Vremenska napoved obeta tekmo v “zamrzovalni skrinji”

Ameriški nogomet 10. Jan 202415:45 0 komentarjev
FOTO: Profimedia

V ligi NFL se tekme končnice igrajo januarja, ko ponekod živo srebro pade krepko pod ničlo. Tega so nekateri igralci v najmočnejši ligi ameriškega nogometa na svetu sicer navajeni, a težko se je psihično pripraviti na to, kar igralce Kansas Cityja in Miamija čaka prihajajoči konec tedna.

Aktualni prvaki Kansas City Chiefs so se v končnico prebili kot zmagovalec divizije AFC Zahod.

Miami Dolphins na čelu s podajalcem Tuo Tagovailoo so med najboljših 14 klubov lige prišli kot drugouvrščena ekipa divizije AFC Vzhod, prvo mesto so zapravili z nedeljskim porazom doma proti Buffalu.

Če bi tisto tekmo dobili, bi se pripravljali na domače srečanje končnice proti – na papirju najlažjemu možnemu tekmecu – Pittsburghu. Za “kazen” bodo zdaj morali moči meriti proti prvemu zvezdniku lige Patricku Mahomesu in to za nameček še v nemogočem vremenu.

Meteorologi za nedeljo namreč napovedujejo polaren mraz. Temperatura v zvezni državi Missouri naj bi v času tekme padla pod ničlo. Pa ne v nam domačih številkah, torej pod ledišče, temveč pod ničlo v merski enoti fahrenheit!

Tagovailoa in Mahomes bosta morala tokrat navleči dolge spodnjice; FOTO: Profimedia

To pomeni, da bodo delfini in poglavarji okoli tri ure zmrzovali na -20 stopinjah, igra obeh ekip pa bo posledično bazirala na teku, saj bo kot kamen trdo žogo ekstremno težko loviti.

Kot da bi igrali na betonu

Liga NFL v preteklosti beleži osem tekem, ko se je temperatura spustila pod ničlo (fahrenheit), torej nekako pod -17 stopinj celzija.

Zadnji dan leta 1967 je rekord postavila tekma med Dallasom in Green Bayjem, ko so termometri v zvezni državi Wisconsin namerili -25 stopinj celzija, obstaja pa še ena tekma, kjer so si nogometaši obeh moštev verjetno v nekem trenutku zaželeli, da bi opravljali kakšen drug poklic.

10. januarja 1982 sta se za naslov v konferenci AFC pomerili ekipi Cincinnatija in San Diega, živo srebro na stadionu Riverfront je sicer res padlo “le” 23 stopinj celzija pod ničlo, a je močan veter dajal občutek, kot da moštvi igrata na neživljenjskih -50 stopinjah. Tekma je postala znana kot t. i. “Freezer Bowl” oziroma bitka v zamrzovalni skrinji.

“Igrali smo na umetni travi, ki pri takih temperaturah postane navaden beton. Rezervni igralci so trenerja vprašali, če morajo nujno tudi oni na zelenico za ogrevanje,” se grozne izkušnje na polarnem mrazu spominja igralec takratne napadalne vrste Cincinnatija Anthony Muñoz.

Tekma služi kot opomnik za vse igralce Miamija in Kansas Cityja, da je vedno lahko še veliko slabše.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!