Nepričakovanega odmora vendarle konec, kdo ga je najbolje izkoristil?

Avtomoto 26. Apr 202319:24 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Ljubitelji formule ena bodo po nenadejanem spomladanskem odmoru v nedeljo končno spet prišli na svoj račun. Karavana se bo pomerila na ulični stezi v Azerbajdžanu. Kot da ni dovolj zanimivo že to, da bodo ekipe v Baku pripeljale številne novosti na svojih dirkalnikih, pa je čas še prvi sprint v novi preobleki.

Kar štiri tedne bo v nedeljo minilo, odkar so nazadnje hrumeli dirkalniki formule ena. Po veliki nagradi Avstralije, ki je prepričljivo pripadla Maxu Verstappnu, je bil namreč na vrsti neobičajno dolg pomladni premor, ki pa v prvotnem koledarju ni bil načrtovan, pač pa je bil posledica odpovedi dirke na Kitajskem, ki bi morala biti na vrsto kot četrta v letu 2023.

Ta čast bo zdaj pripadla Azerbadjžanu oziroma njegovi prestolnici Bakuju, ki zaradi zelo zanimive konfiguracije steze že sam po sebi obljublja dramo. V tem primeru pa gre pričakovati še zanimivejši konec tedna, saj bodo praktično vse ekipe ob Kaspijsko jezero pripeljale ogromno novitet na svoje dirkalnike. Še najmanj jih sicer potrebujejo pri Red Bullu, ki prepričljivo vodi tako v dirkaškem kot konstruktorskem seštevku. Zanimivo bo videti, ali lahko Aston Martin obdrži status prvega izzivalca rdečih bikov, predvsem pa kakšen korak naprej (če sploh) bosta naredila Mercedes in Ferrari.

Bosta Mercedes in Ferrari ujela priključek?

Tehnični direktor srebrnih puščic James Allison je v pogovoru za F1 Nation dejal, da so v Brackleyju in Brixworthu zadovoljni z zanesljivostjo dirkalnika, a bodo nanj gledali kot na šibkega, vse dokler ne bo najhitrejši na stezi. “Nekaj novih delov ste že videli, praktično vsak konec tedna je dirkalnik drugačen. Včasih je več delov, včasih manj. Baku ne bo izjema, skušali bomo nadgrajevati naše orožje za vsako dirko. Seveda pa smo ob tem omejeni s stroški in osebjem.”

Zelo podobno razmišljajo tudi pri poskočnem konjičku, pri katerem pa v teh dneh odmeva predvsem novica, da bo moštvo iz Maranella po koncu sezone zapustil Laurent Mekies. Pomočnik šefa ekipe Frederica Vasseurja in aktualni direktor dirk pri Ferrariju se bo vrnil k svoji nekdanji ekipi AlphaTauriju in tam prevzel vodilno vlogo. Dolgoletni alfa in omega nekdanjega Toro Rossa Franz Tost se bo pri 67 letih podal v zaslužen pokoj. Predsednik sestrske ekipe Red Bulla pa bo prevzel Avstrijec Peter Bayer.

Mercedes Ferrari
Foto: Profimedia

VN Azerbajdžana, 13. junij

Dolžina kroga: 6,003 km

Število krogov: 51

Dolžina dirke: 306,049 kilometra

Število zavojev: 20 (12 levih, 8 desnih)

Število DRS con: 2

Smer dirkanja: v nasprotni smeri urinega kazalca

Rekord kroga: 1.43.009 (Charles Leclerc, 2019)

Prva dirka: 2016

Alonso navdušen nad spremembo

Toda nazaj k dirki v Bakuju. Ulična preizkušnja, ki bo na sporedu še sedmič, v nobeni od svojih izvedb ni razočarala. Tokrat pa bo ’zabeljena’ še z novim formatom, saj bo prvič v tej sezoni čas za sprint. Če bo točke na sobotni 100-kilometrski dirki še vedno dobilo osem najboljših, pa bo drugače pred tem. V petek namreč dirkače čaka edini prosti trening, popoldne pa kvalifikacije, ki bodo določila startna mesta za nedeljsko klasično dirko. V soboto ne bo drugega prostega treninga, pač pa kvalifikacije za startna mesta v sprintu, ki sledi na isti dan pozneje.

“Prvič bomo videli ta nov format, kar bo super za navijače. Že takoj, ko bomo zapeljali na stezo, moramo ujeti ritem, saj bo časa do obojih kvalifikacij in obeh dirk zelo malo. Toda ekipa je fantastična, vem, da bomo pripravljeni na izziv. Super je, da je spet čas za sprint, v preteklosti smo videli kar nekaj razburljivih sobot. Dirkališče je unikatno, saj na eni strani ponuja zelo počasne odseke, na drugi pa ravnine z visokimi hitrosti,” se vikenda veseli Fernando Alonso, ki je na prvih treh dirkah trikrat osvojil tretje mesto. Bo nadaljeval niz?

Fernando Alonso
Foto: Profimedia

Spremljajte ekskluzivne prenose vsega dogajanja iz Bakuja na programih Sportkluba.

VN Azerbajdžana 28. – 30. april

Baku 

Petek: prvi prosti trening (11.30), kvalifikacije (15.00)

Sobota: sprint kvalifikacije (10.30), sprint dirka (15.30)

Nedelja: dirka (13.00)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!