo višje višine. Na ogrevanju je bilo kar hladno, tipično finsko vreme, do tekme se je zjasnilo in v soncu so pogoji postali odlični. Tekma je bila zelo močna, taka mednarodna konkurenca je vedno zame še dodatni motiv,” je po nastopu za STA povedala 23-letna slovenska skakalka, ki je v prvih poskusih preskočila 1,80, 1,84 in 1,88 centimetrov, bila v drugo uspešna na 191, 194 centimetrov pa trikrat podrla.

Anita Horvat še čaka na tek pod dvema minutama

Drugi slovenski nastop je bil malce slabši. Anita Horvat, ki je na evropskem prvenstvu v Rimu doživela razočaranje in obstala v polfinalu, je bila sedma v teku na 800 metrov.

Z rezultatom 2:01,24 je spet precej zaostala za časi, ki si jih želi, in tako v tej sezoni še naprej ni tekla pod dvema minutama. Njen osebni rekord, ki ga je dosegla junija lani, je 1:58,73.

Tudi ona je nastopila v zelo močni konkurenci, zmagovalka, evropska podprvakinja iz Rima Gabriela Gajanova s Slovaške, je zmagala z rezultatom 1:59,57.

Žan Rudolf je zmagovalcu pomagal do osebnega rekorda

Na Finskem, od koder prihaja njegova žena, je spet tekel tudi slovenski rekorder v teku na 800 metrov Žan Rudolf, ki se je letos specializiral za vlogo narekovalca tempa.

V tej vlogi je nastopil tudi tokrat. Očitno uspešno. V teku na 1500 metrov je Ircu Cathalu Doylu pomagal do zmage in novega osebnega rekorda 3:34,09.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!