Slovenski hokejisti iščejo novega selektorja – Matjaž Kopitar se poslavlja

Hokej 27. Jul 202320:56 1 komentar
Matjaž Kopitar
Foto: Uroš Skaza

Kot poroča Delo, Matjaž Kopitar v prihodnje ne bo več vodil slovenske hokejske reprezentance. To je jasno po zadnjem sestanku zdaj že nekdanjega prva moža risov in generalnega sekretarja na Hokejski zvezi Slovenije Dejana Kontreca.

Kot še dodaja zapis v časniku Delo, so na Hokejski zvezi Slovenije razmišljali v smeri, da bi Matjaž Kopitar moštvo vodil vsaj še v naslednji sezoni, ko se bodo risi na svetovnem prvenstvu divizije IA v Bolzanu maja 2024 znova skušali prebiti v elito, avgusta pa jih čaka tudi kvalifikacijski turnir za olimpijske igre 2026 v Cortini d’Ampezzo in Milanu. Čeprav je generalni sekretar na HZS Dejan Kontrec zaradi sestanka s Kopitarjem, ki bo ostal oglednik moštva Los Angeles Kings v Evropi, za en dan prekinil dopust, pa dogovora s 57-letnim Jeseničanom ni sklenil. Kontrec se bo v ponedeljek vrnil na delo in nadaljeval iskanje novega selektorja.

Oče najuspešnejšega slovenskega hokejistov vseh časov Anžeta Kopitarja je na slovensko klop kot selektor prvič sedel v sezoni 2010/11, ko je zamenjal Američana Johna Harringtona. Na elitnem svetovnem prvenstvu Slovenije ni uspel obdržati med najboljšimi, a jo je v elito znova popeljal že leto pozneje. Leto 2013 se bo zapisalo v zgodovino tudi kot leto, ko so se slovenski hokejisti prvič v zgodovini uvrstili na olimpijske igre (Soči 2014). V Rusiji so risi blesteli s sedmim mestom, v še dveh poskusih pa Kopitar s fanti ni uspel obstati med elito. Po sezoni 2014/15 se je poslovil od slovenske klopi in prevzel vodstvo švicarskega kluba Martingy Red Ice.

Tam ni zdržal do konca tekmovalnega leta, jeseni 2017 pa se je vrnil za krmilo Slovenije. Istočasno je postal še oglednik LA Kings. Še enkrat je imel čast voditi rise na olimpijskih igrah (Pjončang 2022), do letos pa je Slovenijo vodil še na dveh prvenstvih skupine A in enem elite, letos v Latviji. V Rigi se ni izšlo po željah Slovencev, po sedmih porazih, od tega treh za en gol, so risi znova izpadli raven nižje. Vrnitev med najboljše pa bodo prihodnjo pomlad lovili z novim selektorjem. Ta bo že 13. po vrsti od osamosvojitve, razmerje tujcev in Slovencev pa je trenutno 6:6.

Znan obraz v Podmežakli

Iz hokejskega kluba na Jesenicah so danes sporočili, da bo v prihodnji sezoni zanje znova igral slovenski reprezentant Tadej Čimžar. Nazadnje je 31-letni napadalec tri sezone igral za ljubljansko Olimpijo. Na Jesenicah je že igral med letoma 2015 in 2019, pozneje je odšel v poljske Katowice, potem pa tri sezone nastopal za ljubljanske zeleno-bele.

“Zelo me veseli, da se po nekaj letih in z veliko več izkušnjami vračam v klub, na katerega me vežejo lepi spomini in kjer sem se vedno dobro počutil. Cilji so na Jesenicah vedno najvišji, tako da moramo stremeti k ponovitvi prejšnje sezone. Z veliko večino sem že igral, z ostalimi, predvsem mlajšimi, pa sem prepričan, da bomo dobro sodelovali,” je za spletno stran kluba dejal Čimžar.

“Vesel sem vrnitve Tadeja Čimžarja na Jesenice. Kot trener si vedno želiš delati s takšnimi igralci. Nepopustljivost, želja za vsakim ploščkom tako na treningu kot na tekmi je nekaj, česar nima vsak igralec. Tadejev značaj bo pravo vodilo mlajšim, kako si zaslužiti mesto v ekipi,” pa je povratnika opisal trener Gaber Glavič.

Tadej Čimžar
Foto: SPS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje