Na Bavarsko z največjimi pričakovanji Čeh in Šutej

Atletika 12. Avg 202214:32 0 komentarjev
Kristjan Čeh: novi svetovni prvak še zdaleč ni rekel zadnje besede. Foto: Guliverimage

Tina Šutej bo na evropskem prvenstvu v atletiki, ki se bo s prvimi tekmovanji v Münchnu začelo v ponedeljek, favoritinja za odličje, ima najboljši izid sezone med prijavljenimi v skoku s palico. Drugega ima v metu diska Kristjan Čeh, ki pa je Švedu Danielu Stahlu, ki je pred njim, prejšnji mesec v Eugenu že odvzel naslov svetovnega prvaka.

Na EP v bavarski prestolnici bo nastopilo 22 slovenskih atletinj in atletov, kar je ena največjih reprezentanc doslej na prvenstvih stare celine.

“Prvi del sezone je za nami. Naša reprezentanca je izvrstno nastopila v Eugenu, pet finalnih uvrstitev je kronal Čeh z drugim naslovom svetovnega prvaka za Slovenijo v zgodovini. Naslednji teden bo drugi vrhunec sezone. Leta 1994 je v Helsinkih naslov osvojila Britta Bilač, ki je pred poroko nastopala za Nemčijo. Jolanda Čeplak je pred 20 leti osvojila drugo in zadnje slovensko zlato na EP in ponovno je bilo to povezano z Nemčijo, saj je bilo prvenstvo v Münchnu. Tokrat bo EP spet v bavarski prestolnici in prepričan sem, da se bomo vrnili z enim najboljših nastopov v zgodovini,” je povedal predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Roman Dobnikar.

Kristijan Čeh bo imel kvalifikacije v sredo ob 12.20 ali 13.35, finale pa v petek ob 20.20. Šutejeva bo v kvalifikacijah začela v ponedeljek ob 10.25 kot prva v 22-članski slovenski reprezentanci, finale bo v sredo ob 20.00. Tekmovanje v končnih odločitvah bo sicer v slovenski ekipi odprl Primož Kobe v ponedeljek ob 11.30, po izidih je sredi 81 maratoncev.

Svetovni prvak na EP iz Tallinna

Čeh je le teden dni pred začetkom EP v Szekesfehervarju na Madžarskem orodje vrgel 71,23 metra ter le za štiri centimetre zaostal za svojim državnim rekordom, doseženim maja v Birminghamu, ko je prešel na deseto mesto vseh časov. Drugo mesto je na omenjenem mitingu osvojil nekdanji svetovni prvak, Litovec Andrius Gudžius, s 67,39, ki je tudi branilec evropske lovorike, tretje pa Stahl s 67,01 metra.

Kristjan Čeh. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach via Guliverimage

“Na EP bom odpotoval iz Tallinna, ker opravljam zadnje priprave. Na Madžarskem sem na zadnji tekmi pokazal, da sem še vedno v dobri formi. Malo se že pozna utrujenost po SP, tudi na EP bo podobna konkurenca. Kar precej tekmovalcev je sposobnih vreči 67, 68 metrov, tako da bo za uspeh potrebna kar velika daljava,” je dejal Čeh.

Tina Šutej z glavo že v kvalifikacijah

Manj uspešno je zadnji nastop pred EP opravila Tina Šutej. V sredo je na diamantni ligi v Monaku končala že na višini 4,36 m, na 4,51 metra je bila trikrat neuspešna in si razdelila sedmo mesto s Švicarko Angelica Moser.

“Po SP sem bila jezna, ne razočarana. Četrto mesto je sicer lep dosežek, a se mi je medalja izmuznila. Z glavo sem že v kvalifikacijah, ki bodo v ponedeljek. Želim dobro skakati, prikazati želim take skoke, ki sem jih letos že. Če bom to naredila, potem ne bo težav, da se uvrstim zelo visoko,” je povedala Tina Šutej.

Mišmaš Zrimšek bolezen pobrala veliko moči

Poleg Čeha in Šutejeve, ki sta prva slovenska favorita za zmagovalni oder, pa so po prijavljenih izidih in tudi dosežkih v tej sezoni zelo visoko še Anita Horvat, Maruša Mišmaš Zrimšek in Neja Filipič.

Anita Horvat, sedma na SP v Eugenu in tam druga Evropejka, ima četrti čas sezone med sodelujočimi na EP v teku na 800 m. Maruša Mišmaš Zrimšek, šesta na lanskih OI v Tokiu, ima tudi četrti izid na 3000 m zapreke, a je na tej razdalji zaradi težav s poškodbo nastopila le na enem tekmovanju in se nato prebila v finale SP. Po tem prvenstvu je zbolela in ji je koronavirus vzel precej moči. Neja Filipič, ki se ji nastop na SP ni posrečil, ima v troskoku šesti dosežek.

Maruša Mišmaš Zrimšek (Foto: Guliverimage)

“Po prihodu s SP sem zbolela, koronavirus mi je pobral veliko moči. Sem pa še vedno motivirana, iz dneva v dan sem boljša in še vedno si želim visoke uvrstitve,” je razkrila MIšmaš Zrimšek.

Visoko, na desetem mestu, je tudi debitant na velikih članskih tekmah Matic Ian Guček. Konec prejšnjega tedna je v kolumbijskem Caliju osvojil naslov mladinskega svetovnega podprvaka z absolutnim slovenskim rekordom na 400 m ovire. Lia Apostolovski je 17. v skoku v višino, z uvrstitvijo v finale in 12. mestom pa je prijetno presenetila prejšnji mesec na SP.

Robert Renner, bronast na EP leta 2016 v Amsterdamu, kar je bilo zadnje slovensko odličje na EP doslej, ima 21. izid med 25 tekmovalci v skoku s palico. Pri dnu so tudi Veronika Sadek in Jerneja Smonkar na 800 m. Joni Tomić Prezelj je na 100 m ovire višje le od dveh tekmovalk, od štirih Agata Zupin na 400 m ovire, od šestih pa Martina Ratej v metu kopja. Jan Vukovič ima zadnji izid med 33 prijavljenimi na 800 m.

Dve slovenski štafeti, a tudi dve odpovedi

Nastopili bosta tudi slovenski štafeti 4 x 400 m, uspeh bi bil preboj v sobotni finale. Poleg Horvatove, Zupinove, Smonkarjeve, Gučka in Vukoviča so za štafetne nastope predvideni še Rok Ferlan, Gregor Grahovac, Jure Grkman, Lovro Mesec, Maja Pogorevc, Vika Rutar in Aneja Simončič.

Atleta Žan Rudolf in Neja Kršinar pa sta odpovedala nastop na EP. Rudolf, slovenski rekorder na 800 m, je na SP precej zaostal za svojimi najboljšimi dosežki, zaradi zdravstvenih težav v zadnjem obdobju pa njegova forma ni na ravni, da bi lahko uspešno nastopil na EP. Kršinarjeva je druga slovenska maratonka po izidih vseh časov, na EP pa se je uvrstila prek svetovne lestvice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!