Zgodovinski dan za slovenski hokej: Olimpija za uvod s Finci

Hokej 2. Sep 202210:00
Ogrevanja je konec, Olimpija nocoj začenja sezono 2022/23. Foto: Aleš Fevžer

V finskem Turkuju se bo danes zvečer pisala zgodovina slovenskega hokeja. Olimpija bo namreč z gostovanjem pri tamkajšnjem TPS-u postala prva ekipa s sončne strani Alp, ki bo tekmovala v elitni ligi prvakov. Kljub moči tekmeca zmaji na sever Evrope ne odhajajo z belo zastavo.

Že vse odkar so se zmaji v zadnjem tednu julija zbrali na začetku priprav na sezono 2022/23, je na tivolskih hodnikih glavna tema pogovorov liga prvakov. Sedmo sezono najelitnejšega hokejskega tekmovanja na stari celini Ljubljančani odpirajo z dvema gostovanjema. Najprej danes pri finskem TPS Turkuju, v nedeljo še pri nemških grizlijih iz Wolfsburga.

Ekipa Mitje Šivica se je na pot odpravila že v noči na četrtek, najprej z avtobusom do Dunaja, nato z letalom do Helsinkov. Zaključni del poti pa so od finske prestolnice do dobri dve uri oddaljenega Turkuja znova opravili z avtobusom.

Če ne bodo osredotočeni, je lahko boleče

Moštvo je pripravljeno na spopad z enajstkratnimi finskimi prvaki, TPS je sicer v eni najmočnejših lig v Evropi lani zasedel četrto mesto po rednem delu, v finalu končnice pa izgubil proti Tappari 1:4 v zmagah.

“Dejstvo je, da so Finci zelo hitri, zelo agresivni pri igri z igralcem manj, imajo veliko individualnega znanja, igrajo doma. Morali bomo biti res pravi, saj gremo igrati hokej, ki je še veliko hitrejši kot liga, ki jo mi igramo. Drsalno moramo biti močni, držati koncentracijo. Če nam bo to uspelo, bo okej. Če pa nam to ne bo uspelo, se zna končati tudi zelo boleče. Zaenkrat se osredotočamo na prvega nasprotnika, z nemškimi ekipami smo se sicer srečali na pripravljalnem turnirju, kjer smo bili kar enakovredni. Sicer se za vse tekme pripravljamo enako, v katerikoli ligi oz. tekmovanju jih igramo. V vsako tekmo je dobro vstopiti z delčkom strahu, s katerega izhaja tudi delček motivacije,” pred današnjo tekmo ob 18. uri pravi trener Olimpije Mitja Šivic. 

Foto: Aleš Fevžer

Največja prednost: ekipni duh

Zmaji so v pripravah na novo sezono odigrali šest prijateljskih tekmah, na katerih je imela polovičen izkupiček. Dosegli so 20 zadetkov, pod štiri se je podpisal ameriški napadalec, nova okrepitev v tej sezoni, Chris Dodero. 

“Vsi smo zelo veseli, da smo del ekipe, ki bo tekmovala v Ligi prvakov. Vem, da je to za Ljubljano in Slovenijo prvič, tako kot za nas vse. Tudi meni pomeni veliko, saj je to moja prva profesionalna sezona, tudi prva v Evropi, zame je vse novo. Mislim, da je naša prednost velik ekipni duh, povezanost v ekipi, vse nasprotnike pa spoštujemo. To je odlična izkušnja, lahko je tudi kaj več, če bomo zbrani in pravi. Taki, kot znamo biti,” pred gostovanjem na Finskem pravi 26-letnik iz Chicaga.

Dodero se je izkazal na pripravljalnih tekmah. Foto: Aleš Fevžer

Ekipa Olimpije za uvodni gostovanji:

Vratarja: Žan Us, Anthony Morrone;

Branilci: Tine Klofutar, Aljoša Crnovič, Nejc Stojan, Joona Erving, Kristjan Čepon, Aleksandar Magovac, Carl Neill, Urban Podrekar;

Napadalci: Nik Simšič, Miha Beričič, Žiga Mehle, Marc-Olivier Vallerand, Joseph Garreffa, Christopher Dodero, Tadej Čimžar, Luka Kalan, Gregor Koblar, Rok Kapel, Žiga Pance, Jaka Sodja, Jaka Šturm.

Miha Zajc in Mark Čepon sta poškodovana.

Podobno tekmam v reprezentanci

Ljubljančani so na pot odpotovali s 24 igralci, eden najbolj izkušenih med njimi pa je branilec Aleksandar Magovac.

“S fanti že kar težko čakamo, da bomo zaigrali v Ligi prvakov in veseli nas, da smo del prve slovenske ekipe v tem tekmovanju. Seveda imamo tudi malo treme, saj je za vse nas, razen za Žigo Panceta, to prvič. Vemo, da nas čakajo težki nasprotniki, igrajo v boljših ligah, a imamo željo, voljo in znanje, da se dokažemo in pokažemo, da znamo igrati hokej. Čaka nas nekaj potovanj, ki jih sicer nismo vajeni. Pogovorili smo se, kako moramo igrati, zdaj je na nas, da se tega držimo. Pričakujem, da nas čakajo približno takšne tekme, kot so na reprezentančnem nivoju,” pa je pred potjo v Skandinavijo dejal 31-letni Jeseničan.

Foto: Aleš Fevžer

Zeleno-beli se po tekmi še ne bodo vrnili domov, saj bodo v nedeljo ob 19. uri v drugem krogu skupinskega dela tekmovanja gostovali še pri Wolfsburgu. Prva domača tekma v Tivoliju bo prihodnji četrtek, 8. septembra ob 19.15, ko bo hokejisti iz Turkuja vrnili obisk. Dva dni zatem se bo pod Rožnikom mudil še Wolfsburg.

Spored tekem Olimpije

Petek, 2. september, 18.00: TPS Turku (Fin) – Olimpija

Nedelja, 4. september, 19.00: Grizzlys Wolfsburg (Nem) – Olimpija

Četrtek, 8. september, 19.15: Olimpija – TPS Turku

Sobota, 10. september, 18.00: Olimpija – Grizzlys Wolfsburg

Sreda, 5. oktober, 19.15: Olimpija – EV Zug (Švi)

Sreda, 12. oktober, 19.45: EV Zug – Olimpija