Kako do pariškega olimpijskega spektakla?

Luka Dončić
Foto: Profimedia

Do začetka športnega vrhunca letošnjega leta je manj kot pol leta. Olimpijske igre v Parizu bodo potekale od 26. julija do 11. avgusta, dokončen seznam slovenskih potnikov v francosko prestolnico pa bo znan šele v začetku julija. Med njimi bi lahko bile kar štiri ekipe.

Moška rokometna reprezentanca v Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016 ter moška košarkarska reprezentanca v Tokiu 2021 so štirje ekipni nastopi v zgodovini samostojne Slovenije na poletnih olimpijskih igrah. Še dvakrat (Soči 2014 in Pjongčang 2018) so na zimskih igrah pod petimi krogi sodelovali slovenski hokejisti.

Manj kot pol leta do otvoritvene slovesnosti v Parizu (26. julija) pa imajo možnosti za preboj na igre še štiri reprezentance. Preverili smo, kakšna pot jih pelje do tja.

Zelo blizu, a zaenkrat še tako daleč

Kot omenjeno, na prvi nastop na OI čakajo slovenski odbojkarji. Od vseh štirih slovenskih ekip, ki so še v igri, so uspehu tudi najbližje, pa čeprav so na kvalifikacijskem turnirju v začetku oktobra zapravili prvo zaključno žogico. V Tokiu so izbranci Gheorgheja Cretuja v konkurenci osmih moštev zasedli tretje mesto, mesto na OI pa sta si zagotovili le prvi dve reprezentanci – v tem primeru ZDA in Japonska.

Toda štiri mesta so še prosta, dokončno pa bodo zapolnjena 24. junija prihodnje leto – po koncu nove izvedbe lige narodov, ko bo eden od turnirjev potekal tudi pri nas. Takrat si bodo pariško vstopnico zagotovila štiri najvišje uvrščene države na lestvici svetovne odbojkarske lestvice (FIVB). Slovenija na njej trenutno zaseda sedmo mesto, a sta trenutno pred njo zgolj Italija in Argentina, ki še nimata mesta v Franciji. Nekaj več zaostanka imajo Srbija, Kuba, Kanada, Nizozemska, Turčija in Iran, a ga lahko z dobrimi predstavami še nadoknadijo.

slovenska odbojkarska reprezentanca
Foto: Volleyball World

Liga narodov bo znova razdeljena na šest turnirjev, vsaka reprezentanca pa bo igrala na treh. Slovenijo torej čaka še 12 tekem, zadnje štiri v Stožicah, po katerih bo jasno, ali si je ekipa zagotovila premierno vstopnico za OI. Za lestvico je seveda bolje morebitne poraze doživljati proti ekipam, ki so na njej za Slovenijo ali pa imajo že zagotovljeno mesto v Parizu.

Tekme Slovenije v ligi narodov:

Ankara/Turčija (prvi turnir):
22. maj: Nizozemska – Slovenija
23. maj: Slovenija – Francija
25. maj: Slovenija – Kanada
26. maj: Slovenija – Poljska

Čiba/Japonska (drugi turnir):
5. junij: Slovenija – Turčija
7. junij: Brazilija – Slovenija
8. junij: Japonska – Slovenija
9. junij: Bolgarija – Slovenija

Ljubljana/Slovenija (tretji turnir):
18. junij: Slovenija – Argentina
20. junij: Kuba – Slovenija
22. junij: Slovenija – Italija
23. junij: Srbija – Slovenija

Pot do četrtega nastopa bi lahko bila težja

Po zaključku evropskega in afriškega prvenstva so svoje tekmece v kvalifikacijah dočakali tudi slovenski rokometaši. To bodo Španija, Brazilija in Bahrajn. Turnir bo potekal od 14. do 17. marca v španskem Granollersu, 30 km stran od Barcelone.

Na kratkem turnirju (istočasno bosta potekala še dva) se bo vsaka reprezentanca pomerila z vsako, pariško vstopnico pa si bosta zagotovili najboljši dve ekipi. Povedano v praksi: za vsaj drugo mesto v skupini bosta zadoščali dve zmagi, kar se glede na imena nasprotnikov in predstave varovancev Uroša Zormana na EP, kjer so osvojili šesto mesto, zdi povsem izvedljiva naloga. Slovenci bodo najprej igrali z domačinko, nato z Brazilijo, nato pa še z Bahrajnom.

slovenska rokometna reprezentanca
Foto: Profimedia

Tekme Slovencev v kvalifikacijah:

14. marec: Slovenija – Brazilija
15./16. marec: Slovenija – Španija
17. marec: Slovenija – Bahrajn

Pasti bo morala domačinka ali pa stara znanka

Slab mesec dni za rokometaši bodo na vrsti še njihove stanovske kolegice. Slovenke so si sploh prvič v zgodovini zagotovile nastop v olimpijskih kvalifikacijah, a se tu ne želijo ustaviti. Od 11. do 14. aprila bodo igrale v Novem Ulmu, kjer jim bodo poleg domačink Nemk nasproti stale še predstavnice Črne gore in Paragvaja.

Tudi to točen razpored tekem še ni znan, jasno pa je, da bo za Pariz zadoščalo vsaj drugo mesto v skupini. Slovenke bodo morale zato poleg pričakovane zmage nad Južnoameričankami premagati vsaj še peto- ali šestouvrščeno ekipo letošnjega svetovnega prvenstva. Ker bo Nemčija gostiteljica, se morda več možnosti ponuja proti Črni gori, ki jo odlično pozna slovenski selektor Dragan Adžić, nekdanji prvi mož Črnogork.

Slovenska ženska rokometna reprezentanca
Foto: IHF/Kolektiff Images

Tekme Slovenk v kvalifikacijah:

11. april: Slovenija – Nemčija
12./13. april: Slovenija – Paragvaj
14. april: Slovenija – Črna gora

Tudi pred Kaunasom se je zdelo nemogoče

Izjemno težka naloga pa za ponovitev tokijske pravljice čaka slovensko košarkarsko reprezentanco. Luka Dončić in druščina so pred dobrima dvema letoma najprej osvojili kvalifikacijski turnir pri favorizirani Litvi, nato pa na Japonskem že vonjali vsaj srebrno kolajno, po blokadi Francoza Nicolasa Batuma Klemnu Prepeliču pa ostali brez nje, ko je bila v boju za bron boljša še Avstralija.

Pot do Pariza bo za selekcijo Aleksandra Sekulića še zahtevnejša. Slovenija je bila namreč na žrebu uvrščena na grški turnir (poleg Pireja bodo istočasno potekali še v Valencii, Rigi in San Juanu), kjer jih v prvem delu najprej čakata tekmi s Hrvaško in Novo Zelandijo, ob uspešnem napredovanju pa še z Egiptom, Dominikansko republiko in/ali Grčijo. Če bo turnir minil brez presenečenj, bo prav Grčija, morda tudi z Giannisom Antetokounmpom, zadnji tekmec Slovenije pred novim vstopom v raj. S turnirja, ki bo Atenah potekal od 2. do 7. julija, bo namreč napredovala samo ena ekipa.

slovenska košarkarska reprezentanca
Foto: Profimedia

Tekme Slovencev v kvalifikacijah:

2. julij: Slovenija – Hrvaška
4. julij: Nova Zelandija – Slovenija
6. julij: polfinale
7. julij: finale

Sistem tekmovanja: šest reprezentanc je razdeljenih v dve skupini s po tremi ekipami. Skupino A sestavljajo reprezentance iz 1., 4. in 5. kakovostnega bobna, skupino B pa reprezentance iz 2., 3. in 6. kakovostnega bobna. Po odigranih tekmah znotraj posameznih skupin bosta na sporedu polfinalna dvoboja (A1:B2 in A2:B1), finale pa bo prinesel udeleženca olimpijskih iger.