Nepričakovana slovenska kandidatka za medaljo stopa na neznano polje

Atletika 11. Jun 20245:00 0 komentarjev
Klara Lukan. FOTO: Aleš Fevžer.

Danes bo šla v akcijo na evropskem prvenstvu v Rimu mlada slovenska tekačica Klara Lukan, ki se je z odličnim debijem v teku na 10.000 metrov nepričakovano znašla med kandidatkami za medaljo.

Klara Lukan je atletsko kariero začela kot tekačica na 800 metrov, potem pa prehajala na vse daljše teke, ne samo na stadionu.

Leta 2019 je bila mladinska evropska prvakinja v teku na 5000 metrov in istega leta postala tudi mladinska evropska podprvakinja v krosu. Leta 2021 je bila v teku na 5000 metrov evropska podprvakinja do 23 let in v isti kategoriji spet evropska podprvakinja v krosu.

Da se v njenih nogah (in glavi) skriva velik talent, je torej že večkrat potrdila, toda na članski ravni na velikih tekmovanjih za zdaj še ni imela sreče.

Leta 2021 je na dvoranskem evropskem prvenstvu v teku na 3000 metrov obstala v skupini. Na olimpijskih igrah v Tokiu je v teku na 5000 metrov odstopila. Nastop na lanskoletnem svetovnem prvenstvu v Budimpešti je zaradi bolezni tik pred zdajci odpovedala.

Letos je prvič v karieri na stadionu nastopila na 10.000 metrov in navdušila z rezultatom 31:13,18, se krepko spustila pod normo za letošnje evropsko prvenstvo (33:00,00), ob tem pa se zelo približala 20 let staremu rekordu Helene Javornik, ki je leta 2004 na olimpijskih igrah v Atenah tekla 31:06,63.

Za kako dober rezultat gre, potrjuje dejstvo, da je na lestvici letošnjih najboljših rezultatov v Evropi v tej disciplini, v kateri bo danes 21.30 na Olimpijskem stadionu v Rimu doživela debi na velikih tekmovanjih, na drugem mestu. Lahko Sloveniji prinese nepričakovano kolajno?

FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Nastopili boste na 10.000 metrov, ki ste jih pred tremi tedni pretekli v času 31:13,18. Ste zadovoljni?
Zelo, saj je bil to moj prvi tek na stezi na 10.000 metrov. Na tem prvenstvu se podajam na neznano polje. Na tej razdalji nimam izkušenj, zato sem še toliko bolj motivirana, da se dokažem in svoje sposobnosti pokažem tudi na malo daljših razdaljah.

Ste presenečeni nad rezultatom, ki ste ga dosegli?
Ne, niti ne. Menim, da imam na tej razdalji velik potencial. Še veliko prostora za napredek. Sem pa zelo zadovoljna, da je to začetna točka, s katere startam. Jasno pa je tudi, da sama tekma določa, kakšen je potem razplet. Treba je upoštevati pogoje tekme, tekmice in tudi dnevno formo. Verjamem pa, da lahko ta rezultat še močno nadgradim.

Je bil ta vaš tek v Londonu idealen?
Ne, ne bi rekla, da je bil. Vzdušje je bilo sicer sijajno, občinstvo nas je spodbujalo, kar je seveda super, nam je pa v srednjem delu teka tempo padel. Prav tam vidim prostor za napredek. Zato ne bi rekla, da je bil ta tek idealen.

Kako drugače pa je teči na mitingih, na katerih je v ospredju rezultat, ali velikih tekmovanjih, na katerih je seveda pomembna predvsem uvrstitev? Kakšen tek lahko od vas v Rimu pričakujemo?
Bomo videli, kako se bo tekma odvijala, ampak glede na to, da gre za finale, ne pričakujem, da bomo preveč taktizirale. Mislim, da bomo tekle hitro, kar bi meni tudi ustrezalo, saj sem tempo tekačica. Nisem hitra v zaključku. Bolj bi mi ustrezal tempo tek. Bomo pa videli, kaj bo.

Kako se boste lotili teka?
Ne vem. Skušala se bom prepustiti pogojem tekme in teči čim bolj sproščeno. Mislim, da v tem tiči ključ uspeha. Ne nalagam si pritiskov. Skušala bom teči, kot najbolje znam. Po svojih sposobnostih. Bomo videli, kaj se bo zgodilo.

FOTO: Profimedia.

Na evropski lestvici rezultatov v teku na 10.000 metrov ste na visokem drugem mestu. Mar to pomeni, da boste ciljali na kolajno?
Vsak atlet na prvenstvo prihaja s ciljem, da bi osvojil medaljo, je pa zagotovo ne bom napovedovala, saj se lahko zgodi karkoli. Lahko preseneti tudi katera iz ozadja. Moramo biti pa tudi realni in priznati, da nekatere najboljše v Evropi letos na 10.000 metrov sploh še niso tekle.

Zagotovo si ne morem misliti, da imam medaljo že v rokah. Definitivno ne. Jaz se s stopničkami res ne obremenjujem. Kot sem že rekla. Poskušala bom pokazati največ, kar znam. Bomo pa videli, kaj mi bo to prineslo.

V Rimu bi lahko tekli tudi na 5.000 metrov. Zakaj ste se odločili za daljšo razdaljo?
Res je, normo sem izpolnila tudi v teku na 5.000 metrov, ampak sva se s trenerjem odločila, da se bova osredotočila na krajšo razdaljo in v njej skušam narediti največ. To je zame tudi nov izziv. Glede na to, da na 10.000 metrov nimam veliko izkušenj, tekla sem samo enkrat, sva se s trenerjem odločila, da se podam na nova pota. Sem tempo tekačica, kot sem že dejala, zato se mi zdi, da je daljša razdalja bolj primerna zame.

Se pravi, da se boste v prihodnosti posvetili predvsem teku na 10.000 metrov?

Za zdaj težko rečem, bom pa v prihodnosti zagotovo vključevala več tekov na daljše razdalje. Bomo videli, kaj mi bo to prineslo.

V tekih na daljše razdalje tekači in tekačice “trajajo” dlje. Primož Kobe, najstarejši član slovenske reprezentance na letošnjem evropskem prvenstvu, ki nastopa v maratonu, je star 43 let.
Da, tudi to je izziv. Ne želim preskočiti korakov razvoja. Tudi zato se nisem z 20 leti lotila maratonskih tekov. To se mi ne bi zdel razumen razvoj. Mislim, da imam pred sabo še veliko tekaških let. Bomo pa videli, kam me bo atletska kariera popeljala.

Z medaljo z evropskega prvenstva v krosu v Dublinu 2021. FOTO: Profimedia.

Na obeh velikih tekmovanjih med članicami, na katerih ste bili, se vam ni izšlo. Na olimpijskih igrah v Tokiu ste odstopili, nastop na lanskoletnem svetovnem prvenstvu v Budimpešti ste odpovedali dan pred tekmovanjih. Slabi spomini?
Lani sem na svetovnem prvenstvu zbolela. Ne bi rekla, da mi na velikih tekmovanjih za zdaj ni šlo. Ne smemo pozabiti, da imam štiri medalje z evropskih prvenstev v mlajših kategorijah, tako da … V življenju so vzponi in padci. Ne gre vedno vse po načrtih.

Jaz se s tem, kaj se mi je zgodilo v Tokiu in Budimpešti, zagotovo ne obremenjujem. To je za mano. Preteklost. Osredotočena sem le na prihodnost in cilje, ki jih v njej imam. Moramo pa vedeti, da vrhunski šport niso samo uspehi, ampak kdaj v njem pride tudi to nesrečnih okoliščin. To je le dodatna motivacija, iz katere lahko črpam za naprej.

Zdaj je zdravjem vse okej?

Da. Ni poškodb. Na prvenstvo se podajam samozavestno.

Se zdaj ukvarjate samo z atletiko?
Osredotočena sem le na atletiko, sem pa septembra lani diplomirala iz biotehnologije in se vpisala na magistrski študij mednarodnega biznisa, angleški program na Ekonomski fakulteti. Sem v prvem letniku magisterija, ki ga redno izdelujem. Se pa definitivno osredotočam le na atletsko kariero.

Je študij in atletiko težko usklajevati?

S pravo organizacijo se da vse.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!