Potrditev iz emiratov: Tadeja Pogačarja ne bo na Vuelti

Kolesarstvo 27. Jul 202317:11 3 komentarji
Tadej Pogačar
Foto: Guliverimage

Če so že med Tourom de France iz tabora UAE Emirates prihajali namigi, da Tadej Pogačar letos ne bo nastopil na dirki po Španiji, je zdaj to tudi uradno jasno. Šef prvega kolesarja sveta Joxean Fernandez Matxin je v intervjuju za High Cycling potrdil, da bosta glavna aduta emiratov od 26. avgusta naprej Juan Ayuso in Joao Almeida.

Primož Roglič, Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel, Geraint Thomas, Joao Almeida, Enric Mas, Juan Ayuso, Aleksandr Vlasov … Izjemna startna lista letošnje dirke po Španiji, ki se bo 26. avgusta začela v Barceloni, končala pa tri tedne pozneje v Madridu. A zdaj je tudi uradno jasno, da na Vuelti ne bomo videli prvega kolesarja sveta Tadeja Pogačarja.

“To je zagotovo,” je v intervjuju za High Cycling potrdil glavni športni menedžer moštva UAE Emirates Joxean Fernandez Matxin. Tema pogovora z Baskom je bila sicer nedavno končana dirka po Franciji, na kateri se lov na Pogačarjevo tretjo rumeno majico ni izšel. Vseeno je slovenski šampion osvojil skupno drugo mesto, še četrtič zapored je oblekel belo majico najboljšega mladega kolesarja, v svojo zbirko pa je dodal tudi dve etapni zmagi.

“Naš načrt se je izkazal za dobrega vse od začetka, nanj smo se osredotočali že od starta v Bilbau. Vsi smo mu sledili. Stvari so se izšle, kot smo si zamislili, a na dirki je bil tekmec močnejši, za kar ne rabimo iskati izgovorov. V takšnem primeru težko karkoli storiš, enostavno smo čestitali zmagovalcu. Tadej je veliko časa izgubil v enem dnevu, ko je imel težave z želodcem, že ko se je zbudil, se je počutil grozno. Nato je še padel … Kljub temu ni izgubil drugega mesta v skupnem seštevku, po 17. etapi pa se je uspešno pobral. Zadovoljen sem s tem, kako so se stvari izšle, čeprav vedno malce boli, ko ne zmagaš,” je julijsko dogajanje na francoskih cestah povzel Matxin, v nadaljevanju dotaknil pa se je tudi Pogačarjevih zdravstvenih težav in vplivu poškodovanega zapestja.

Joxean Matxin Fernandez
Foto: Profimedia

Če Pogačarja na zadnjem grandtouru sezone torej ne bomo videli, pa še vedno ni jasno, ali bo kolesar iz Klanca pri Komendi nastopil na svetovnem prvenstvu. Cestna dirka bo na sporedu že prihodnjo nedeljo, 6. avgusta, vožnja na čas pa pet dni pozneje, 11. avgusta. Po besedah slovenskega selektorja Uroša Murna lahko potrditev nastopa na Škotskem pričakujemo v teh dneh.

O čem je še govoril Joxean Matxin v intervjuju za High Cycling:

O zelo razburljivem Touru:

Imeli smo veliko željo končati na stopničkah v Parizu, a na vrhu. Kljub temu je stopiti na zmagovalni oder z dvema kolesarjema zelo zadovoljivo, to so sanje vsake ekipe. Toda ko imaš v moštvu kolesarja, kot je Tadej, si vedno želiš zmage. Glede na predstavo Jonasa Vingegaarda na kronometru sta drugo in tretje mesto velik uspeh, tudi zaradi odlične atmosfere v moštvu.

O tem, da bi dirko težko ocenil za slabo po treh etapnih zmagah, beli majici, dveh kolesarjih na stopničkah …:

Brez dvoma. Ob tem lahko povem, da če bi kolesarili z drugačnim pristopom, bi lahko zmagali tudi v seštevku ekip. Rafal Majka je v nekaterih etapah v drugem tednu spustil ritem že veliko pred koncem, pa je vseeno končal visoko v skupnem seštevku. Ne pravim, da bi lahko končal med deseterico, a ekipa bi lahko zmagala. Toda ko je cilj osvojiti rumeno majico, ekipni seštevek ni tvoja želja. Res pa je, da ko smo videli, da bo Tadej težko zmagal v Parizu, so se stvari spremenile. Problem je bil, da smo že izgubili 27 minut in je bila vrnitev nemogoča.

Pogačar Vingegaard Yates
Foto: Profimedia

O Pogačarjevih želodčnih težavah v Courchevelu:

Ja, na tisti etapi ni bil več pravi. Bil je bled, želodec ga je bolel. Na drugem klancu se ni več dobro počutil, zato smo spremenili strategijo. Želeli smo biti napadalni in v gorah tvegati vse. Nato pa smo se zaradi njegovih težav postavili v obramben položaj. Povrhu je Tadej še padel, kar je povečalo njegove težave. Ker smo imeli v ospredju dva ubežnika, smo se odločili, da eden počaka Tadeja, drugi pa Adama Yatesa. Marc Soler, ki je pomagal Pogačarju, nosi velik delež teh dvojnih stopničk. Boril se je z njim, ga bodril, obenem pa je žrtvoval tudi sebe. Če bi Tadej ostal sam, bi bil dan lahko bolj negativen.

O Pogačarjevem zapestju in vplivu na izgubljen boj z Vingegaardom:

Ne, to ni vplivalo. Res je, da bi si želeli celostnih priprav. A takšne kot so bile, bi nas morale bolj prizadeti v prvem tednu, v drugem in tretjem pa bi zaradi svežine Tadej moral biti bolj svež od konkurence. Na koncu je razlika nastala v dveh dneh. Na kronometru je imel neverjetne številke, podobne kronometru iz leta 2021 na Touru, ko je zmagal. A je bil Jonas še toliko boljši. Naslednji dan smo čutili šok. V najslabšem scenariju smo računali, da bi proti Jonasu izgubljal eno sekundo na kilometer, ne pa pet. Novinarji so govorili o menjavi kolesa, o materialu … Realnost je bila, da je Wout van Aert, eden najboljših kronometristov na svetu, proti Jonasu izgubil tri minute s praktično enakim materialom. Tadej pa je bil drugi.

Tadej Pogačar
Foto: Prodimedia

O tem, ali je izguba časa vplivala na mentalno stanje Tadeja in ekipe:

Slika kronometra je bila zelo zgovorna, a to je normalno. Tadej je res odlično odpeljal vožnjo na čas, pa je na drugem mestu zaostal minuto in 38 sekund za zmagovalcem. Seveda ti to da misliti. Sploh ker smo se od prvega dne borili za sekunde, bonuse in majhne prednosti. Nato pa na kronometru, kjer bi proti Jonasu v teoriji morali pridobiti nekaj časa, pride do takšne razlike. Razmišljaš, kaj je šlo narobe, čeprav ni šlo nič. Le tekmec je bil superioren.

O debati, da je Pogačar spomladi morda dirkal preveč:

O tem se ne pogovarjamo. Njegov koledar je bil zanj idealen. Glede na karakteristike dirk, ambicij, časa za počitek, dni treninga … Mislim, da je bil njegov koledar letos pravi. Res je prišel na Tour malce manj močan kot v preteklih letih, saj smo se morali po padcu na Liege-Bastogne-Liege prilagoditi. Vozil je na 16 dirkah, tudi zaradi rezultatov je številka ena na svetu. Brez dveh dni v Alpah bi se boril za zmago v Franciji vse do konca. Res se mi ne zdi, da je bil kriv razpored dirk pred Tourom. Zanj je največja motivacija dirkanje, novi izzivi. Veliko bolj kot razmišljanje samo od julija do julija. Res ni kolesar, ki bi vozil na rezultat samo na Touru. Če odštejemo Andaluzijo in dirko Pariz-Nica, ni v kosu dirkal več kot teden dni. Najbolj uživa na dirkah. Ko ustvarjamo koledar, poslušamo njegove želje in cilje.

Tour de France 2023 - Stage 15
Foto: Profimedia

O možnostih nastopa na Giru leta 2024:

Počakati bo treba do uradnega obvestila ekipa, pa čeprav vam lahko povem, da imamo načrt za prihodnje leto že sestavljen. Logično je, da vam tega ne bom zaupal, tudi iz spoštovanja do naših strategov in ekipe za komuniciranje. Zadeve in odločitve, ki jih sprejemamo znotraj moštva, najprej izvedo naši kolesarji, sponzorji, ostali člani ekipe, tisti, ki skrbijo za komunikacijo z javnostjo. Razumem, da vas zanima, a sledimo omenjenim korakom.

O tem, da je cilj UAE Emirates postati najboljša ekipa na svetu:

Zagotovo. Na dirki po Franciji smo osvojili več UCI točk kot Jumbo Visma, čeprav so oni osvojili rumeno majico. Skupno drugo in tretje mesto, etapne zmage, kolesarjenje v ospredju … Vse to je dodalo veliko v zbirko. Cilj je biti najboljši na svetu, čeprav je povsem jasno, da je zelo težko. Veliko točk bo na voljo na Vuelti, tudi tam pa bo Jumbo dirkal na zmago. Z njimi imamo zdravo in športno rivalstvo, kar je super. Težko je, saj so zmagali Giro in Tour, tudi v Španiji pa imajo lepe možnosti. Še nobena ekipa v zgodovini ni v istem letu dobila vseh tritedenskih dirk. S tem povem vse o naši konkurenci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje