“Judo je edini šport, iz katerega lahko doktoriraš”

Drugi športi 26. Dec 202311:50 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Tina Trstenjak je ime, ki ga pozna vsak pravi ljubitelj športa v Sloveniji. Celjanka je v Riu de Janeiru osvojila zlato olimpijsko kolajno, v iztekajočem koledarskem letu pa profesionalnemu nastopanju na tatamijih dokončno pomahala v slovo. Za Sportklub je razjasnila, s čim se ukvarja po koncu športne kariere.

Zlata v Riu, srebrna v Tokiu. Pariz si je želela videti, a se na koncu vendarle odločila, da je bilo dovolj.

Po koncu kariere je 33-letna Savinjčanka pripravljena na nove izzive. A kakšne? “Obstajata dve Tini. Ena pred letom 2023 in druga od letošnjega leta dalje. Prejšnja je osvojila vse, kar se je osvojiti dalo, zdajšnja pa se izobražuje na področju juda. Delam pri svetovni judo zvezi,” nas je pripravljena pričakala Trstenjak.

Opravlja kar dve službi, deluje v vlogi nadzornice judo sodnikov in poučuje v mednarodni skupini: “Učim v t. i. ekspertni ekipi, kjer učimo in preverjamo trenerje. Hkrati se tudi sama izobražujem, naredila sem kontinentalni sodniški izpit, naslednje leto me čaka še mednarodni. Želim si napredovati.”

Šola se za “VAR”

To ne pomeni, da bomo Tino videli na OI v vlogi sodnice, saj dela v komisiji, torej delivcem pravice gleda pod prste. Izpite polaga zato, da bi pravila še bolje razumela.

Tina Trstenjak s trenerjem Marjanom Fabjanom; Foto: Aleš Fevžer

“Sem nadzornik, moje delo sodi na zapisnikarsko mizo. Da boste bolje razumeli – sem kot nogometni VAR, pregledujemo posnetke,” je dejala slovenska šampionka.

Ena izmed najboljših ambasadork judo kluba Z’dežele Sankaku Celje poleg navedenega poučuje v akademiji Mednarodne judo zveze (IJF Academy).

“Judo je edini šport na svetu, ki ima svojo univerzo in lahko na njej celo doktoriraš, saj smo povezani z eno izmed akademij v Angliji (univerza Hertfordshire op. a.). Tam poučujem judo, ogromno potujem po svetu. Večina stvari poteka prek spleta, en teden pa je namenjen praktičnemu delu. Zaradi te prakse sem bila letos tako že v Braziliji, Kirgizistanu, Azerbajdžanu in Nemčiji. Uživam in mi je všeč to, kar počnem,” se je namuznila nekoč najboljša judoistka svoje kategorije na planetu.

Trstenjak; FOTO: Aleš Fevžer

Vsem staršem, ki otroke želite usmeriti v judo za konec sporoča: “Podpirajte svoje najmlajše, ne glede na to, ali želijo postati vrhunski športniki ali ne. No, judo je vsekakor odličen za pridobivanje motorike, reda in discipline.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!