Janja Garnbret v lovu na osmo zlato z mislimi tudi v Sloveniji

Drugi športi 6. Avg 20237:35 0 komentarjev
Janja Garnbret
Foto: Profimedia

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju v Bernu se bo nadaljevalo s polfinalom in finalom v težavnostnem plezanju. Polfinale v težavnosti si je zagotovilo vseh pet slovenskih tekmovalk, Janja Garnbret, Mia Krampl, Vita Lukan, Sara Čopar in Lucija Tarkuš, ki so nastopile v kvalifikacijah. Moški polfinale bo brez slovenskega zastopstva.

Garnbret je v kvalifikacijah težavnosti kot edina osvojila vrhova obeh smeri ter se zanesljivo zavihtela v polfinale.

Lukan, ki se je pred odhodom na SP v Brianconu veselila krstne zmage v svetovnem pokalu, je poskrbela za deveti dosežek.

Polfinale si je s 17. mestom zagotovila tudi Krampl, nekdanja svetovna podprvakinja v disciplini. Čopar je bila v kvalifikacijah 21., polfinale je s 26. mestom ujela tudi Tarkuš. Čopar in Tarkuš na SP tekmujeta samo v težavnosti.

Lovi že osmo zlato odličje

Garnbret bo lovila še deveto uvrstitev v finale in osmo zlato odličje na svetovnih prvenstvih. V težavnosti je doslej s svetovnih prvenstev prinesla tri kolajne, dve zlati in eno srebrno. Ima pa tudi dve zlati v olimpijski kombinaciji in po novem tri zlate kolajne v balvanskem plezanju.

Zadnjo zlato na balvanih je osvojila v soboto zvečer z izjemnima predstavama v polfinalu in finalu, ko je kot edina osvojila vseh osem balvanskih smeri v prvem poskusu.

Janja Garnbret
Janja Garnbret. FOTO: Jan Gregorc

Korošica: Dobivam tudi veliko slik, veliko slišim…

V izjavi po finalu in osvojenem zlatu na balvanih se je spomnila tudi naravne katastrofe v domovini: “Težko se je bilo osredotočiti samo na tekmo. Vidim in slišim veliko, dobivam tudi veliko slik, veliko slišim, veliko stvari, kar mi starši povedo, kaj se dogaja v Sloveniji s poplavami. Sočustvujem z ljudmi, ki so bili prizadeti, želim si, da bi bila tam, da bi lahko na nek način pomagala, tako da se res iskreno zahvaljujem vsem, ki so pomagali ljudem v stiski. Vi ste prava inspiracija.”

Vrhunec prvenstva v Bernu bo prihodnji teden s preizkušnjami v olimpijski disciplini kombinaciji balvanov in težavnosti.

Garnbret si že v Švici želi potrditi tudi olimpijski nastop v Parizu prihodnje leto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!