Divac, Jokić, Dončić … Ne boste verjeli, kdo je št. 1 iz “ex-Yu”

Košarka 9. Jan 202412:41 1 komentar
Nikola Vučević, Nikola Jokić, Goran Dragić in Vlatko Čančar. Foto: Profimedia

Potem ko je Luka Dončić v tej sezoni presegel čarobno mejo 10 tisoč točk v ligi NBA, je v klubu košarkarjev s tem dosežkom sedmerica iz nekdanje Jugoslavije. Zanimiv pa je odgovor na vprašanje, kdo med vsemi je dosegel največ točk v zgodovini.

Vlade Divac, Žarko Paspalj in Dražen Petrović so še pred razpadom nekdanje skupne države orali ledino v ligi NBA. Žan Tabak je bil prvi s šampionskim prstanom. Toni Kukoč je bil član ene največjih dinastij. Nikola Jokić je postal prvi MVP. Luka Dončić je bila novinec leta in abonent v prvi peterki sezone. Viden pečat so pustili tudi Predrag Stojaković, Goran Dragić, Bojan Bogdanović … Toda nihče od naštetih ni ‘ex-Yu’ rekorder po številu točk v najmočnejši ligi na svetu.

Nikoli ni bil prvak, nikoli ni osvojil kakšnega individualnega priznanja, na posamezni tekmi je vknjižil največ 43 točk … Ob podvigih zgoraj naštetih je večinoma ”letel pod radarjem”. Toda s kar 14.549 točkami na 856 odigranih tekmah rednega dela je največ točk v ligi dosegel 33-letni črnogorski reprezentant Nikola Vučević, ki je že četrto sezono član Chicaga, pred tem je niz sezon navduševal v Orlandu, pred zdaj je več kot dvanajstimi leti pa je debitiral v Philadelphii.

Gre za sina nekdanjega jugoslovanskega reprezentanta in člana sarajevske Bosne ob evroligaškem zmagoslavju leta 1979 Borislava Vučevića. Odraščal je v Švici, Belgiji in Črno gori, pot prot ligi NBA pa si je utrl preko ameriške srednješolske in univerzitetne košarke. Po epizodni vlogi pri podgoriški Budućnosti se je 208 centimetrov visoki center v ZDA vrnil v sezoni 2011/12 in odtlej igra v ligi NBA.

Nikola Vučević bo avgusta tudi eden od gostov na poslovilni tekmi slovenskega točkovnega rekorderja Gorana Dragića. Ljubljančan je v celotni karieri dosegel 12.568 točk. Njegov someščan Luka Dončić za njim zaostaja še 2.357 točk, a ima med vsemi z naskokom najvišje povprečje. Še več, s povprečjem 28,1 točke je celo tretji na absolutni lestvici. Pred njim sta le Michael Jordan in Wilt Chamberlain.

Najboljši strelci v ligi NBA iz republik nekdanje Jugoslavije

Nikola Vučević 14.549 točk

Predrag Stojaković 13.647

Vlade Divac 13.398

Nikola Jokić 12.996

Goran Dragić 12.568

Bojan Bogdanović 10.647

Luka Dončić 10.211

Toni Kukoč 9.810

Vladimir Radmanović 5.879

Bogdan Bogdanović 5.840

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje