Nov dan, nov nor atletski rezultat v režiji najstnika

Atletika 15. Maj 202419:21 0 komentarjev
Mattia Furlani je eden največjih upov svetovne atletike. FOTO: Profimedia.

Mladi italijanski skakalec Mattia Furlani je na mitingu v Savoni v daljino skočil kar 836 centimetrov in postavil nov mladinski svetovni rekord.

“Na mladih svet stoji,” pravijo. Če ta krilatica res drži, potem se za prihodnost atletskega sveta ne gre bati.

Pisali smo že o spektakularnem teku Britanke Phoebe Gill v teku na 800 metrov (1:57,86), s katerim je komaj 17-letna Britanka postavila trenutno drugi najboljši izid sezone na svetu in popravila 42 let star evropski rekord v kategoriji do 18 let, zdaj pa iz Italije prihaja novica o novem najstniškem podvigu.

19-letni Italijan Mattia Furlani je na mitingu v Savoni v daljino skočil kar 836 centimetrov in za centimeter popravil mejnik Sergeja Morgunova, ki ga je Rus postavil leta 2012.

Dosežek Furlanija, ki bo očitno tako na junijskem evropskem prvenstvu pred domačimi navijači v Rimu kot na avgustovskih olimpijskih igrah v Parizu očitno kandidat za medalje, ni tako hudo presenečenje.

Rekorden skok Mattie Furlanija:

Rekord ni preveliko presenečenje

Italijanski najstnik je v atletskem svetu že znano ime. Nenazadnje je marca letos v Glasgowu postal dvoranski svetovni podprvak, dva tedna pred tem pa je na mitingu v Anconi skočil 834 centimetrov in le za en centimeter zaostal za rekordom, ki ga je zdaj podrl.

Furlani je ob tem dvakratni evropski prvak v kategoriji do 18 in evropski prvak do 20 let.

Zanimivo je tudi to, da je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Kolumbiji nastopal tako v skoku v daljino kot tudi v skoku v višino, v katerem njegov osebni rekord znaša 217 centimetrov.

Za en centimeter je preskočil junaka Kranja

Furlani je na lestvici najboljših rezultatov na svetu skočil na drugo mesto skupaj s prvim zvezdnikom svetovnega skoka v daljino, olimpijskega in svetovnega prvaka iz Grčije Miltiadisa Tentoglouja.

Ob tem opomnimo, da je z današnjim spektakularnim skokom s “stopničk” zrinil junaka sobotnega kranjskega mitinga, novopečenega hrvaškega državnega rekorderja Filipa Pravdico.

Najdaljši skok sezone leta (v tehničnih disciplinah so na lestvicah upoštevani tudi rezultati rezultati iz dvorane) je marca v Bostonu v ZDA uspel svetovnemu podprvaku z Jamajke Waynu Pinnocku, ki je skočil 840 centimetrov.

Kako je s Slovenci? Najboljši letošnji rezultat je v rokah Dina Šubašiča, ki je januarja skočil 763 centimetrov, slovenski rekorder v skoku v daljino pa je že 27 let legendarni Gregor Cankar, ki je leta 1997 skočil 840 centimetrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!