Edini trening prinesel težave in presenetljivo formo Ferrarija

Avtomoto 28. Apr 202312:53 0 komentarjev
AP Photo/Sergei Grits via Guliver

Za dirkači formule ena je prvi in tudi edini prosti trening pred VN Azerbajdžana. Najhitrejši je bil Max Verstappen, medtem ko so se številna moštva spopadala s precejšnjimi težavami. Zaradi gorečega dirkalnika je bil trening tudi prekinjen. Presenetljivo hiter je bil Ferrari, ki je bil za petami Red Bullu.

Po enomesečnem premoru so končno znova zahrumeli dirkalniki formule ena. Čeprav so ekipe v Baku pripeljale številne posodobitve bolidov, to ni dirkaški konec tedna, ki bi ponujal veliko časa za preizkušanje novega materiala. Na sporedu je namreč prva sprint dirka sezone, po spremembi formata je na voljo tudi en trening manj. Tako je ostal le petkov pravkar končani trening, popoldne namreč sledijo že kvalifikacije za nedeljsko dirko, medtem ko bo sobota povsem namenjena sprinterski preizkušnji.

Za dodatne težave dirkačev je z rdečo zastavo poskrbel Pierre Gasly, ki mu je po vsega 16 minutah treninga zagorel dirkalnik. Parkiral je na stezi in zbežal iz bolida, medtem ko so se organizatorji spopadli z gašenjem. Za sol na rane Alpina je poskrbel še Esteban Ocon, ki je zaradi tehničnih težav prav tako predčasno končal z edinim treningom.

Vrhunci petkovega treninga:

Ferrari izboljšal formo?

Nič kaj presenetljivo ni na vrhu končal Max Verstappen, vodilni dirkače sezone. Z Red Bullom je postavil čas 1:42,315. Precej bolj presenetljiv pa je izplen Ferrarija, ki se je zvrstil na 2. in 4. mesto. Charles Leclerc je za Nizozemcem zaostal le 0,037 sekunde, Carlos Sainz 0,584. Med oba se je vrinil Sergio Perez (+0,139). So Italijani vendarle naredili korak naprej in bodo v prihodnje resneje konkurirali za vrh? Prvi pravi odgovor bomo dobili že na petkovih kvalifikacijah.

Fernando Alonso, ki letos navdušuje z Aston Martinom, je tožil nad težavami z nedelujočim DRS. Trening je sklenil na 8. mestu, mesto za moštvenim tekmecem Lancom Strollom.

Oba Mercedesa sta bila daleč od najboljših mest. Lewis Hamilton je končal na 11. mestu (+1,483), George Russell celo na 17. (+2,767).

Izboljšavo forme kaže McLaren, ki je napovedoval precejšnje posodobitve dirkalnika. Sicer je po enem treningu nemogoče soditi, a 5. mesto Landa Norrisa (+0,810) brez dvoma Angležem vrača upanje, da sezona še ni izgubljena.

Kvalifikacije so na sporedu že danes ob 15.00. V živo si jih, kot vso akcijo iz Bakuja, oglejte na programu Sportklub 1.

VN Azerbajdžana 28. – 30. april (Baku)

Petek: kvalifikacije (15.00)

Sobota: sprint kvalifikacije (10.30), sprint dirka (15.30)

Nedelja: dirka (13.00)