Začetek poletne velike nagrade: kdo bo nasledil Kubackega in Uršo Bogataj?

Smučarski skoki 28. Jul 202311:36 0 komentarjev
FOTO: Aleš Fevžer.

Ta konec tedna se v Courchevelu za smučarje skakalke in skakalce začenja poletna velika nagrada. Pod vodstvom Jana Družine bo v Franciji skakalo pet skakalcev, pod vodstvom Zorana Zupančiča pa štiri skakalke, tudi evropska prvakinja Nika Križnar in dobitnica treh medalj v Zakopanah Nika Prevc.

Glavni trener moške skakalne reprezentance Robert Hrgota je že na uvodu priprav za novo sezono napovedal, da se člani A reprezentance večine tekem letošnje poletne velike nagrade ne bodo udeležili in bodo priložnost tako dobili manj izkušeni tekmovalci.

V Courchevelu, kjer bosta tekmi v soboto in nedeljo na sporedu v popoldanskem času, bodo pod vodstvom Jana Družine in Tilna Grosa priložnost tako dobili Rok Oblak, Rok Masle, Jan Bombek, Jernej Presečnik in Matija Vidic.

Že dopoldne pa bodo konec tedna aktivne skakalke. Zoran Zupančič bo v francoskih Alpah računal na Niko Križnar, Niko Prevc, Katro Komar in Ajdo Košnjek. Za četverico bo to prvi nastop po evropskih igrah na Poljskem, kjer je Križnar osvojila zlato odličje na velik iskakalnici, Prevc pa se je razveselila srebra tako na srednji kot veliki napravi.

Skupno zmago branita Dawid Kubacki in Urša Bogataj

V minuli sezoni poletne velike nagrade se je sicer v moški konkurenci najbolje odrezal Poljak Dawid Kubacki, ki je s 380 osvojenimi točkami slavil pred Avstijcem Manuelom Fettnerjem in rojakom Kamilom Stochom. Najuspešnejši Slovenc je bil Anže Lanišek na 15. mestu, še deset mest slabši pa je bil Timi Zajc.

Precej uspešnejše so bile orlice, saj se je skupne zmage razveselila Urša Bogataj, ki je imela kar 220 točk prednosti pred drugouvrščeno reprezentančno kolegico Niko Križnar. Osemindvajsetletnica zmage letos sicer ne bo branila, saj je zaradi nosečnosti začasno prekinila kariero.

Program v Courchevelu

Sobota, 29. julij:
8:30 Uradni trening skakalke
9:15 Prolog skakalke
10:15 Tekma skakalke

16:00 Uradni trening skakalci
16:45 Kvalifikacije skakalci
18:00 Tekma skakalci

Nedelja, 30. julij:
9:00 Prolog skakalke
10:00 Tekma skakalke

16:30 Kvalifikacije skakalci
18:00 Tekma skakalci