Donacije za nesrečnega Kranjca presegle pomembno mejo, cilj še daleč

Hokej 15. Maj 202312:39 0 komentarjev
slovenska hokejska reprezentanca Kranjc
Foto: HZS/Instagram

Čeprav je slovenska hokejska reprezentanca svetovno prvenstvo elite začela z dvema (pričakovanima) porazoma, pa so v štabu risov na prvi prosti dan v Rigi zadovoljni. Ob tem so za uvod šampionata navdušili tudi z gesto, da jih v garderobi ves čas spremlja dres nekdanjega soigralca Aleša Kranjca.

Kljub temu da imajo slovenski hokejisti po prvih dveh tekmah v Latviji na svojem računu nič točk, so bili v izbrani vrsti po nedeljskem porazu proti Kanadi (2:5) zadovoljni veliko bolj kot proti sobotnemu kolapsu proti Švici (0:7). Slovenci so se svetovnim podprvakom zoperstavili veliko odločneje in agresivneje kot dan prej Švicarjem, posledica pa je bilo tudi minimalno vodstvo po prvih 20 minutah. Javorjevi listi so v nadaljevanju (sploh v drugi tretjini) vendarle upravičili vlogo favorita, predvsem pa svoje znanje. A znosen poraz je na obraz Matjaža Kopitarja narisal nasmešek.

“Povsem drugačna slika, bolj smo se upali igrati, fantje se niso ustrašili nasprotnika. Je pa res, da ne igraš vsak dan proti Kanadi. Igralcem sem dejal, naj uživajo v igri proti najboljšim igralcem na svetu iz najmočnejše lige. Mislim, da so poslušali. Igra in potek srečanja sta bila zelo v redu, zato smo lahko zadovoljni,” je dejal slovenski selektor.

Čeprav je danes za našo reprezentanco na sporedu prost dan, pa časa za odmor vendarle ni veliko. “Zaslužen dan počitka, imeli smo dve težki tekmi. Za nas (strokovni štab, op. p.) je delovno, saj imamo pripravo na naslednjega nasprotnika, za fante pa je najbolj pomembno, da se spočijejo fizično in psihično. Da bomo pripravljeni na tekmo z Norvežani,” se je Kopitar že ozrl proti nadaljevanju prvenstva.

Po pomembne točke

Ta rise čaka jutri ob 15.20, ko bodo palice prekrižali z Norveško, ki je najprej po kazenskih strelih izgubila proti Kazahstanu (3:4), nato pa je premoč priznala še Švici (0:3). To bo 12. medsebojna tekma z vikingi, na katerih so štirikrat zmagali Slovenci, šestkrat Norvežani, enkrat pa sta se ekipi razšli z remijem. Po obračunu s Skandinavci bo pred Slovenijo nov dan odmora, v četrtek in petek pa tekmi s Češko in Latvijo.

Razpored tekem Slovenije na SP

sobota, 13. maj 2023 ob 11.20: Švica – Slovenija 7:0 

nedelja, 14. maj 2023 ob 11.20: Slovenija – Kanada 2:5 

torek, 16. maj 2023 ob 15.20: Slovenija – Norveška

četrtek, 18. maj 2023 ob 15.20: Češka – Slovenija

petek, 19. maj 2023 ob 15.20: Latvija – Slovenija

nedelja, 21. maj 2023 ob 15.20: Slovenija – Slovaška

ponedeljek, 22. maj 2023 ob 19.20: Kazahstan – Slovenija

Lestvica skupine B:

“Ne bomo obupali”

Kot smo že pisali, rise v garderobi v Rigi spremlja prav poseben dres. Dres nekdanjega reprezentanta Aleša Kranjca. Mineva slab mesec dni, odkar je v javnost prišla novica, da se 41-letnik bori s hudo boleznijo ALS in odkar se je začelo zbiranje denarja za stroške zdravljenja. Nekdanji soigralci mu sporočajo, da so s prisotnostjo dresa v tej borbi skupaj z njim, pred dnevi pa se je na Facebooku oglasila tudi Kranjčeva žena Andreja, začetnica akcije na spletni strani gofundme.

“Dragi prijatelji, ker sem zadnje dni dobila zelo veliko vprašanj na temo, koliko se je denarja že zbralo in kdaj odpotujemo na zdravljenje, bi vam rada razložila številke. Kot sem v postu zapisala, je zdravljenje resnično zelo drago, ker je poizkusno in je samo delno krito z strani izvajalca. Zato, da lahko z zdravljenjem pričnemo, potrebujemo minimalno 900.000 dolarjev, plus strošek poti in vsega, kar spada zraven. Ker bomo seveda sami namenili vse svoje prihranke, potrebujemo zbrati minimalno še 650.000 evrov. Več kot bomo zbrali, dlje lahko Aleš ostane na terapijah. Do danes se je nabralo točno 15,60%, dosegli smo 100.000 eur. Za kar se vsem še enkrat iz srca zahvaljujemo! Torej do začetka zdravljenja nam še kar nekaj manjka … Ampak ostajamo optimistični in verjamemo, da bomo zbrali in tudi bomo, ker bomo zbirali toliko časa, dokler ne zberemo!”

“Želela bi, da veste, da vaš prispevek ni namenjen popolnoma samo Alešu, ampak predstavlja zelo veliko upanje za vse bolnike ALS-a! Zato, ker če bo program uspešen in bo v njem sodelovalo dovolj pacientov, bo nekega dne in upamo, da zelo kmalu, program odobren, kar pomeni, da bo lahko dostopen za vse bolnike in ne samo za tiste, ki si to lahko privoščijo. Zato je vaš prispevek hkrati ogromna pomoč nam in tudi vsem ostalim ALS pacientom, kateri brezupno čakajo na pomoč. Ko prilezemo do polovice, vas obvestim! Zelo sem hvaležna za vse vaše ideje in vso pomoč, potrudila se bom, da odgovorim na vsako zastavljeno vprašanje,” je zapisala.

Spletna platforma za zbiranje denarja še vedno deluje, če bi radi darovali tudi vi, kliknite tukaj. Zaenkrat se je prek tega vira nabralo več kot 35.000 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!