“Stopamo v velike čevlje predhodnikov”

Hokej 8. Nov 20239:00 1 komentar
Luka Maver
Foto: Aleš Fevžer

Eden od petih slovenskih hokejistov, ki jih od jutri naprej čaka reprezentančni prijateljski turnir v Budimpešti, in si kruh služi v tujini, je Luka Maver. Napadalec avstrijskega Vorarlberga se je ob zboru risov na Bledu razgovoril o svojem nevsakdanjem poznanstvu z novim selektorjem Edom Terglavom, o klubskem zadovoljstvu na Predarlskem, novi vlogi v izbrani vrsti ...

Začetki poznanstva slovenskega reprezentančnega napadalca Luke Mavra in novega selektorja Eda Terglava segajo kar nekaj let nazaj. V začetku najstniških let se je skupaj z nekaterimi kolegi iz izbrane vrste poleti udeleževal blejskih hokejskih kampov, ki jih je organiziral prav Terglav. “Zraven smo bili jaz, Nik Simšič, Miha Zajc, oba Čepona … Skoraj cela trenutna ekipa Olimpije. Med poletjem smo prišli za dva tedna sem trenirat, da smo pripravljeni vstopili v sezono. Spali smo v hotelu nad dvorano in se veliko družili. Vsi komaj čakamo, da Edu pokažemo, kaj je iz nas nastalo po tistih druženjih,” se spominja 26-letnik.

Zdaj bo imel skupaj s soigralci priložnost, da se pod novim vodstvom dokaže. “Smo profesionalci, imamo profesionalen odnos. Na tem prvem turnirju pričakujemo tri zmage, saj bomo na vseh tekmah igrali na zmago. Poskušali bomo postati boljša kot ekipa. Glavni cilj sezone pa je seveda zmaga na turnirju v Bolzanu (svetovno prvenstvo divizije I, op. p.), tako se bomo tudi pripravljali. Danes mislimo na naslednje tri tekme, prva je proti Italiji.”

Ob napovedani pomladitvi reprezentance se Maver zaveda, da bodo prav on in njegovi vrstniki oni tisti, ki bodo vlekli voz te zasedbe: “Stopili bomo v kar velike čevlje. Ampak mislim, da bomo zmogli. Fantje smo pripravljeni na to, če bomo stopili skupaj, bomo vse uredili, kot je treba. Ko sem prvič prišel v reprezentanco in zaigral, sta me Rok Tičar in Robert Sabolič vzela pod svoje okrilje in mi pokazala, kaj in kako. Enako tudi Miha Zajc. Fantje so me zelo lepo sprejeli. Mi malo starejši bomo zdaj naredili enako za mlajše. Pokazali jim bomo, kaj in kako. A že vsi veliko vedo. Ne bo pretežko.”

Ob trenutnem zboru risov je eden redkih, ki je bil z reprezentanco na majskem prvenstvu elite v Rigi. A se tam ni naigral. Kako zdaj gleda na odločitev nekdanjega selektorja Matjaža Kopitarja, ki ga je v ekipo vključil zelo pozno – priložnost je dobil šele na četrti tekmi proti Čehom? “Tako je, to je posel. V Rigi nisem veliko igral, to je bila njegova odločitev. Včasih je tako. Mogoče tudi letos ne bom. Nikoli ne veš. Upam, da bom. Z vsemi trenerji do zdaj sem bil v zelo dobrih odnosih, upam, da tako ostane,” je bil diplomatski z besedami, pa čeprav je njegova govorica telesa jasno izražala razočaranje.

Luka Maver
Foto: Aleš Fevžer

Po številnih letih, ki jih je s klubskega vidika preživel v ZDA, se je lani prvič preizkusil v članskem hokeju v Evropi. Zaigral je za Piooners Vorarlberg, in čeprav se z zasedbo ni uvrstil v končnico lige ICE, je vztrajal na Predarlskem. “Zelo sem vesel, da sem ostal, kjer sem. Veliko sem razmišljal o odhodu, a so me prepričali. Zaupal sem jim in prav je bilo. Letos smo veliko boljši, kot smo bili lani, ko smo imeli veliko težav. Tokrat smo dobro začeli, potem se nam je malo ustavilo. Zaenkrat nam gre dobro, pred odmorom smo zmagali v gosteh pri Fehervarju. Fantje se bodo vmes dobro spočili, nato pa akcija naprej,” je zaključil Maver, ki si želi nastopa v končnici, na osebni ravni pa predvsem sezono brez poškodb in bolezni.

Spored tekem v Budimpešti:

Četrtek, 9. november:

15.00 Slovenija – Italija
18.30 Ukrajina – Madžarska

Petek, 10. november:

15.00 Slovenija – Ukrajina
18.30 Madžarska – Italija

Sobota, 11. november:

13.30 Italija – Ukrajina
17.00 Madžarska – Slovenija

Seznam vpoklicanih igralcev:

Vratarja: Žan Us (Sij Acroni Jesenice), Luka Kolin (SŽ Olimpija)

Branilci: Aljoša Crnović, Kristjan Čepon, Jan Čosić, Nejc Stojan (vsi SŽ Olimpija), Bine Mašič (Vassan/Fin), Nik Širovnik (RST Pellet Celje), Žiga Urukalo

Napadalci: Martin Bohinc, Žan Jezovšek, Erik Svetina (vsi Sij Acroni Jesenice), Marcel Mahkovec, Rok Kapel, Žiga Mehle, Jure Povše, Nik Simšič, Jaka Sodja, Jaka Šturm, Miha Zajc (vsi SŽ Olimpija), Rok Macuh (Olomuc/Češ), Luka Maver (Pioneers Vorarlberg/Avt), Blaž Tomaževič (VSV Beljak/Avt), Matic Török (Koo Koo/Fin)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje