Regularnih 10,16 že letos, v prihodnosti po velik podvig

Atletika 20. Maj 20245:00 0 komentarjev
Anej Čurin Prapotnik. FOTO: Uroš Skaza.

Dvajsetletni Anej Čurin Prapotnik je najhitrejši Slovenec ta hip, kar je dokazal tudi na uvodnih dveh mitingih Mednarodne atletske lige Telekom Slovenije, a tega, kako hiter je, zaradi vetra še ni mogel pokazati. Verjame, da lahko že letos lahko teče regularnih 10,16, in napoveduje, da bo v prihodnosti tekel tudi pod desetimi sekundami.

Anej Čurin Prapotnik je lani navdušil z rezultatom 10,27 in postavil četrti najboljši čas v zgodovini slovenskega moškega sprinta na 100 metrov. Letos je v dvorani 60 metrov pretekel v 6,64 in se na večni slovenski lestvici razvrstil na drugo mesto.

Že v prvem letošnjem nastopu na prostem je v Mariboru pred dvema tednoma navdušil in na 100 metrov tekel 10,16, kar je sijajen rezultat, ki pa na žalost ni obveljal. Dosežen je bil ob premočni pomoči vetra v hrbet (3,5 metra na sekundo).

Na otvoritvi nove sezone Mednarodne atletske lige Slovenije v Kranju je 20-letni up slovenskega sprinta zmagal s precej slabšim časom 10,48, za katerega je kriv predvsem veter. Takrat je z močjo 1,8 metra na sekundo pihal v prsi. Podobno (1,7) je bilo tudi v soboto v Slovenski Bistrici, kjer je zmagal z rezultatom 10,50.

Takole je v Slovenski Bistrici prišel do nove zmage. FOTO: Uroš Skaza.

Letos z vetrom nima sreče

“Nimam sreče z vetrom, kaj naj rečem? Upam, da bo na naslednji tekmi bolje. S trenerjem sva rekla, da, če bo pihalo, v finalu sploh ne bom tekel, ampak se mi na koncu ni zdelo tako hudo. Bilo je bolje kot v kvalifikacijah, ampak je bilo vseeno težko. Start je bil dober, v drugem delu teka pa me je veter nagnil preveč nazaj,” je po sobotnem nastopu povedal Čurin Prapotnik, čigar trenutno glavni cilj je, da se uvrsti na junijsko evropsko prvenstvo v Rimu.

“Norma je postavljena prav pri 10,16. Če mi to uspe, bom res zelo zadovoljen. Se pa v Rim lahko uvrstim tudi glede na lestvico Svetovne atletike. Trenutno sem na 26. mestu, 36. sprinterjev gre na prvenstvo. Kaže mi dobro, ne bi pa bilo slabo, če bi dosegel še kak dober rezultat,” je povedal Ptujčan, ki je prepričan, da je letos bolje pripravljen, kot je bil lani.

FOTO: Uroš Skaza.

Rezerv je ogromno, stotinke se da iskati povsod

“Forma se definitivno stopnjuje, to je vidno tudi na treningih. Letos sem tekel 10,16, toda ob premočnem vetru, sem pa vseeno dobil potrditev, da morda lahko tako hitro tečem tudi brez pomoči vetra,” je dejal in prikimal tudi ob vprašanju, ali ima v nogah in glavi še veliko rezerv.

“Imam jih vsepovsod. Velik poudarek dajem na temu, da se v drugem delu teka ne usedem. Tudi start ni idealen. Povsod se da iskati stotinke, ki prinašajo boljše rezultate,” je razložil varovanec, ki trenira pod vodstvom Gorazda Rajharja, nekdanjega trenerja našega najboljšega atleta, metalca diska Kristjana Čeha.

“On vedno najde nove ideje, kako postati še hitrejši,” je povedal o njem član atletskega kluba Ptuj.

Če si bo vozovnico za Rim Čurin Prapotnik res pritekel, bo seveda ciljal tudi na olimpijske igre v Parizu. Potem ko je marca letos tekel na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu in debitiral na velikih članskih tekmovanjih, se tja želi vračati.

Anej Čurin Prapotnik
FOTO: Profimedia

Želja? Velika tekmovanja in tek pod 10 sekundami

“Definitivno mi je nastop v Glasgowu dal veliko. To je bila dobra izkušnja, ko se lahko primerjaš z najhitrejšimi na svetu. To te postavi na realna tla. Vidiš, da je še dolga pot do tega, ko boš lahko konkurenčen najboljšim na svetu,” je povedal Štajerec, ki je že večkrat napovedal, da v prihodnosti cilja na slovenski rekord nepozabnega Matica Osovnikarja (10,13) in še višje.

“Moj največji cilj je, da tečem pod desetimi sekundami in sem konstantno na velikih tekmovanjih. Na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih …,” je ponovil tudi tokrat. Če mu to res uspe, bo postal fenomen. V zgodovini atletike je namreč le malo belopoltih sprinterjev prebilo to magično mejo. Prvi šele leta 2010.

Že naslednjo priložnost, da pokaže kako hiter je, pa bo Čurin Prapotnik tako ali tako imel v torek, ko se serija najboljših slovenskih atletskih mitingov seli na njegov prag. Na Ptuj. Seveda bo zraven tudi on.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!