Tanka meja med naštevanjem težav in iskanjem alibijev

Eurocup 5. Dec 202318:02 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Ljubljančani so pred novim izzivom. V 10. krogu EuroCupa v Stožice prihaja Hapoel Tel Aviv, proti kateremu bodo slovenski prvaki poskušali končati evropske muke, ki trajajo že dobrih 300 dni. Glavni trener Simone Pianigiani je pred dvobojem znova govoril o težavah in želji po izboljševanju.

Cedevita Olimpija v drugo polovico skupinskega dela vstopa brez ene same zmage (0-9). Če ji matematika morda še omogoča preboj v izločilne boje, je to praktično misija nemogoče. Zaostanek za top 6 devet krogov pred koncem znaša že ogromne štiri zmage. Medtem morajo klubi v boju za končnico – od 5. do 8. mesta je četverica poravnana z izkupičkom 4-5 – odigrati še medsebojne tekme, kar pomeni, da že po ključu srečanj ne morejo vsi ostati brez zmag do konca sezone.

“Žal je za nas jasen pogled na lestvico skupine A. Razlike med nami in preostalimi ekipami so jasne, pa četudi smo bili konkurenčni na večini tekem,” pred sredinim obračunom pravi Pianigiani, čeprav je bil na številnih dvobojih zmagovalec znan že precej pred zadnjim zvokom sirene. Nazadnje Paris, ki je prejšnjo sredo ves drugi polčas nadziral dvoboj.

Če je jasen pogled na lestvico, pa ni prav jasen cilj letošnje sezone na parketu EuroCupa. Čeprav naj bi bil velik del osredotočenja na mlajših – tako je od prvega dne sezone vztrajal italijanski strateg -, so bili v lovu na rezultat pogosto potisnjeni ob rob. Tudi na zadnjih tekmah, ko je evropska sezona že lep čas izgubljena.

Naštevanje težav se sliši kot iskanje alibijev

“Igralci so veliko energije porabili na težavah, s katerimi se soočamo in so v obeh tekmovanjih od sebe dali vse brez pravega odmora. Zadnji dnevi so jih resnično utrudili, zato moramo v prihodnje tekme vstopiti s čisto glavo,” je pred dvobojem dodal Pianigiani. Lahko bi dejali, da si je znova vnaprej poiskal alibije, čeprav bi lahko podobne težave našteli skoraj vsi strategi klubov iz evropskega pokala. Poleg zgoraj omenjenih tesnih porazov je vključil še preobremenjenost nekaterih varovancev, vračanje po poškodbah in težki skupini.

Pred dnevi je klub razdrl pogodbo s Seanom Armandom in tako še enkrat več del proračuna namenil za nepotrebno odškodnino. Foto: Aleš Fevžer

Pianigiani je spregovoril tudi o iskanju načina, kako razbremeniti igralce, ki so bili v zadnjem obdobju preobremenjeni. Ob tem je Gregor Glas na zadnjih petih tekmah le enkrat presegel mejo 10 minut, Luka Ščuka dvakrat, le Rok Radović pa se je z minutažo uspel zavihteti celo nad 20 minut. Omenjeno trojico se je od poletja omenjalo kot vlečni voz mladega jedra.

“Vsak igralec mora k tekmam pristopiti s pozitivno željo, da napreduje, obenem pa, da skupaj pokažemo kvaliteto, s katero smo lahko boljši v drugi polovici rednega dela sezone,” je misel sklenil 54-letni Italijan, ki ima s klubom pogodbo vse do konca sezone 2025/26.

Zmaji bodo na dan tekme brez evropske zmage že 308 dni. V primeru neuspeha pa bi se niz porazov, če štejemo še lansko sezono, podaljšal na kar 15. Minuli konec tedna jih je v ligi ABA presenetil Zadar in tako zadal nov udarec. Medtem se v Stožicah ukvarjajo še z nejasno usodo Klemna Prepeliča, ki ima pogodbo le do konca koledarskega leta, hkrati pa je mogoče slišati številne kritike in pozive k spremembam tudi za zaprtimi vrati dvorane v Stožicah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!