Šahovski velemojster ne želi več igrati za Rusijo, izbral je Slovenijo

Drugi športi 28. Jul 202313:35 4 komentarji
Foto: Guliverimage

Ruski šahovski velemojster Vladimir Fedosejev je sklenil, da bo v prihodnosti na turnirjih zastopal slovenske barve.

Osemindvajsetletni šahist je za Rusijo prenehal tekmovati po lanskoletnem napadu njegove države na Ukrajino, vse odtlej pa je na turnirjih nastopal pod zastavo Mednarodne šahovske zveze (Fide). “Nikoli v življenju si ne želim več predstavljati Rusije,” je za spletno stran Chess.com lanskega maja priznal Fedosejev.

Velemojster se je zaradi nestrinjanja s politiko svoje države preselil v Valencio, v zadnjem obdobju pa za novo prebivališče izbral Slovenijo, za katero bo odslej tudi tekmoval. Čeprav je Fedosejev, kot je priznal, v letošnjem poletju na sončni strani Alp preživel le 10 dni, pa je za že omenjeni za šah specializirani portal zatrdil, da se bo to v prihodnje spremenilo.

Foto: Fida

“Gre za odločitev, ki ti spremeni življenje. Vanjo sem bil prisiljen, saj Rusije ne želim več zastopati na tekmovanjih. Upam, da mi v življenju ne bo več treba spreminjati nacionalnih zvez. Nedvomno nameravam vrsto let igrati za Slovenijo,” je povedal šahist.

Fedosejev sicer na svetovni šahovski lestvici zaseda visoko 59. mesto in je z menjavo državljanstva postal najboljši slovenski šahist. Kljub temu pa še zdaleč ni edini Rus, ki se je v zadnjem letu odločil za zamenjavo državljanstva. Identično odločitev so sprejeli tudi njegovi rojaki Kiril Aleksenko, ki nastopa pod avstrijsko zastavo, Aleksander Motjile, ki je izbral Romunijo, aktualni evropski prvak Aleksij Sarana in nekdanja svetovna prvakinja Aleksandra Kostenjuk pa igrata za Švico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje