Črne napovedi: Schumi lahko v komi ostane do konca

Formula 1 16. Jan 201414:20 > 14:20
Getty Images

Novice o zdravstvenem stanju Michaela Schumacherja ostajajo nespremenjene. Nemec ostaja v umetni komi, kjer bi po pisanju nemških medijev po najbolj črnem scenariju lahko ostal celotno življenje.

Michael Scuhmacher tudi 19. dan po nesreči na smučišču v Meribelu ostaja v umetni komi. Kdaj ga bodo zbudili, za zdaj še ni bilo govora. “Morda je prišlo do zapletov, lahko le ugibamo. Konec koncev govorimo o življenju ali smrti. Človek lahko v komi preživi celotno življenje, saj to ne škodi možganom,” je stanje Scuhmacherja pokomentiral priznani nevrokirurg Andreas Zieger iz Oldenburga. “Poškodbe možganov so med najhujšimi, ki jih človek lahko dobi. Napovedovati, koliko časa bo človek preživel v komi, ni enostavno. Odvisno je od človeka do človeka,” dodaja Zieger.

Njegov kolega iz Kölna Gereon Fink je prepričan, da Schumacherja v komi ohranjajo, ker so poškodbe na možganih še vedno prehude. “V kolikor so poškodbe možganov takšne, da bi lahko škodile pacientu, ga zdravniki zagotovo ne bodo zbudili iz kome. Odvisno od mesta, kje je krvavel, Schumacher se lahko prebudi s paralizo, težavami pri komunikaciji, koordinaciji ali pa celo spremenjenim karakterjem,” je dejal Fink.

V medijih trenutno krožita dve zgodbi. Prva govori, da bodo sedemkratnega svetovnega prvaka v formuli 1 iz kome zbudili že v prihodnjih dneh, druga pa se bolj nagiba v stran, da bodo zdravniki opravili še dodatne preiskave, šele nato pa sprejeli odločitve o nadaljnjem zdravljenju.