Kljub zmagi in pokalu čas za ’ruvanje plevela’

Hokej 29. Sep 20229:00 1 komentar
Foto: Aleš Fevžer

Prvi vrhunec hokejske sezone na slovenskih tleh je pričakovano pripadel Olimpiji. Zmaji so sinoči na gostovanju pri večnem tekmecu pokazali ravno dovolj, da so Jesenice ugnali s 4:2 in še četrtič v zgodovini kluba osvojili Pokal Slovenije.

Glede na finančne vložke in ligaški tekmovanji, v katerih še drugo sezono zapored nastopata Olimpija in Jesenice, so bile vloge pred prvim derbijem nove sezone jasno razdeljene. Favoriti so bili Ljubljančani, za katere bi poraz pomenil pravo malo katastrofo, medtem ko so Jeseničani v lovu na presenečenje obljubljali borbo do zadnje sekunde.

To so železarji pred približno 1500 navijači v Podmežakli tudi pokazali. V prvi tretjini so se enakovredno kosali z zmaji, v drugi pa kljub izenačenju bili v podrejenem položaju. Po golu Olimpije za 3:1 pa so domači stopili na plin in poskušali vse do konca. Znižali so, do izenačenja pa ni prišlo. Zmaji so tekmo končali z golom v prazno mrežo in Žiga Pance je dvignil lovoriko.

Foto: Aleš Fevžer

To lahko dobiš le na tekmah

“Tekmo je odločil hitrejši reakcijski čas. Tega se ne da kupiti. Lahko treniraš, a največ ga dobiš na tekmah z enakovrednimi ali boljšimi nasprotniki. Da bo to prednost Olimpije, sem napovedal že pred tekmo. Naše pripravljalne tekme so bile dobro začrtane, imeli smo težke tekmece. A tako dobrih in toliko dobrih kot Olimpija pa vendarle ne,” je o glavnem razlogu za poraz razmišljal trener Jesenic Gaber Glavič. Bil pa je zadovoljen, kako so njegovi izbranci izpolnjevali načrt za tekmo.

“Fantje se zavedajo, da lahko igrajo z Olimpijo. To samozavest dobiš na treningih in tekmah. Kažemo dobre igre, dobre strukture. Na dvanajstih tekmah smo petkrat ohranili mrežo nedotaknjeno. To ne pomeni, da imamo le dobrega vratarja, kar ga imamo, temveč tudi, da dobro igramo v obrambi. Fantje so samozavestni,” je še dodal strateg rdečih, ki je priznal, da čeprav je bil poraz ’pričakovan’, ni zato nič manj boleč.

Foto: Aleš Fevžer

Zanimivo mišljenje je trener Jesenic predstavil o sistemu državnega prvenstva, v katerem Jesenice in Olimpija letos v rednem delu ne nastopata. Zato je njun naslednji spopad možen šele v finalu DP.

“Razumem oba trenerja iz lanske sezone, da je bilo tekem preveč. A če gledamo malce bolj široko na hokej: za fante, ki v drugih klubih igrajo v ligi IHL in državnem prvenstvu, je obračun z Jesenicami ali Olimpijo neka nagrada. Tudi oni se radi merijo z boljšim nasprotnikom. Morda bi bilo smiselno razmisliti. V finalu DP pa želimo igrati na štiri dobljene tekme.”

Nihče ne gre v tekmo po poraz

Podobno je o dvoboju razmišljal tudi njegov nečak in kapetan Jesenic Gašper Glavič. Tudi njega poraz boli: “V nobeno tekmo ne greš z idejo, da jo boš izgubil. Šli smo po zmago, letos pa je bil še žreb tak, da smo finale igrali pred domačo publiko. Rad bi se ji zahvalil. Ob koncu je vseeno prisotno razočaranje, saj smo skozi tekmo videli, da lahko igramo. Imeli smo pozitivne trenutke, ko bi lahko dosegli kakšen gol več in izid obrnili. Lahko bi se končalo povsem drugače, kot se je.”

Foto: Aleš Fevžer

Daleč od popolnosti, a cilj je izpolnjen

Veliko boljše volje so bili v taboru zmagovalcev, pa čeprav Olimpija niti včeraj niti na začetku te sezone ne igra tako, kot bi si v zmajevem gnezdu želeli. Ogromno težav je predvsem pri prehodu v napadalno tretjino, kjer manjka igre v globino. Posledično že 14-krat zapored v vseh tekmovanjih ni dosegla gola ob power-playu. Na omenjene stvari je opozoril tudi trener Mitja Šivic.

“Mislil sem, da bomo na začetku bolj pritisnili, a smo prvo tretjino igrali z ’ročno zavoro’. Problem je bil, da ploščka nismo spravili globoko pred gol. To so nam v drugi tretjini pokazali Simšič, Dodero in Kapel. Dobili smo moment in bili veliko boljši. V tretji pa smo po tretjem golu naredili dva neumna prekrška in Jesenice so začutile trenutek. Zborbali smo rezultat. Nisem pričakoval, da bomo dali tri gole na uvodu in bo stvar rešena. Cilj je bila lovorika in tukaj je. Lahko gremo z mirnimi glavami naprej,” je pripomnil Gorenjec in dodal, da so tekme s klopi veliko bolj zabavne, če tvoja ekipa ni v vlogi favorita.

Foto: Aleš Fevžer

O borbi na štirih frontah (poleg pokala Olimpija nastopa še v ligi ICE in ligi prvakov, spomladi pa še v končnici državnega prvenstva) pa je Šivic povedal: “Kot sem že večkrat dejal, ne pričakujem, da bomo na začetku te sezone zelo dobri. Fantje so lani dosegli izjemne stvari. A dokler se ne zavedaš, da moraš vsako tekmo narediti na 120 odstotkov, ne boš več tako uspešen. Z Anžetom Ulčarjem sva se pogovarjala o tem in prišla do primerjave: ko prvič posadiš vrt in vse lepo zraste, si rečeš, da je to enostavno. Leto pozneje pa začne rasti plevel in imaš probleme. In ugotoviš, da se moraš za urejenost vrta potruditi. In naša ekipa je trenutno v fazi, ko nam malce raste plevel. Treba bo zavihati rokave in delati naprej.”

Ob vprašanju, kako komentira spremembo sistema državnega prvenstva, po kateri bomo v tej sezoni videli največ štiri derbije – prvi je že za nami – pa je bil Šivic zelo redkobeseden.

“Jaz lahko komentiram samo Olimpijo in ne slovenski hokej. Mi delamo dobro, smo tam, kjer smo. Kaj je dobro za slovenski hokej, za Jesenice … Jaz sem samo trener Olimpije in razmišljam zgolj o tem.”

Priložnosti so, a premalo jih konča v mreži

Malce več pa je povedal eden od junakov Olimpije. Kristjan Čepon je redko v vlogi tistega, ki odloča tekme, včeraj pa je s tretjim golom in podajo za četrtega storil prav to. “Vsako tekmo je treba garati, da prideš do zmage. Na koncu smo borbali, čeprav smo po priložnostih prevladovali, a nismo uspeli doseči več golov. Jesenice niti lani niti letos niso slaba ekipa, so zelo dobra ekipa. Imajo hiter prehod. Mene osebno niso presenetili. Vsi so opozarjali, da ne bo lahka tekma. Igrali smo dobro, a nismo realizirali priložnosti za gol,” je zaključil visoki branilec.

Foto: Aleš Fevžer

Misli obeh ekip sta zdaj že usmerjeni v ligaški tekmovanji. Olimpijo v petek čaka gostovanje na Dunaju, v nedeljo v Tivoli prihaja Fehervar. Jesenice bodo v petek gostile Bregenzerwald, že dan pozneje pa gostujejo pri Zell am Seeju. Navijači se bodo morali vsaj do februarja 2023 zadovoljiti le s tujimi tekmeci …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje