Edini slovenski finalist na robu deseterice

Drugi športi 10. Apr 202416:46 0 komentarjev
Anže Peharc
Foto: Profimedia

Anže Peharc je osvojil končno deveto mesto v odločilnem krogu uvodne tekme svetovnega pokala športnih plezalcev v disciplini balvani na Kitajskem. Tržičan je bil v današnjem prvem tekmovalnem krogu 11. s štirimi osvojenimi vrhovi smeri in bonusom na četrtem balvanu, v drugem krogu tega tekmovanja pa je osvojil vrh in dva bonusa.

Anže Peharc je bil edini Slovenec, ki se je uvrstil v finalni krog uvodne tekme sezone v okrožju Keqiao v Shaoxingu. Zmagal je Japonec Tomoa Narasaki, dvakratni svetovni prvak in dvakratni zmagovalec balvanskega seštevka svetovnega pokala (2016, 2019).

Narasaki, tretji po kvalifikacijah, je za zmago preplezal dva balvana do vrha, oba v enem poskusu, na preostalih dveh pa je osvojil bonus točki. Na drugem in tretjem mestu sta bila še najstnika.

Njegov rojak, azijski celinski prvak Sarato Anraku, ki jih šteje komaj 17, je bil drugi. Lanski prvak Kopra v težavnosti, vodilni po kvalifikacijah, je dosegel dva vrhova in dva bonusa, a v več poskusih. Tretje mesto je osvojil 19-letni Belgijec Hannes Van Duysen z dvema vrhovoma in enim bonusom.

Peharc si je deveto mesto delil še z dvema tekmovalcema, enak dosežek kot Slovenec sta vpisala Britanec Maximillian Milne in Avstrijec Jan-Luca Posch.

Luka Potočar in Martin Bergant nista bila del boja za zmago. Potočar, zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti leta 2022, na tekmovanjih še ni potrdil balvanske forme. Prvo tekmo sezone je končal na 39. mestu. Bergant je bil 61. Zan Lovenjak Sudar zaradi poškodbe ni nastopil. Libeličan bo izpustil tudi naslednjo tekmo na Kitajskem, ko bo v Wujiangu konec tedna prvi tekmovalni preizkus sezone v težavnosti.

Moški so v ponedeljek zaradi dežja ostali brez kvalifikacij. Vsi tekmovalci, na startu jih je bilo 67, so danes nastopili v polfinalu, 20 pa se jih je nato pomerilo v finalu. Na tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju velja sistem, po katerem v finalu nastopi šest najboljših iz polfinala.

Že v torek je odlično formo na začetku sezone z zanesljivo zmago na Kitajskem potrdila Janja Garnbret.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!