Osebni rekord Slovenke in svetovni rekord Bahamke

Atletika 3. Mar 202423:22 > 23:22 0 komentarjev
Devynne Charlton. FOTO: Profimedia.

Nika Glojnarič, ki je v kvalifikacijah dvoranskega svetovnega atletskega prvenstva v Glasgowu navdušila z novim osebnim rekordom 8,05, je v polfinalu tekla precej slabše (8,17) in se pričakovano ni uvrstila v finale. Neja Filipič je bila dopoldne 11. v finalu troskoka (13,62 metra). Bahamka Devyenne Charlton je na 60 metrov ovire izboljšala svoj svetovni rekord. Nova rekordna znamka je 7,65.

Kot prva od dveh Slovenk je v nedeljo nastopila Nika Glojnarič, ki je dopoldne tekla v prvi od šestih kvalifikacijskih skupin sprinta na 60 metrov z ovirami in z izidom 8,05 postavil nov osebni rekord.

Starega je popravila za 3 stotinke in se kot 16. uvrstila v večerni polfinale, v katerem je pričakovano ostala brez napredovanja. Tekla je 8,17 in zasedla končno 21. mesto.

“Zelo sem zadovoljna s tem prvenstvom, čeprav se mi je drugi tek ponesrečil. Domov bom odpotovala z osebnim rekordom, to je bil tudi moj cilj,” je po drugem nastopu povedala 23-letna slovenska atleitnja.

Nika Glojnarič med polfinalnim tekom. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Neja Filipič do 11. mesta

Že dopoldne je bil na sporedu tudi ženski finale troskoka, v katerem smo lahko spremljali najizkušenejšo članico reprezentance Slovenije, ki nastopa v Glasgowu, Nejo Filipič. Kvalifikacij ni bilo, tako da je prvič nastopila v finalu evropskega prvenstva. V njem je s skokom, dolgim 13,62 m prehitela pet tekmovalk in zasedla končno 11. mesto. Naša najboljša skakalka je imela med prijavljenimi z rezultatom 13,98 m deveti najboljši rezultat v letošnjem letu. Naslov je v prvi končni odločitvi tretjega dne prvenstva osvojila Thea LaFond, za svoje prvo odličje na velikih tekmovanjih je postavila izid sezone na svetu (15,01 m).

“V prvem skoku sem skrajšala odriv, ker sem imela občutek, da bi drugače prestopila. Potem sem v drugi seriji, ko sem imela najdaljši skok, napravila prestop. Za bi ujela odrivno desko, sem šla pred tretjo serijo precej nazaj v zaletu, pa sem še vedno prestopila. Daljina ni bila najboljša, a sem kar utrujena po številnih tekmah, ki sem jih začela zelo zgodaj, da bi se uvrstila na SP,” je povedala Filipič.

Neja Filipič
Nejo Filipič že dopoldne čaka finale troskoka. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Svetovni rekord Bahamke, novo zlato Femke Bol

Bahamka Devyenne Charlton je na 60 m ovire izboljšala svoj svetovni rekord. S 7,65 sekunde je za dve stotinki izboljšala prejšnjo najboljšo znamko iz prejšnjega meseca. Dve zlati medalji na tem SP sta osvojila Nizozemka Femke Bol in Belgijec Alexander Doom.

Bol je drugi dan SP na 400 m postavila prvi svetovni rekord na tem SP (49,17), Charlton pa nato drugi tovrstni dosežek na prvenstvu na Škotskem. Bol je bila zadnji dan SP tudi v zadnji predaji štafete 4 X 400 m.

V prvi je prednost Nizozemski pritekla posamično srebrna na dva dvoranska kroga Lieke Klaver. Bol je nato dokončala delo in si z izidom sezone na svetu (3:25,07) pritekla drugo zlato v Glasgowu. Druga je bila četverica ZDA (3:25,34), tretja Velika Britanija (3:26,36).

Drugič zlat tudi Belgijec

Za zaključek SP so podelili 12 kompletov medalj, drugo zlato pa je osvojil tudi Doom. Po sobotni presenetljivi zmagi na 400 m je bil še v zadnji predaji belgijske štafete 4 X 400 m in, podobno kot dan prej favoriziranega Norvežana Karstena Warholma, v zadnjem delu ciljne ravnine prehitel zadnjega člana ameriške četverice.

To je bil Christopher Bailey, pred njim je kot tretji tekel zvezdnik Noah Lyles, ki je tako po drugem mestu na 60 m ostal s srebrom tudi po svojem drugem finalu na SP. Američani so bili celo brez polfinalista posamično na tem SP na 400 m, kjer je bil sedmi Rok Ferlan. Za ZDA (3:02,60) je bila tretja še druga evropska štafeta, Nizozemska (3:04,25).

Na 800 m sta zlati medalji osvojila Američan Bryce Hoppel z izidom leta (1:44,92) in Tsige Duguma iz Etiopije, ki pa se ni spustila pod dvema minutama (2:01,90).

Prvi trije v skoku s palico. V rumenem prvak Armand Duplantis. FOTO: Profimedia.

Švedu novo zlato

Švedski zvezdnik Armand Duplantis je 5,95 metra v skoku s palico preskočil drugič in tedaj že ubranil naslov, nato pa je v tretjem poskusu prešel še letvico na 6,05 m. Svetovni rekord, 6,24 m, je bil zanj tokrat nedosegljiv, tretjič je šel pod letvico.

Na 1500 m sta bila na koncu programa najboljša presenetljivi Novozelandec Geordie Beamish (3:36,54), ki je v zadnjih 30 metrih po tretji progi gladko ugnal pred tem dva vodilna Američana, ter srebrna pred dvema letoma, Etiopijka Freweyni Hailu (4:01,46). Za njo sta bili predstavnici ZDA.

Dvodnevno tekmovanje sedmerobojcev je z izidom sezone na svetu dobil Švicar Simon Ehammer (6418 točk), a je le za 11 točk ugnal Sanderja Skotheimama, ki je postavil norveški rekord. V skoku v daljino je sedem metrov edina presegla Američanka Tara Davis-Woodhall (7,07 m).

V dopoldanskem delu je v troskoku, kjer je bila Neja Filipič 11., zlato osvojila Thea LaFond iz Dominike. Za svoje prvo odličje na velikih tekmovanjih je postavila izid sezone na svetu (15,01 m).

LaFond je bila na prejšnjih dveh SP na prostem peta, četrta pa na SP v dvorani pred dvema letoma v Beogradu. Največjo daljavo tokratnega finala in zime je dosegla že v drugi seriji in potem v naslednjih štirih ni več skakala. Druga je bila Kubanka Perez Hernandez (14,90 m), tretja pa Španka Ana Peleterio-Compaore (14,75 m).

Nekaj ur pozneje je Novozelandec Hamish Kerr s 2,36 m osvojil prvo mesto v skoku v višino pred Shelbyjem McEwenom iz ZDA (2,28 m) in Južnokorejcem Woo Sang-hyeokom (2,28), branilcem naslova.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!