Suverena vrnitev Chiefs, Washington šokiral prvake

Ameriški nogomet 15. Nov 20217:39 0 komentarjev
Patrick Mahomes
Foto: David Becker / Ap / Guliverimage

Kansas City Chiefs so se v ligi NFL po slabi prvi polovici sezone tokrat znesli nas Las Vegas Raiders. Patrick Mahomes je prikazal odlično igro, s katero so se Chiefs vrnili na prvo mesto divizije. Zmaga dneva je uspela Washingtonu, ki so na domačem terenu šokirali aktualne prvake Tampa Bay Buccaneers. Zmage se je ob vrnitvi veselil Aaron Rodgers z Green Bayem, podobno je uspelo Camu Newtonu in Carolini, ki so deklasirali Arizono. 

Kansas City Chiefs so vsaj za teden dni utišali svoje kritike. Tokrat so na lasvegaškem stadionu namreč brez težav premagali domače Raiders. V prvi polovici sezone Chiefsom ni in ni steklo. Izgledali so kot svoja bleda senca, predvsem v napadu. A tokrat so bili drugačni. prelomni trenutek tekme je bila morda posest, na kateri so Chiefs prek Tommyja Townsenda uprizorili lažno predajo, čemur je tri napade kasneje sledila neverjetna podaja Patricka Mahomesa na Darrela Williamsa, s katero je dosegel touchdown.

Kar so Chiefs počeli zadnje tri sezone, v prvem delu trenutnega tekmovalnega leta ni in ni vžgalo. A tokrat se je napadu posrečilo – Williams, Mahomes, Tyreek Hill in Travis Kelce so odigrali odlično. Mahomes je prvič v sezoni podal za več kot 400 jardov — natančneje 406 — in pet touchdownov, ob tem pa drugi teden zapored ni vrgel prestrežene podaje. Chiefs so z ugodnim razpletom v diviziji tako po 10 tednih na vrhu AFC zahod.

Do zmage so prišli Green Bay Packers. Po tednu odsotnosti se je vrnil Aaron Rodgers, na strani Seattla pa se je le po 37 dneh po operaciji vrnil Russell Wilson. A za slednjega vrnitev ni bila preveč dobra – Seahawks so namreč prvič z Wilsonom v igri ostali brez točk. Oba podajalca sta sicer ob svoji vrnitvi na mrzlem terenu Green Baya, ki je bil mimogrede prvič v sezoni pokrit s snegom, dočakala slabše od pričakovanega. Wilsonove podaje so bili previsoke, prenizke ali pa nenatančne.

Zaključil je vsega 20 podaj od 40 poskusov za 161 jardov in dve prestreženi podaji. Podobno je igral tudi Rodgers, katerega podaje niso našle svojega cilja in se je na trenutke zdelo, da s svojimi tarčami ni na isti valovni dolžini. Napad Packers se je prebudil pozno, a je bilo to vseeno dovolj za zmago, saj je domače rešila dominantna obramba. Slednji so Wilsona sackali trikrat, ob tem pa Seahawks ukradli tri žoge po zraku.

Presenečenje tedna je uspelo Washingtonu. Prvaki iz Tampe so v prestolnico prišli kot absolutni favoriti, a Washington Football Team jih je uspel ukrotiti. Tom Brady je odigral izredno slabo, ob tem pa ni računal na Antonia Browna, Roba Gronkowskega in Chrisa Godwina. Brady je namreč že v prvih treh posestih vrgel dve prestreženi podaji, kar so domači pretvorili v 10 točk. Varovanci Rona Rivere so Tampo prizemljili z nadzorovanjem igralnega časa, ob čimer so na prvih štirih posestih dosegli točke, hkrati pa za to porabili 18 minut igralnega časa.

Poteza tekme je verjetno kar zadnja posest Washingtona, ki je trajala več kot 10 minut, ko so domačini še imeli vodstvo (+4). Rivera se je 40 sekund pred koncem tekme odločil za igranje v četrto, kar je iz linije enega jarda izkoristil Antonio Gibson. Washington je seveda zmago proslavil, a obenem so za to plačali visoko ceno. Poškodoval se je njihov najboljši obrambni igralec Chase Young, obstaja pa bojazen, da je nekdanji drugi izbor na naboru zaradi strganih kolenskih vezi že zaključil s sezono.

Zmage se je ob svoji vrnitvi v ligo veselil Cam Newton. Prvi izbor na naboru leta 2011, ki je naslednjih devet sezon preživel s Panterji, je z moštvom podpisal enoletno pogodbo. Ob svoji hitri vrnitvi v ligo se je Newton izjemno hitro znašel v končni coni. Ob zmagi nad bledo Arizono je dosegel touchdown po tleh, enega pa še v prvem polčasu dodal po zraku. Svoje je k zmagi doprinesel še Christian McCaffrey, ki je dosegel 95 jardov po tleh, temu pa dodal še 66 jardov po zraku.

Tekmo sta za Cards izpustila tako podajalec Kyler Murray kot lovilec DeAndre Hopkins. Cardinals so tako s Coltom McCoyem igrali izjemno bledo, v nadaljevanju tekme pa se je poškodoval tudi on. Cardinals so edini touchdown dosegli prek tekača Jamesa Connerja.

Izjemno dobro so tekmo proti Clevelandu odigrali New England Patriots. Slednji se v zadnjih tekmah niso ravno proglasili za ekipo, ki bi odpihnila tekmece, a tokrat je bilo drugače. Mac Jones je odigral odlično partijo in podal za 198 jardov in tri touchdowne. Med drugim je svojega prvega dosegel tudi lovilec Jakobi Meyers. Izjemen posel je opravila obramba Patsov, kateri sta poveljevala predvsem Matt Judon in Kyle van Noy. Browns na drugi strani niso našli odgovora za izjemno igro Patsov. Baker Mayfield je tekmo končal s 73 jardi in podajo za touchdown, ob visokem zaostanku ga je namreč zamenjal Case Keenum.

Zmage nad še enim dobrim tekmecem so se veselili Tennessee Titans, ki so ugnali New Orleans. Dallas Cowboys so se znesli nad Atlanta Falcons, Buffalo Bills pa so po debaklu prejšnji teden tokrat popravili okus z zmago nad New York Jets. Razočarani ostajajo navijači Detroit Lions, ki so se s Pittsburgh Steelers razšli z izenačenim izidom (16:16).

NFL, 10. teden:

Dallas Cowboys – Atlanta Falcons 43:3
Tennessee Titans – New Orleans Saints 23:21
Indianapolis Colts – Jacksonville Jaguars 23:17
New England Patriots – Cleveland Browns 45:7
New York Jets – Buffalo Bills 17:45
Pittsburgh Steelers – Detroit Lions 16:16 – po podaljšku
Washington Football Team – Tampa Bay Buccaneers 29:19
Arizona Cardinals – Carolina Panthers 10:34
Los Angeles Chargers – Minnesota Vikings 20:27
Denver Broncos – Philadelphia Eagles 13:30
Green Bay Packers – Seattle Seahawks 17:0
Las Vegas Raiders – Kansas City Chiefs 14:41

Ponedeljek:
San Francisco 49ers – Los Angeles Rams

Že odigrano:
Miami Dolphins – Baltimore Ravens 22:10