Pred OI: V Parizu velike težave povzroča onesnaženost Sene

Drugi športi 21. Jun 202417:37 0 komentarjev
Sena pariz
Sena in Eiffeov stolp. Foto: Profimedia

Reka Sena je glede na analize vzorcev še vedno preveč onesnažena, da bi se lahko v njej tekmovalo na prihajajočih olimpijskih igrah. V reki so namreč še vedno prisotne fekalije, med katerimi je tudi zelo nevarna bakterija E.coli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Meritve so še pokazale, da je bila prisotnost bakterije E.coli večja od dovoljenih vrednosti na kar štirih različnih lokacijah v reki. Vzorce so sicer jemali vsak dan med 10. in 16. junijem.

“Rezultati vzorcev se ne skladajo s standardi, ki jih želimo imeti to poletje,” je za AFP dejal prefekt pariške regije Marc Guillaume. Dodal je še, da je razlogi za to dež, visok vodostaj, premalo sonca in temperature pod dolgoletnim povprečjem.

Zaradi prevelike onesnaženosti Sene, so morali organizatorji olimpijskih iger odpovedati že več dogodkov, ki bi morali biti generalka pred olimpijskimi tekmovanji v daljinskem plavanju in plavalnem delu triatlona.

Tako so denimo avgusta lani odpovedali plavalni maraton in dve od štirih tekmovanj v triatlonu in para-triatlonu. Parižani sicer nimajo “plana B” v primeru, da bi bila Sena preveč onesnažena tudi med olimpijski igrami, saj naj bi bila tekmovanja prestavljena zgolj za nekaj dni, ne pa tudi na drugo lokacijo.

Poleg plavanja se bo na Seni odvijala tudi otvoritvena slovesnost. Olimpijske igre se bodo pričele 26. julija in bodo trajale do 11. avgusta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!