Ekstremne temperature v Katarju zvezo prisilile v razmislek

Avtomoto 10. Okt 202315:37 0 komentarjev
Max Verstappen
Foto: profimedia

Mednarodna avtomobilistična zveza Fia bo preiskala dogajanje na nedavni veliki nagradi Katarja v svetovnem prvenstvu formule 1, potem ko so se številni dirkači pritoževali nad ekstremnimi temperaturami. Te so v kabinah dirkačev presegle 50 stopinj Celzija.

Britanec George Russell (Mercedes) je razmere na dirki označil kot “zunaj vseh dovoljenih meja sprejemljivega,” potem ko so se temperature v kabinah dirkačev povzpele nad 50 stopinj Celzija.

“Več kot polovica dirkačev se je po koncu dirke počutila slabo, ni bila sposobna voziti ali pa je bila tik pred izgubo zavesti,” je bil kritičen Britanec in dodal: “Ne želiš izgubiti zavesti za volanom pri hitrosti več kot 300 km/h, toda tako sem se sam nekajkrat počutil med dirko.”

“Če bi bilo še nekoliko bolj vroče, bi enostavno odstopil, saj je bilo moje telo tik pred vdajo,” je še dodal dirkač Mercedesa, ki je zasedel četrto mesto. Zmagal je Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), ki je sicer že v soboto po sprinterski dirki tretjič zapovrstjo postal svetovni prvak.

Max Verstappen
Foto: profimedia

S težavami skoraj vsi dirkači

Kanadčan Lance Stroll (Aston Martin) je prav tako po dirki dejal, da se je komaj obdržal pri zavesti med 57 krogov dolgo preizkušnjo v Lusailu, kasneje pa je moral pomoč poiskati tudi pri zdravnikih, piše dpa.

Tudi britansko-tajski dirkač Alex Albon (Williams) je moral zaradi izpostavljenosti visokim temperaturam poiskati pomoč pri zdravniški službi na dirkališču, njegov moštveni kolega pa je med nedeljsko dirko zaradi izčrpanosti celo parkiral dirkalnik ob stezi.

“Ni ravno najbolje, ko morajo dirkači zaradi razmer poiskati zdravniško pomoč. To ni več zgolj stvar treniranja, enostavno je nevarno, saj smo tako rekoč zaprti v bolidu. Očitno je bilo vsega preveč, če dirkači celo odstopajo zaradi izčrpanosti,” pa je dejal tretjeuvrščeni na dirki, Britanec Lando Norris (McLaren).

Lando Norris
Foto: profimedia

Veliko težav je imel tudi novinec Američan Logan Sargeant v Williamsu, ki je moral zaradi slabega počutja predčasno zaključiti z veliko nagrado Katarja. V 41 krogu je zapeljal v bokse in parkiral svoj dirkalnik.

Katar naslednje leto decembra

To je bila sicer šele druga VN Katarja, lokalni promotorji pa so z organizatorji svetovnega prvenstva Liberty Media sklenili desetletno pogodbo, ki je po pisanju dpa vredna več kot 500 milijonov evrov.

Prihodnjo sezono bo dirka na sporedu decembra, ko pričakujejo nižje temperature, vseeno pa je Fia v izjavi za javnost sporočila, da se takšna preizkušnja ne sme več ponoviti in da bo zato pravočasno ukrepala.

“Fia z zaskrbljenostjo ugotavlja, da so ekstremne temperature slabo vplivale na počutje voznikov. Čeprav gre pri dirkačih za športnike vrhunske ravni, od njih ne smemo pričakovati, da bodo dirkali v pogojih, ki ogrožajo njihovo zdravje in varnost,” piše v izjavi za javnost.

Danes je sicer vodstvo tekmovanja F1 na spletni strani potrdilo, da bodo ekipe vsaj do konca sezone 2027 dirkale s Pirellijevimi gumami. Obenem ima italijanski dobavitelj v pogodbi še klavzulo za enoletno podaljšanje. Pirelli je ekskluzivni dobavitelj pnevmatik vse od leta 2011.

V Katarju je sicer slavil Max Verstappen, ki je že na sobotni sprint dirki potrdil tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!