Nevsakdanje ameriško naključje

Liga NBA 30. Maj 20238:24 0 komentarjev
Denver Nuggets
Foto: Profimedia

Pred ljubitelji košarkarske lige NBA in hokejske lige NHL je le še zaključno dejanje obeh zelo dolgih in napornih sezon. V boju za pokal Larry O’Briena se bosta pomerila Denver Nuggets in Miami Heat, Stanleyjev pokal pa bo pripadel boljšemu iz obračuna med Vegas Golden Knights in Florido Panthers. In kaj druži vse štiri finaliste?

V noči na torek smo dobili še drugega finalista lige NBA – po zanesljivi zmagi v Bostonu (103:84) se je Denverju v finalu pridružil Miami – in še drugega finalista lige NHL – Vegas je s teniškim izidom (6:0) še četrtič v seriji ugnal Dallas in se bo v finalu udaril s Florido.

Nič neobičajnega, bi rekli ob prvem pogledu na zaključna dvojca, ki bosta obračunala za prestižni lovoriki. Toda že malce bolj poglobljen pogled pokaže, da sta si razpleta najmočnejše košarkarske in najmočnejše hokejske lige na svetu letos nevsakdanje podobna.

V finalih obeh tekmovanj bomo namreč spremljali spopad najboljše ekipe zahodne konference in zgolj osmega, torej najnižje postavljenega nosilca vzhodne konference. Denver Nuggets so v ligi NBA na svoji poti do finala ugnali osmopostavljeno Minnesoto (4:1), četrtega nosilca Phoenix (4:2), na predzadnji stopnički pa z metlo še Los Angeles Lakers (4:0). Več dela je imel Miami, ki je najprej končalo sezono najboljše ekipe vzhoda po rednem delu Milwaukee Bucks (4:1), nato so padli New York Knicks (4:2), v finalu vzhodne konference pa je vročica proti Bostonu povedla že s 3:0, nato pa je svojo pot v finale potrdila šele na sinočnji sedmi tekmi.

Zelo blizu zapravljenega vodstva s 3:0 so bili tudi hokejski zlati vitezi iz igralniške meke. Vegas je namreč po zmagah v seriji proti Winnipegu (4:1) in Edmontonu (4:2) odlično začel tudi finale zahodne konference proti Dallasu, a se zvezde iz domovanja Luke Dončića niso predali. Kljub temu pa do sedme tekme ni prišlo, saj je Vegas serijo v svojo korist (4:2) odločil že na šesti tekmi. Drugače je do boja za Stanleyjev pokal prišla Florida. Panterji so v uvodnem delu naleteli na rekorderje rednega dela Boston, se proti kosmatincem znašli v zaostanku z 1:3 v zmagah, toda dobili zadnje tri obračune in zasluženo napredovali. Manj dela so imeli hokejisti z jugovzhoda ZDA v naslednjih dveh krogih, ko so proti Torontu (4:1) in Carolini (4:0) potrebovali zgolj devet tekem do velikega finala.

Košarkarski finale, kjer bo svoj prvi prstan v sicer obrobni vlogi pri Denverju lovil tudi Slovenec Vlatko Čančar, se bo začel v noči na petek po slovenskem času. Šele v noči na nedeljo pa bosta Vegas in Florida začela lov na hokejski sveti gral. V obeh primerih bo prvak postala ekipa, ki bo kot prva prišla do štirih zmag.