Čeh: Najljubše prepovedano poživilo sta zrezek in hamburger

Atletika 23. Dec 20226:30 1 komentar
Kristjan Čeh. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach via Guliverimage

Kristjan Čeh je sodobni Herkul. Z njegovimi 206 centimetri in 116 kilogrami (teža oscilira) ga je še v množici težko zgrešiti. Ptujčan je letos osvojil naslov svetovnega prvaka in evropskega podprvaka v metu diska, kar mu je prineslo naslov slovenskega športnika leta.

Triindvajsetletni Ptujčan ima pred seboj nov velik izziv, saj bo čez kakšno leto in pol v Parizu lovil še olimpijsko kolajno. Tako želeni kos svetlikajoče se “kovine” se mu je lani v Tokiu izmuznil, potem ko je s – za svoje standarde –  povprečnim nastopom končal kot peti. Meti preko 70 metrov bodo še naprej njegov zlati standard, toda Štajerec ne skriva želje po tem, da mu kot prvemu uspe sklestiti rekord vzhodno-nemškega atleta, Jürgena Schulta, ki se že 36 let “marinira” pri 74.08 metra.

Orjak, doma iz vasice Podvinci, nekaj kilometrov severovzhodno od Ptuja, je za Sportklub spregovoril pred sezono 2023.

Imate kakšen vzdevek? Slišali smo, da radi slišite nadimek “superman”. Vam je “ptujski superman” tudi ok?

Skorajda res (smeh).

Vaše dekle je Estonka (op.a.: Anna Maria Orel). Kako kaj vaše znanje estonščine?

Ni najboljše, se je niti ne trudim osvojiti, saj je kar precej težko. Komunicirava kar v angleščini.

Kristjan Čeh v objemu svoje izvoljenke Anne Marie Orel, atletinje iz Estonije, ki meče kladivo. Foto: Instagram

Imate dolge roke, kar pomeni nekoliko večjo ročico pri vihtenju diska. To je vaša dodana vrednost. Kje pa so morda še tiste rezerve, od koder bi lahko primaknili še kakšen meter?

Rezerv imam kar precej predvsem pri moči, potem pa še v tehniki in hitrosti. Če ohranim svojo trenutno eksplozivnost, imam po svoji oceni nekaj metrov prostora za izboljšavo rezultata. Metalci diska dosežejo svoja optimalna leta šele takrat, ko so stari čez 25 let, tako da moj čas šele prihaja.

Ste kaj študirali mete aktualnega svetovnega rekorderja Jürgena Schulta? Ima to sploh kakšen smisel?

Nekaj njegovih posnetkov sicer obstaja, čeprav je blestel v 80. letih prejšnjega stoletja. Bi pa dodal, da ni bil tako zelo konstanten. Verjetno ste videli, da je disk proti 74 metrom vrgel v zelo vetrovnih razmerah (smeh). Ponavadi se v takšnih pogojih mečejo rekordi. Njegov slog ni bil čisto nič posebnega, stara tradicionalna nemška tehnika, so bili pa takrat drugačni časi.

Je torej predvsem veter botroval takšnemu lučaju?

Tudi! Za svetovni rekord v metu diska ga vedno potrebuješ.

Torej je zadeva drugačna, kot pri teku, kjer ti rekord zbrišejo, če ima tekmovalec preveliko pomoč “vremena”.

Tako je, pri metih je vse regularno, ne glede na to, kakšno je vreme.

Odrasel na domači hrani

Malce delikatna tema, pa vseeno nas zanima vaš pogled. Schult je bil Vzhodni Nemec. Ta država je pred padcem Berlinskega zidu slovela kot leglo športnikov, ki si pomagajo na nedovoljeni način. Kakšen je vaš komentar na to?

Gledam iz svoje perspektive. Sem strogo proti prepovedanim poživilom, sem za čist šport in pri tem vztrajam ter vedno bom.

No, lahko pa bralcem vseeno zaupate, kaj je dovoljeno poživilo Kristjana Čeha. Glede na to, da prihajate s kmetije, so to morda žganci, krompir … Kaj drugega?

(smeh) Res je, doma sem s kmetije, hranil sem se z domačo hrano. Morda je pa to res moj “doping”. Veliko zelenjave, meso, jajca, mleko. Velika večina živil, ki sem jih v mladosti zaužil, so bila pridelana doma.

FOTO: Guliverimages.

Ali imate kot profesionalni športnik kakšen poseben nutricionstični načrt? Je to bolj sproščeno ali sledite striktni dieti?

Za zdaj še ne. Prav tukaj prideva do teme, o katere sva se že pogovarjala, ko ste me vprašali, kje so rezerve. No, vseeno pazim, kaj užijem, da je prehrana bolj zdrava.

Jeste torej vse, pijete tudi vse. Kaj je vaša najljubša hrana?

Dobro, alkohol sem povsem prečrtal s seznama. Izjema so posebne priložnosti. Najljubša jed? Kakšen zrezek ali hamburger.

V Podvincih na kmetiji še zmeraj kdaj priskočite na pomoč pri opravilih?

Trenutno sem tako na tesnem s časom, da res težko.

Če ne bo rekorda, bo razočaran

Nekoč je bila vaša želja, da si s prvo resnejšo denarno nagrado kupite traktor.

Drži, od takrat je minil lep čas. Še zmeraj so moje želje povezane s tem, da imam po koncu kariere kmetijo, ustvariti želim nekaj svojega.

Ko smo že ravno pri tem. Ali imate v glavi neko časovnico, do kdaj bi radi sploh tekmovali? Metalcem diska se lahko kariera zavleče tudi krepko čez 30. leto, kajne?

Moj prvotni načrt je vztrajati vsaj še 10 let, nastopiti na vsaj štirih olimpijskih igrah in potem bo verjetno to pač to.

FOTO: Guliverimages.

Predstavljajte si, da recimo pridete v šotor k starki s kroglo za napovedovanje prihodnosti. Kaj mislite, da bi vam dejala v povezavi z naskakovanjem svetovnega rekorda v metu diska?

Težko rečem, takih stvari ne moreš predvideti, ampak upam pa vseeno, da čim hitreje. Če svetovnega rekorda ne dosežem, priznam, bom malce žalosten. Gre vendarle za najdlje stoječi rekord v atletiki.

Smo na pragu koledarskega leta. Česa si najbolj želite v 2023?

Prvi cilj je povezan z ubranitvijo naslova svetovnega prvaka v Budimpešti, drugi je osebni rekord (op. a.: Čeh ga ima trenutno pri 71.27 metra). Že obdržati to konstantnost, ki je bila prisotna letos, bi bil uspeh. Če pa se mi posreči raven še dvigniti, pa toliko bolje.

Boste v sezono 2023 krenili s staro ekipo, torej z istim trenerjem?

Da, moj trener ostaja Gerd Kanter.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje