Prošnja za Mok: dovolite Rusom nevtralno udeležbo na OI

Drugi športi 5. Dec 202319:57 0 komentarjev
olimpijski krogi
Foto: Profimedia

Predstavniki mednarodnih športnih zvez in nacionalnih olimpijskih komitejev so na olimpijskem zasedanju na sedežu Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) v Lozani pozvali, naj se ruske in beloruske športnike na olimpijske igre prihodnje leto v Parizu čim prej uvrsti pod nevtralno zastavo, pišeta francoska tiskovna agencija AFP in nemška dpa.

Na današnjem zasedanju so predstavniki športnikov zaprosili tudi za jasnost glede tega vprašanja, je zapisano v izjavi, objavljeni po zasedanju.

Mok mora vseeno še sprejeti končno odločitev o tem, ali bodo športniki iz Rusije in Belorusije lahko tekmovali na prihodnjih OI, in ponovil svoje stališče, da bo odločitev sprejeta ob primernem času.

Ruskim in beloruskim športnikom je bila po ruski invaziji na Ukrajino februarja 2022 prepovedana udeležba na večjih športnih dogodkih. Mok je v začetku leta priporočil, da bi jih lahko kot nevtralne športnike ponovno sprejeli v posameznih športih, če niso povezani z njihovimi vojaškimi in varnostnimi službami.

Mok je tudi potrdil, da bi lahko takšni nevtralni športniki na igrah sodelovali le pod obstoječimi strogimi pogoji in ti ostajajo v veljavi, prav tako tudi suspenz ruskega olimpijskega komiteja. Slednjega so suspendirali 12. oktobra, ker je ta s priznavanjem nezakonito priključenih ozemelj kršil ozemeljsko celovitost članstva Ukrajine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!