V takšnih trenutkih spoznaš, da je zdravje edino pomembno

Hokej 23. Apr 20237:00 0 komentarjev
Jan Urbas
Foto: Uroš Skaza

Ko bo slovenska hokejska reprezentanca čez točno 20 dni začela svetovno prvenstvo elite proti Švici, bo na led Arene Riga zadrsal tudi Jan Urbas. Če ne bo presenečenja, bo imel 34-letni Cerkničan poleg risa na sprednji strani dresa natisnjeno še črko C, ki označuje prvega med enakimi – kapetana.

V izbrani vrsti Matjaža Kopitarja, ki bo v latvijski prestolnici od 13. maja dalje prvič po šestih letih nastopala v družbi najboljših reprezentanc sveta, ljubitelji slovenskega hokeja v napadalnem delu največ upov polagajo v Karawanken Express. Napadalni trojček Žiga Jeglič-Miha Verlič-Jan Urbas, ki se ga je takšen vzdevek prijel po več skupnih sezonah pri Bremerhavnu, bo tudi v slovenski ekipi postavljen v prvi plan.

Čeprav so se pripravam zaradi dodatnih dneh počitka po zaključku klubskih obveznosti pridružili s tednom zamude, prvo priložnost za igro pa so dobili šele na petkovi prijateljski tekmi proti Italiji, so hitro pokazali, kakšno dodano vrednost predstavljajo. Od štirih golov proti zahodnim sosedom so imeli prste vmes pri kar treh.

Pod prvega se je že v šesti minuti podpisal Jan Urbas, ki mu je znova pripadla tudi kapetanska vloga. “Prva tekma po kar dolgem času, tako da se je naš napad vsaj od začetka malo lovil. Rabili smo nekaj časa, da dobimo ’timing’ nazaj. Tekmo smo ekipa začeli dobro, Italijani nam niso mogli parirati. Povedli smo z 2:0, v drugi tretjini pa smo dobro držali, a nismo bili dovolj natančni pri realizaciji. Morali bi vodstvo še malo povečati, da bi šli lažje v tretjo tretjino. A smo spet začeli igrati našo igro, dosegli dva zadetka in tekmo lepo pripeljali do konca,” je bil s prikazanim zadovoljen 34-letnik.

Jan Urbas
Foto: Uroš Skaza

Cerkničan, ki je prve hokejske korake storil pri ljubljanski Olimpiji, v zadnjih letih pa se je skupaj z Verličem in Jegličem ustalil v Nemčiji, kjer že od sezone 2017/18 igra za Fischtown Pinguins iz Bremerhavna, se je v Sportklubovem nedeljskem intervjuju ozrl na klubski del sezone, ki so jo žal zaznamovale tudi poškodbe. A jih je pocelil dovolj hitro, da bo na SP lahko pomagal risom, s katerimi ima samo en cilj. Ob omembi nesrečnega Aleša Kranjca, nekdanjega soigralca, pa so se tudi v Janove oči prikradle solze.


Jan, z reprezentanco ste v dolgih pripravah na SP, vi ste soigralcem pridružili malo kasneje.

Ja, nismo več najmlajši, tako da nam je selektor namenil še malček počitka. Po težki in dolgi sezoni pomaga, če imaš še kakšen dodaten dan prosto. Zdaj smo ujeli ritem, a še vedno so rezerve. Za nami je prva tekma po dolgem času, pred prvenstvom pa jih imamo še nekaj, tako da ni dvoma, da tega ne bi še nadgradili.

Na koncu vsakega tedna ena ali dve prijateljski tekmi. Vam to ustreza?

Več je tekem, ampak imamo tudi več igralcev. Vedno kakšen napad počiva. Da nas je več in smo dlje časa skupaj, je dobrodošlo. Ritem pa ni prenaporen. Zagotovo pa bolje imeti več tekem kot manj.

Slovenija ima izkušeno ekipo, ki se med seboj zelo dobro pozna. Je pa tekmece tako težje presenetiti s čim novim.

Ja, ampak nekaj fantov je novih. Nekateri so že bili zraven, ampak ne veliko. Zagotovo je prednost, da se zelo dobro poznamo in toliko časa igramo skupaj. Ta homogenost, to ves čas ponavljamo, je naša prednost.

Ekipa je praktično kompletna, od najboljših manjka le Anže Kopitar. Verjetno se na to ne ozirate, ste navajeni, da ga na teh prvenstvih zaradi klubskih obveznosti pogosto ni zraven?

Seveda. Vemo, kakšen igralec je Anže. Če bo prišel, super, če pa ne, bomo pa morali igrati brez njega. Na to se ne smemo ozirati. Mi moramo igrati s tistimi, ki smo tukaj. Če pa še kakšen dodaten pride, je pa to plus za nas.

Z reprezentančnimi kolegi spremljate, kako Anže igra v končnici lige NHL?

Že med sezono spremljamo, ko je končnica, pa še toliko bolj. Zjutraj na treningih se pogovarjamo o tem. Mogoče kdo vstaja in gleda tekme, jaz jih ne (smeh). Pogledam pa si povzetke tekem.

Po Tomažu Razingarju, Janu Muršaku pa tudi Anžetu Kopitarju, ko je tu, vi prevzemate mesto vodje v reprezentanci. Vam ta vloga ustreza, čutite ob tem pritisk in odgovornost?

To je čast. Biti kapetan reprezentance. V preteklosti sem že bil na nekaterih prvenstvih. Tudi v klubu sem kapetan, tako da sem se navadil na to vlogo. To res jemljem kot čas in ne kot breme. Imamo pa v garderobi več igralcev, ki pomagajo pri tem. Ne rabi vedno biti eden, ki nekaj reče ali naredi, ampak nas je več. Še nekaj fantov bi lahko imelo črko C na prsih. Na koncu ni pomembno, kdo je, ampak kako igramo in kako se razumemo med sabo.

Imate kot kapetan kakšen poseben prijem, morda za motivacijo?

Niti ne. Igram in povem, kar povem, tako kot prej, ko nisem bil kapetan. Včasih kaj več, ampak nič takega.

Jan Urbas
Foto: Uroš Skaza

Prvič ste bili kapetan že 2016, torej ste med selektorji in soigralci cenjeni.

Nekajkrat sem bil, nekajkrat ne … Lepo je videti, da ti trenerji zaupajo in v tebi vidijo vodjo, ki lahko potegne voz za sabo. Kot sem dejal, pa je več fantov, ki lahko pomagajo pri tej vlogi.

Šest let mineva od zadnjega nastopa Slovenije med elito. V hokeju, športu, ki se zelo hitro spreminja, je to kar dolga doba. Reprezentanca in klubi sledijo tem spremembam?

Že dolgo časa je, odkar smo bili nazadnje med elito. Ni nam šlo na roko, da so bila prvenstva vmes zaradi koronavirusa odpovedana in so nekatere ekipe ostale v elitni diviziji. To je korak naprej oziroma nazaj med elito. Verjamem, da bomo temu kos. Enako pa pri hokeju v Sloveniji. Olimpija je nazaj v ligi ICE, kar je zagotovo velik plus. Gre za višji nivo, kjer lahko nadgrajujejo svoje znanje. Je vendarle en korak naprej od alpske lige. To pomaga slovenskemu hokeju, da tudi mladi fantje igrajo v ligi višje, kot je alpska.

Za vas bo to deveto svetovno prvenstvo, od tega četrto med elito. Kakšna je razlika?

Ogromna. Tukaj so najboljše ekipe sveta, vemo, kakšna moštva imajo favoriti. So pa zraven tudi reprezentance, ki so na našem nivoju in na teh tekmah moraš zmagati. Je pa več in več presenečenj. Pri vsaki ekipi se lahko zgodi marsikaj. Hokej je hiter šport, enkrat se plošček odbije tako, drugič pa drugače.

Skupina v Rigi bo zelo zahtevna. Verjetno zmaga proti trenutno se zdi neposrednemu tekmecu za obstanek Kazahstanu ne bo dovolj.

Priložnost vidim proti nižjerangiranim reprezentancam v skupini. Imamo širok kader, tudi težje tekme bomo odigrali z vsemi igralci in upali na presenečenje tudi proti največjim ekipam.

Razpored tekem Slovenije na SP

sobota, 13. maj 2023 ob 12.20: Švica – Slovenija

nedelja, 14. maj 2023 ob 12.20: Slovenija – Kanada

torek, 16. maj 2023 ob 16.20: Slovenija – Norveška

četrtek, 18. maj 2023 ob 16.20: Češka – Slovenija

petek, 19. maj 2023 ob 16.20: Latvija – Slovenija

nedelja, 21. maj 2023 ob 16.20: Slovenija – Slovaška

ponedeljek, 22. maj 2023 ob 20.20: Kazahstan – Slovenija

Kako ste osebno zadovoljni s svojimi nastopi v eliti? Lahko daste še več (na 19 tekmah dosegel pet golov in eno asistenco, op. p.)?

Ja, zagotovo. Vedno je lahko še bolje. Ne glede na to, kje si. So rezerve. Odkar sem v reprezentanci, cilja – obstanka med elito – še nismo izpolnili. Upam in verjamem, da se bo to letos spremenilo.

Jan Urbas
Foto: Uroš Skaza

Cilj je jasen, tudi vložek Hokejske zveze Slovenije jasno govori o tem: obstati med elito. Verjetno se tako bolj pogovarjate o tem, kako ga doseči?

Vsi se zavedamo, v kakšni situaciji smo in česa si želimo. Če gremo tja se pogovarjati ali bi ali ne, to nima smisla. Tja gremo z jasnim ciljem in skušali ga bomo uresničiti.

Urnik bo zelo zahteven, prvi dve tekmi že zgodaj dopoldne. Vam to ustreza?

Na ta ritem se pač moraš navaditi. Tudi v Nemčiji včasih v nedeljah igramo že ob 14. uri, tako da si navajen. Vsak pozna svoje telo in kaj je najbolje zanj. Fino je, da smo to preizkusili tudi na pripravah. Sploh za fante, ki v ligah tako zgodnjih tekem nimajo, da vidijo, kaj jim ustreza.

Jan Urbas
Foto: Uroš Skaza

S klubom Fischtown Pinguins ste izpadli v četrtfinalu nemške lige. Začeli ste dobro, toda …

Vemo, da je München prvi favorit. Imajo zelo dobro ekipo, boljše Nemce. Začeli smo dobro. Četrta tekma je bila 50-50, a smo doma izgubili in namesto s 3:1 smo šli naprej z 2:2, serija se je obrnila. V klubski sezoni smo imeli veliko nihanj, česar si ne želiš, a smo imeli tudi veliko poškodb, zato je razumljivo. V končnici smo se zbrali. Vsi smo si želeli v polfinale, a smo se Münchnu dobro upirali. Na koncu smo priznali premoč, toda dali smo vse od sebe, tako da se lahko pogledamo v ogledalo in si rečemo, da smo naredili vse, kar smo lahko.

Tudi sami ste se srečali s poškodbami, drži?

Natrgano sem imel stegensko mišico in prišel nazaj že v predsezoni. Igral sem samo dve tekmi poleti, nato pa sem si novembra ob vrnitvi poškodoval še upogibalko kolka (hip-flexor op. p.). To sem imel tudi natrgano, trajalo je dva meseca. To e bilo težko obdobje zame. Takrat tudi ekipi ni šlo, sam pa nisem mogel pomagati. To so najtežji trenutki za športnika. A na koncu se je dobro izteklo, da sem lahko odigral do konca sezone. Zagotovo bi bila sezona lahko boljša. Sploh z moje strani, tudi naš napad ni dal toliko kot v prejšnjih letih. Mogoče se je na koncu to poznalo tudi proti Münchnu. Če bi dali kakšen gol več, bi se morda serija obrnila drugače. Tako je v športu, včasih gre, včasih ne. Zagotovo bi lahko bilo bolje.

Jan Urbas
Foto: Uroš Skaza

Šest let igrate v tem klubu. Kakšni so razlogi, da ste se v Nemčiji tako udomačili?

Vse je urejeno, čeprav bi lahko bilo kaj boljše. Tam sem se našel, imam pomembno vlogo v ekipi. Kot pravim, sem tudi kapetan. Družina se je super znašla tam. Glede na to, koliko sem se prej selil, sem res našel sredino, ki mi ustreza. Zadnja leta smo skupaj še z Miho (Verličem, op. p.) in Žigo (Jegličem, op. p.), s katerima se super ujamemo na ledu in zraven njega. Kar je dobro, je težko zamenjati.

Kako kaže za naslednjo sezono, se pogovarjate o podaljšanju sodelovanja?

Ja, smo v pogovorih. Mislim, da se bo razvilo v pravo smer in ostanem tam.

So na mizi tudi druge ponudbe?

Ponudbe vedno so, ampak moja prioriteta je, da ostanem v tem klubu. Upam, da se zmenimo tako, da bo prav.

Verlič Urbas Jeglič
Foto: Profimedia

Omenjali ste Verliča in Jegliča. Uigrani ste na ledu, ampak tudi družine so povezane. Slovenska manjšina v Nemčiji.

Tudi žene se dobro razumejo, otroci se igrajo. Veliko smo skupaj, tako da druženje izven ledu pomaga tudi na ledu. Ta prijateljstva se pokažejo, lahko pokažeš več, saj se poznaš. Veliko se pogovarjamo, kaj narediti, da bi bili še boljši.

Rekli ste, da ekipa ni najmlajša. Kako vi pri tem vidite sebe, verjetno misli kdaj uidejo tudi proti koncu kariere?

Zagotovo, sploh ko ne gre najbolje. Ko gre, nič ne razmišljaš (smeh). Ko pa ne gre, pa gredo misli tudi v to smer. Ampak še par let je pred mano.

Bi vas pred koncem zanimala tudi vrnitev domače klubsko okolje?

Rekel bom takole: nikoli ne reci nikoli.

Govorili ste o Olimpiji in Jesenicah, koliko to spremljate?

Tekme spremljam zelo redko, rezultatsko pa ves čas.

Prva stvar, ki jo boste naredili po koncu SP in s tem sezone? Kakšni posebni načrti.

Počitek.

Jan Urbas
Foto: Uroš Skaza

Ne moreva mimo nesrečnega Aleša Kranjca. Kako ste osebno sprejeli to?

Zelo težka stvar. Pri človeku, ki je bil tako profesionalen glede treningov in prehrane … Ko slišiš tako novico, pridejo kar mravljinci, ne moreš biti ravnodušen. Težko je slišati in sprejeti. Težki trenutki, upam, da se je začela pozitivna zgodba in da mu lahko pomagamo. Da gre na zdravljenje in srčno upam, da mu pomaga.

V hokejskih krogih ste to vedeli že prej. Je bilo v reprezentanci drugačno vzdušje, sploh v četrtek, ko je bil izkupiček vstopnic namenjen zdravljenju?

Ja. Sam sicer nisem igral, ampak v takih trenutkih se je težje pripraviti za tekmo. Na koncu koncev hokej ni pomemben. Zdravje je tisto edino, kar je najbolj pomembno in kar imaš.

Če bi tudi vi radi pomagali in donirali za zdravljenje Aleša Kranjca, kliknite tukaj, nato pa zgoraj desno izberite možnost Donate now.

Do prvenstva so še trije tedni. Kakšni so vaši osebni načrti?

Ja, nič (smeh). Trenirati, čim bolj se pripraviti in iti na prvenstvo z dobro in pozitivno energijo, tam pa narediti tisto, zaradi česar gremo tja.

Prijateljske tekme pred SP:

6. april 2023, Beljak: Avstrija – Slovenija 3:5

13. april 2023, Maribor:Slovenija – Poljska 3:2 po kazenskih strelih 

14. april 2023, Maribor:Poljska – Slovenija 4:2 po kazenskih strelih 

20. april 2023, Bled:Slovenija – Italija 4:2

21. april 2023, Bled:Slovenija – Italija 4:1 

28. april 2023, Pariz: Francija – Slovenija

29. april 2023, Pariz: Slovenija – Francija

3. maj 2023, Budimpešta: Madžarska – Slovenija

4. maj 2023, Budimpešta: Slovenija – Madžarska

9. maj 2023, Kobenhavn: Danska – Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!