Edini Slovenec hitro končal, zvečer smo videli svetovni rekord

Atletika 2. Mar 20245:00 > 13:37 0 komentarjev
Filip Jakob Demšar
FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Drugi dan dvoranskega atletskega svetovnega prvenstva smo že videli edini slovenski nastop. Filip Jakob Demšar je v sprintu na 60 metrov z ovirami izpadel v prvem krogu. Danes bomo sicer dobili devet svetovnih prvakov oziroma prvakinj. Zvečer smo videli svetovni rekord Nizozemke Femke Bol v teku na 400 metrov.

Po sijajnem petku, ki je prinesel bronasto medaljo Lie Apostolovski v skoku v višino, in odlično sedmo mesto Roka Ferlana v teku na 400 metrov, smo drugi dan prvenstva na Škotskem videli le en slovenski nastop.

Filip Jakob Demšar je drugi dan svetovnega prvenstva v dvorani v Glasgowu izpadel v prvem krogu na 60 ovire. S časom 7,80 sekunde je bil skupno 29. in za osem stotink zgrešil nastop v polfinalu. V skupini je bil peti, iz vsake pa se je prva trojica prebila neposredno v nadaljevanje. Polfinale bo ob 20:10, veliki finale v tej disciplini pa ob 22:30.

Razdelili so devet kompletov medalj

Drugi dan so podelili devet kompletov medalj. V obeh tekih na dva dvoranska kroga sta zlati in srebrni medalji ostali v Evropi. Najprej sta prvi mesti zasedli Bol in njena rojakinja Lieke Klaver (50,16), bron je osvojila Alexis Holmes iz ZDA (50,24).

Nato je nekaj minut pozneje Alexander Doom z belgijskim rekordom 45,25 v zaključku presenetil favoriziranega Norvežana Karstena Warholma (45,34). Za evropskim rekorderjem, Warholm je tudi svetovni rekorder, olimpijski in trikratni svetovni prvak na 400 m ovire, je bil tretji Jamajčan Rusheen McDonald (45,65).

V skoku s palico je domačinka Molly Caudery zlato osvojila s 4,80 m, ko je to višino zmogla v drugem skoku, v tretjem pa Nizozemka Eliza McCartney in bila tako druga. Bron je pripadel dvakratni zaporedni svetovni prvakinji na prostem in olimpijski zmagovalki iz ZDA, Katie Moon je končala s 4,75 m.

Američan Grant Holloway je na 60 m ovire z rekordom prvenstev, 7,29 sekunde, ubranil naslov. Za svetovnim rekorderjem je bil drugi v cilju Lorenzo Simonello z italijanskim rekordom (7,43), še štiri stotinke več je zaostal bronasti Francoz Just Kwaou-Mathey.

Femke Bol
Femke Bol. Foto: Profimedia

Na tej razdalji brez ovir in zadnji disciplini dneva je edina pod sedmimi sekundami tekla Julien Alfred iz Svete Lucije (6,98). Poljakinji Ewi Swoboda (7,00) je na tretjem mestu sledila Zaynab Dosso iz Italije (7,05). Ena izmed favoritinj, Aleia Hobbs, se je tik pred startom poškodovala. Američanko so tako v solzah s tekmovališča odpeljali na vozičku.

Zelo dramatično je bilo v edinem dopoldanskem finalu, ko sta v skoku v daljino najboljša dosežka padla v uvodni seriji, dobitnike medalj pa je ločil en sam centimeter. Naslov je ubranil 25-letni Grk Miltiadis Tentoglu, olimpijski in svetovni prvak na prostem, a je tudi šest let mlajši Italijan Mattia Furlani skočil 8,22 metra. Grk je imel boljši drugi skok (8,19:8,10) in Italijan je bil drugi, tretji pa z 8,21 m Jamajčan Carey McLeod.

V troskoku je svetovnemu naslovu na prostem iz Budimpešte dvoranskega dodal Hugues Fabrice Zango iz Burkine Faso, s 17,53 m je dokaj zanesljivo zmagal. Tudi srebro je odšlo v Afriko, drugi je bil Alžirec Yasser Mohammed Triki (17,35 m), prek 17 m je za bron skočil tudi Portugalec Tiago Pereira (17,08 m).

Na 3000 m sta zmagala presenetljivo Američanka in Britanec. Elle St. Pierre je z rekordom prvenstev v izdihljajih tekme z rekordom prvenstev, 8:20,87, prehitela Etiopijko Gudaf Tsegay (8:21,13), tretja je bila s kenijskim rekordom Beatrice Chepkoech (8:22,68).

Josh Kerr je na veselje polne dvorane s 7:42,98 že precej pred finišem strl odpor pred tem dolgo vodilnih Etiopijcev. Srebrn je bil prav tako nenadejano Yared Nuguse iz ZDA (7:43,59), šele tretji pa prvi Etiopijec Selemon Barega (7:43,64).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!