Znanec iz Ljubljane piše zgodovino

Sasu Salin. Foto: Fiba

Nekdanji košarkar ljubljanske Olimpije Sasu Salin se je minuli mesec s finsko reprezentanco veselil predčasnega preboja na svetovno prvenstvo 2023, zdaj z rojaki navdušuje tudi na EuroBasketu.

Finska se je z nedeljsko zmago nad Hrvaško po petinpetdesetih letih prebila v četrtfinale EuroBasketa. Prvi zvezdnik reprezentance Lauri Markkanen, ki je tekmecu natresel kar 43 točk, s tem “zamenjal” selektorja Damirja Mulaomerovića, in soigralci so hit prvenstva. Dokazujejo tudi, da nedavni preboj na SP 2023, za katerega so dvakrat premagali tudi Slovenijo, ni bil naključen.

“Gre za dolgotrajen proces. Ta uspeh smo gradili več let. Sprva v mlajših kategorijah. Ustvaril se je kakovosten sistem, v katerem košarkarji ob prehajanju v višje kategorije vedo, kaj jih čaka. Imamo veliko nadarjenih igralcev. Lauri je seveda edinstven,” nam je na vprašanje o skrivnosti finskega uspeha odgovoril Sasu Salin, ki je skoraj pet let nosil dres ljubljanske Olimpije.

“Košarka je kolektivni šport, a ko imaš ob sebi košarkarja, kakršen je Lauri Markkanen, je vse skupaj lažje. S takšnim soigralcem tudi ostali poskušamo presegati svoje meje. Poleg tega smo malce podcenjeni. Mislim, da so tudi Hrvati upali, da bodo naleteli na nas. Pa so se opekli,” pripoveduje Salin, ki je v Berlinu takoj prepoznal tudi novinarske obraze iz Slovenije.

“Že tekma s Hrvaško kaže na to, da poznam balkanski slog košarke. Vesel sem, da sem lahko v Sloveniji igral štiri sezone in pol. Tiste izkušnje so mi tudi danes v pomoč,” pravi 31-letni Finec in dodaja, da ima na Ljubljano lepe spomine. To je bila zanj prva evropska stopnica. Dobil je tudi evroligaške izkušnje. “Lepi spomini. Še vedno sem v stiku s trenerjem Mirom Alilovićem,” pravi Finec, ki je pred kratkim s poznavanjem narodne glasbe navdušil srbske novinarje. “Tudi to mi je ostalo iz Ljubljane. Ceca, Miligram 3 … Zabavno,” se je nasmehnil.

Slovencem ob tem zavida ljubezen do košarke. Pravi, da je na Finskem slika drugačna. “Želeli bi si, da bi bila košarka bolj priljubljena. A se prebija. Je pa dejstvo, da je Finska hokejska država. Tudi nogomet kotira visoko,” pripoveduje član španskega prvoligaša Tenerife. In ker v Španiji igra že sedem let, bo zanj četrtfinalna tekma nekaj posebnega. “Španija? Čakajo me številni znani obrazi. Ve se, kdo je favorit. A mi še nismo rekli zadnje besede,” je krajši pogovor zaključil nekdanji finski “zmaj”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!