Na dirko formule ena tudi k južnim sosedom?

Avtomoto 11. Jun 20248:42 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Ob razcvetu formule ena v zadnjih letih, ki se še naprej širi v vedno nove kotičke sveta, naj bi resno o dirki najelitnejšega razreda motošporta razmišljali tudi na Hrvaškem, poroča Poslovni dnevnik.

Iz Hrvaške prihaja udarna vest, ki je zadnje dni polnila tamkajšnje medije. Ambiciozen projekt izgradnje dirkališča, imenovanega Croatia Ring, naj bi že leta 2027 k južnim sosedom Slovenije pripeljal karavano formule ena.

Če se bo napoved uresničila, bi lahko tako slovenski ljubitelji dirko F1 obiskali v vseh štirih sosednjih državah. Trenutno Italija gosti dirki v Monzi in Imoli, Avstrija v Spielbergu in Madžarska v okolici Budimpešte.

Kot piše Poslovni dnevnik, bo Hrvaška dobila povsem novo stezo, ki bo zadostila rigoroznim apetitom formule ena. Gradnja naj bi bila uvrščena tudi na državni seznam pomembnih strateških projektov.

Dirkališče bodo zgradili pri Slunju, od leta 2022 pa je projekt vključen v prostorski načrt Karlovške županije. Za začetek gradnje naj bi bilo vse pripravljeno, investitorji pa so lokalni poslovneži. Prav zaradi nejasnosti okoli slednjih se glede projekta porajajo tudi številni dvomi, da bo dejansko realiziran.

Sloviti Grobnik bo, če bo gradnja stekla, dobil močno konkurenco. Kot svetovalec naj bi pri projektu sodeloval celo nekdanji dirkač in svetovni prvak iz sezone 1997 Jacques Villeneuve. Poleg Villeneuva so angažirali številne tuje strokovnjake, ki bodo skrbeli, da bo steza narejena po najvišjih svetovnih standardih.

Letošnja sezona F1 je rekordno dolga in je sestavljena iz kar 24 prizorišč. Največ, kolikor omogočajo trenutna pravila Mednarodne avtomobilistične zveze.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!