V ekipo prvakov vskočil zaradi poškodb in se v njej obdržal

Hokej 31. Dec 202119:00 0 komentarjev
Lani z Jesenicami osvojil naslov državnih prvakov, nato se je preselil v Celovec.

Kar nekoliko presenetljivo se je v četrtek v okviru tekme lige ICE v Ljubljani znašel Andrej Tavželj. Nekdanji slovenski reprezentant je namreč sezono začel v drugi ekipi celovškega KAC-a, nato pa zaradi številnih poškodb vskočil v glavno, člansko moštvo.

37-letni Andrej Tavželj je po koncu lanske sezone končal štiriletno obdobje na Jesenicah in se preselil na severno stran Karavank. K drugi ekipi Celovčanov je prišel z jasno nalogo – biti mentor mladi zasedbi, ki nastopa v alpski ligi.

A splet okoliščin je poskrbel, da se je v sredini novembra znašel v članski ekipi aktualnih prvakov lige ICE. “Pred sezono nisem računal, da bom tukaj. Tudi v tem trenutku sem realen, ne računam, da bom do konca sezone tukaj. V določenem trenutku je bila zaradi poškodb ostalih potreba po branilcih in to priložnost sem dobro izkoristil. Trenerski štab je bil zadovoljen. Ko so se fantje začeli vračati, sem se poskušal boriti, da čim dlje ostanem v tem moštvu. Pripravljen sem bil storiti vse, ne glede na to, ali igram pet ali dvajset minut na tekmo. Očitno so to trenerji prepoznali in skušam dati ekipi tisto, kar v tistem momentu potrebuje,” je dejal nekdanji slovenski reprezentant po tekmi z Olimpijo v Tivoliju, ki so jo Avstrijci dobili s 5:1.

Prvo tekmo za prvo ekipo KAC-a je odigral v ligi prvakov. Foto: Daniel Goetzhaber – Gepa Pictures via Guliver

Razlika je velika

Ko ga je glavni trener rdeče-belih Petri Matikainen pozval v prvo moštvo, je imel za pripravo na tekmo osmine finala lige prvakov s švedskim Leksandsom na voljo dva treninga. KAC je tisti dvoboj dobil s 4:0 (povratnega je nato sicer izgubil z 1:8 in izpadel iz tekmovanja).

“Je bil kar velik preskok. Zdi se mi, da sem bil v tistem trenutku tako fizično kot mentalno dobro pripravljen. Opravil sem dva treninga na zelo visokem nivoju, takrat sem res porabil vse atome moči, da sem prišel na pravi nivo glede hitrosti, reakcije, moči … Tekmo z Leksandsom sem nato odigral na adrenalin, ostalo znaš. Si zaupam. Zaupanje je zgolj raslo, izkušenj pa imam dovolj. Skušam pomagati po svojih najboljših močeh, je pa razlika med alpsko ligo in ligo ICE vsaj tri razrede,” je povedal otrok kranjskega Triglava.

Foto: Daniel Goetzhaber – Gepa Pictures via Guliver

V garderobi je pomemben tudi karakter

Čeprav se zaveda, da mu do najboljših možnih iger manjka še veliko, pa ga veseli dejstvo, da so v središču Koroške prepoznali njegov karakter in trud: “Tudi na treningih delujemo tako, da krpamo luknje v kadru. Za razliko od nekaterih drugih klubov je v Celovcu pomemben tudi karakter igralca. To tudi v garderobi pride prav. Sem vesel in ponosen, da so v KAC-u, najbolj tradicionalnemu klubu v Avstriji, to prepoznali. Delam na tem, da čim dlje ostanem.”

Celovčani so na lestvici lige ICE trenutno na šestem mestu, a zelo malo zaostajajo za drugim Fehervarjem. Po slabšem začetku sezone se pobirajo, dobili so tudi oba koroška derbija z Beljakom. Na praznični 26. december so bili od večnih rivalov boljši s kar 9:1.

Za tujca je čustev manj

Občutil je tudi strast koroškega derbija. Foto: Daniel Goetzhaber – Gepa Pictures via Guliver

“Počasi se vse sestavlja. V ekipi še ni zadovoljstva. Te igralci vedo, kako je zmagati ligo dve leti zapored, moštvo pa je skoraj enako. Zavedajo se, koliko več še lahko dajo. Nimamo še konstantnosti, tudi nazadnje proti Gradcu (v torek poraz po podaljšku) so manjkale malenkosti. Tudi proti Olimpiji je bilo napak preveč, majhne stvari moramo popraviti. Doživel sem še koroški derbi, nam je bilo ‘fletno’, v Beljaku pa cela ‘štala’. Podobno kot v Sloveniji. A kot tujec gledaš na to nekoliko manj emocionalno, zato je malce lažje,” je v pogovoru s slovenskimi mediji še dejal Tavželj, ki je v dresu članskega moštva avstrijskih prvakov odigral 12 tekem in vpisal eno asistenco.

Priložnost za nov vpis v statistiko bo imel že v nedeljo, ko bo v Celovcu gostoval Linz.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!