Zadnja priložnost, da kdo ustavi Red Bull. Ferrari brez športnega direktorja

Avtomoto 27. Jul 202321:52 0 komentarjev
Max Verstappen
Foto: Profimedia

Po napornem juliju, v katerem so dirkači formule ena opravili že s tremi dirkami, zdaj karavano kraljice športa čaka še zadnja dirka v sedmem mesecu leta. Prizorišče je belgijski Spa-Francorchamps, kjer bomo ta konec tedna prvič videli sprinterski spored. Ob veliki premoči Red Bulla pa je glavna novica, da je Ferrari zapustil športni direktor Laurent Mekies.

Da bo francoski inženir, eden glavnih mož pri Ferrariju s koncem letošnje sezone zapustil Maranello, je postalo jasno že aprila. Takrat je namreč v javnost prišla novica, da bo v letu 2024 kot vodja moštva prevzel AlphaTauri, od katerega se bo poslovil Franz Tost. Zdaj pa sta se obe italijanski ekipi v F1 dogovorili, da Laurent Mekies predčasno zapusti poskočnega konjička in se preseli v Faenzo. Tam bo z delom sicer lahko začel šele 1. januarja prihodnje leto. Kot sporočili iz moštva rdečih, bo njegovo vlogo že ta konec tedna prevzel Diego Ioverno.

Laurent Mekies
Foto: Profimedia

VN Belgije, 30. avgust

Dolžina kroga: 7,004 km

Število krogov: 44

Dolžina dirke: 308,052 kilometra

Število zavojev: 19 (10 levih, 9 desnih)

Število DRS con: 2

Smer dirkanja: v smeri urinega kazalca

Rekord kroga: 1:46,286 – Valtteri Bottas (2018)

Prva dirka: 1950

To je bila ob veliki premoči Red Bulla, ki bo v Spaju lovil že 13. zaporedno zmago, tudi glavna tekma medijskega četrtka. Ob druženju z novinarji pa so dirkači ogromno časa posvetili tudi tematiki, kako izboljšati varnost v deževnem vremenu. Prav steza v Francorchampsu je zadnja zahtevala smrtno žrtev, ko je pred tedni življenje na dirki regionalnega evropskega prvenstva tam izgubil nizozemski najstnik Dilano van’t Hoff.

“Slaba je. In slaba je že zelo dolgo časa. Ne vem, kaj lahko v tem trenutku storimo glede tega,” je o vidljivosti iz trenutnih dirkalnikov formule ena v dežju dejal aktualni svetovni prvak Max Vestappen. “Imamo večje gume kot v preteklih letih, kar je še slabše. Že velikost bolidov pa pomeni težave, enostavno so tako veliki, da je za njimi več vode v zraku,” je dejal Nizozemec, ki je na odlični poti, da še tretje leto zapored postane najboljši na svetu. Letos je zmagal na devetih dirkah od enajstih, brez tehničnih težav pa je nemogoče pričakovati, da bi ga v Belgiji lahko kdo ogrozil. Morda bi mu lahko največ težav povzročil prav dež, ki je v Ardenih napovedan za vse tri dni v tem vikendu.

Ker bo to zadnja preizkušnja pred poletnimi počitnicami (F1 se na spored vrača ob koncu avgusta z dirko na Nizozemskem), se bodo želeli na premor z dobrimi občutki podati tudi Red Bullovi zasledovalci. Zaradi velikega koraka naprej in specifik steze bodo rdečim bikom verjetno najbližje znova pri prebujenemu McLarnu, svoje želje in cilje pa bodo skušali uresničiti tudi pri Mercedesu, Aston Martinu, ki v preteklih dirkah ni blestel, in že omenjenemu Ferrariju. Med omenjeno četverico namreč iz dirke v dirko poteka boj za trenutno drugo najboljše moštvo. Da bo ob slabi vremenski napovedi še bolj pestro, pa bo poskrbel tudi spored – čas je za novo sprint dirko, sploh prvo v Spaju.

VN Belgije 28. – 30. julij

Spa-Francorchamps 

Petek: prvi prosti trening (13.30), kvalifikacije (17.00)

Sobota: sprinterske kvalifikacije (12.00), sprint dirka (16.30)

Nedelja: dirka (15.00)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!