Na pariškem maratonu popoln dan za Etiopijo

Atletika 7. Apr 202413:49 0 komentarjev
FOTO: Profimedia

Na pariškem maratonu slavijo nova zmagovalca. Zmagovalec in zmagovalka v moški in ženski konkurenci prihajata iz Etiopije. Mulugeta Uma je zmagal pri moških, Mestawut Fikir je osvojila naslov pri ženskah v svojem prvem nastopu na najdaljši razdalji in je danes zaokrožila dosežek rojaka za etiopski dvojček zmag.

Uma, 26-letnik, ki je pretekel šele četrti maraton v svoji karieri, je pobegnil Kenijcu Titusu Kiprutu poltretji kilometer pred ciljem.

Etiopijec je z zmagovalnim časom, dve uri, pet minut in 33 sekund, za več kot pol minute izboljšal prejšnji osebni rekord 2:06,07.

Uma je Etiopiji zagotovil zmago tudi v prestižnem etiopsko-kenijskem obračunu. Slavil je pred štirimi kenijskimi tekači. Interni kenijski boj za tretje mesto je dobil Elisha Rotich (2:06,54).

Uma je bil v finišu maratona povsem v svojem svetu in je zgrešil zadnji zavoj proti cilju, ustaviti ga je moral delavec ob progi in ga usmeriti na pravo pot.

Drugače kot na OI

Fikir je zablestela na ženski tekmi. Na svojem prvem maratonu v karieri je 24-letna dolgoprogašica pokazala, da ogromno obeta, ko je premagala rojakinjo Enat Tirusew in zmagala s časom 2:20,45.

Maraton Pariz
FOTO: Profimedia

Vivian Cheruiyot, 40-letna kenijska veteranka, ki je pred osmimi leti v Riu osvojila naslov olimpijske prvakinje v teku na 5000 metrov, je končala na tretjem mestu. Tekla je svoj prvi maraton po letu 2019. Med tekom je bilo videti, kot da je imela težave, a si je opomogla in se zavihtela na oder za zmagovalke.

Tokratna proga pariškega maratona je tekače popeljala po Elizejskih poljanah in tudi skozi gozdnate odseke ter je bila precej drugačna od proge, po kateri bodo tekači nastopili na olimpijskem maratonu avgusta letos. Ta se bo začel pri pariški mestni hiši, proga pa bo vodila iz mesta v nekdanjo kraljevsko rezidenco Versailles in se nato vrnila na cilj blizu ene izmed največjih pariških znamenitosti Les Invalides, v katerem je Napoleonova grobnica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!