“Vsi bi radi igrali v NHL, ampak nimajo navad. To bomo skušali spremeniti”

Hokej 6. Nov 202317:32 0 komentarjev
Robar Terglav Šivic
Foto: Aleš Fevžer

Manj kot tri tedne, odkar je Edo Terglav postal novi selektor slovenske hokejske reprezentance, je Kranjčan izbrano vrsto v prvem reprezentančnem premoru sezone zbral na Bledu. S pomlajeno ekipo, v kateri ne manjka hokejistov iz domačih klubov, ga prvi izziv čaka že ta konec tedna - prijateljski turnir v Budimpešti.

Prvič po majskem svetovnem prvenstvu, kjer je Slovenija neuspešno naskakovala obstanek med elito, se je na Bledu zbrala članska izbrana vrsta. Ta je v primerjavi s postavo v Latviji doživela veliko sprememb, od 25-erice, ki je igrala v Latviji, jih je na tokratnem seznamu zgolj sedem. A to za prvi reprezentančni premor ni nič neobičajnega, saj je to čas, ki je tradicionalno namenjen preizkusu mlajših hokejistov. Toda v tej sezoni bo to bolj kot ne veljalo na vseh zborih.

Hokejska zveza Slovenije je namreč po julijski odločitvi Matjaža Kopitarja, da ne bo več vodil risov, v želji po pomladitvi reprezentance za novega selektorja imenovala Eda Terglava. 43-letni Kranjčan je razloge, zakaj je sprejel ponujeno priložnost, pojasnil že ob imenovanju, dodatno pa jih je obrazložil tudi v ekskluzivnem pogovoru za Sportklub.

Zdaj je Terglav prvič tudi v živo stopil pred slovensko sedmo silo, saj ga z varovanci konec tedna čaka prijateljski turnir v Budimpešti. Z igralskim kadrom, ki je večinoma sestavljen iz hokejistov iz Olimpije, Jesenic in Celja (le pet od 24 na tokratnem seznamu jih igra v tujini), se bo od četrtka do sobote na Madžarskem meril z Italijo, Ukrajino in domačinko Madžarsko.

Zdaj je čas zanje

“Novembrski zbor je priložnost za mlade, za njihovo priložnost. Če jim zdaj ne damo priložnosti, jih ne bomo nikoli videli. Morajo si nabrati izkušnje. Nima smisla klicati starejših, ki so v reprezentanci zraven že 10 let. Pomembno je, da jih spoznam po karakterju, saj jih več kot tri četrtine ne poznam osebno. Moramo jih pripraviti za par let naprej. Da me spoznajo, kako bom delal …,” je o ciljih tega tedna dejal Edo Terglav.

Edo Terglav
Foto: Aleš Fevžer

Družbo sta mu delala še oba pomočnika. Mitja Robar in Mitja Šivic, ki bo sočasno tudi selektor reprezentance do 20 let, ki jo decembra čaka svetovno prvenstvo. “Super je, da sem ostal v hokeju, da imam drugačno funkcijo kot do zdaj. Da sem zadolžen za mlade in njihov razvoj. Z Edom smo naredili smernice, kako bo vse skupaj potekalo. Imamo podobno vizijo in fokus, v katero smer moramo graditi. Moje delo je trenutno usmerjeno predvsem v reprezentanco do 20 let, zbral sem informacije o hokejistih, odziv njihovih trenerjev tako doma kot v tujini je bil zelo dober,” je dejal Šivic.

“Za mene je to nekaj povsem novega. Tudi sam sem si želel, da se vse skupaj začne. Da vse zamisli iz moje glave in sestankov z Mitjo in Edom začnejo dogajati na ledu. Veselim se sodelovanja in izzivov, ki jih nova kariera prinaša. Zelo vesel sem, da sem tukaj in da se vse skupaj začenja. Večkrat sem se poglobil, kaj bi povedal fantom, branilcem. Zdaj bom imel to možnost. Kako to zbrati, da ne bo preveč informacij. Kako pristopiti do mlajših, da jih čimprej navadimo na neka pravila, ki jim bodo pomagala v članskem hokeju. Ne bojim se tega izziva oziroma vloge,” pa je dodal Robar.

Robar Terglav Šivic
Foto: Aleš Fevžer

Glavna beseda je vseeno pripadla novemu selektorju:

O čem je na novinarski konferenci še govoril selektor Edo Terglav:

O tem, kakšni so občutki ob novi vlogi:

Nekaj časa sem čakal na tale dogodek, da smo se zbrali. Zame je to velika stvar, v moji karieri. Zelo sem ponosen na to, da sem postal selektor. Komaj čakam, da se zgodba začne. Pomembno je, da so vsi reprezentanti tukaj, U18, U20 in člani. Da se v štabu spoznamo, da vidimo, kako delamo. Da tudi vidim te mlade fante.

O tem, ali je bil zanj klic HZS presenečenje:

Ko sem bil zadnjič v reprezentanci z Nikom in Karijem v Budimpešti, sem imel to željo. Vedno sem ostal v korektnih odnosih z Dejanom, vedno sem spremljal reprezentanco. Ko je klic prišel, sem bil malo presenečen. Saj je nekaj bolj izkušenih, morda tudi tujci … Osebno mi družina veliko pomeni, vsi pa so bili zelo veseli zame, rekli so, da sem to vedno čakal. Biti selektor reprezentance mi veliko pomeni. Na celotni trenerski poti je to pomembna zadeva.

Edo Terglav
Foto: Aleš Fevžer

O tem, kako so novico sprejeli v Grenoblu, kjer skrbi za mlade hokejiste:

Ni bilo problema, tudi oni so bili veseli zame. Rekli so ‘vau’, nekaj dobrega zame. Tudi za njih je dobro – da ljudje, ki tam delajo, lahko delajo v reprezentancah.

O tem, koliko je spremljal slovenski (klubski hokej):

Veliko z novo tehnologijo. Za Olimpijo in Jesenice vem, kaj se dogaja. Spremljam fante, ki sem jih bolj poznal. Odkar sem v kontaktu z zvezo, pa tudi mlajše. Vem, kaj se dogaja v slovenskem hokeju. Čeprav nisem bil že skoraj tri leta doma, danes lahko vidiš vsako tekmo, vsakega igralca.

Edo Terglav
Foto: Aleš Fevžer

O tem, kaj sprememba na selektorskem mestu pomeni za starejše igralce v reprezentanci:

Zame je bilo zelo pomembno, da vse fante pokličem in sem z njimi v stiku. Razen z (Miho, op. p.) Verličem in (Janom, op.) Drozgom se še nisem slišal. Kje se vidijo v karieri klubsko, ali je reprezentanca še opcija. Vsi so rekli, da bi bili z veseljem še zraven. Zelo sem vesel takega odziva. Komunikacija mi je zelo pomembna, kako se počutijo, kako so. Da je glava na pravem mestu, da so srečni, ker so tukaj. Ta korak je bil zelo pozitiven zame.

O tem, da nihče ni rekel ne – na to je na začetku sezone z Olimpijo namignil le Žiga Pavlin.

Ne, nihče. Žiga pa je v letih, ko je bolj proti koncu.

Novembrski reprezentančni termin je prvi v tej sezoni. Februarja sledi še eden, ko bo znova čas za prijateljski turnir. Konec aprila oziroma v začetku maja pa bo Slovenija na svetovnem prvenstvu divizije I v Bolzanu napadala vrnitev med elito v družbi Italije, Madžarske, Južne Koreje, Romunije in Japonske. Napredovanje bo zagotavljalo eno od prvih dveh mest. Pestro pa bo tudi avgusta, ko bodo na sporedu kvalifikacije za olimpijske igre – Slovenci si bodo skušali tretjo vozovnico za OI zagotoviti v Aalborgu v konkurenci Danske, Norveške in kvalifikantke.

O tem, kaj je rdeča nit njegovega dela:

Nova generacija … Včasih je tisto, kar je rekel trener, veljalo, zdaj pa želim, da so del načrtovanja. Da so odgovorni. Potem greš lahko v težje in zahtevne zadeve. Če hokejista ne poznaš … Treba je vedeti, ali lahko trdo delaš z njim, ali se moraš več pogovarjati z njim. Obenem pa moramo ponavljati navade. Vsi bi radi delali igrali v NHL, ampak niso pripravljeni delati. Nimajo teh navad. Veliko teh stvari manjka, na tem bo poudarek. Ne toliko na rezultatih. Postaviti moramo temelje, da bomo lahko kaj dosegli z njimi.

O tem, kaj pričakuje na aprilskem SP divizije I v Bolzanu in kaj na avgustovskih olimpijskih kvalifikacijah:

Veliko vprašanj glede te sezone. Vedno sem gledal en dan. Kaj lahko storim danes, da bo jutri boljše. April in avgust sta še zelo daleč. Želim se osredotočiti na ta teden in te fante. Nisem gledal predaleč, igralci bodo drugi, moramo se usesti.

Edo Terglav
Foto: Aleš Fevžer

O tem, da pomlajena reprezentanca vstopa v velike čevlje predhodnikov:

Te, ki so bili zraven več kot 10 let… Neverjetno. Lahko jim rečemo samo hvala. Ampak oni gredo proti koncu karier. Zato moramo te mlajše fante, ki bodo nosili breme v prihodnosti, vključiti. Dati jim priložnost in biti potrpežljivi. Vemo, da je zdaj nuja, da so mladi zraven. Moramo z njimi delati, ne samo na turnirjih, ampak celo leto. Kaj rabijo fizično, mentalno … Da bodo imeli kvaliteto, kot jih imajo zdaj Urbas, Verlič in drugi …

O tem, kakšno je stanje glede vratarjev med člani:

Imamo še nekaj vratarjev, ki imajo pred sabo še par let. Ampak tukaj je ta luknja še večja, ker med 25 in 30 let nimamo velike baze. Mladi so dobri, a vratarji se razvijejo najpozneje od vseh. Na tem položaju moramo še bolj paziti. Ali igrajo, kako se v klubih z njimi delajo. Mesto vratarja je res pomembno. Nekaj mladih je perspektivnih, ampak bodo potrebovali čas, da pridejo na pravo raven.

Fotogalerija z Bleda:

slovenska hokejska reprezentanca slovenska hokejska reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer
slovenska hokejska reprezentanca slovenska hokejska reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer
slovenska hokejska reprezentanca slovenska hokejska reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Edo Terglav Edo Terglav
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Blaž Tomaževič Blaž Tomaževič
Foto: Aleš Fevžer

Seznam vpoklicanih igralcev:

Vratarja: Žan Us (Sij Acroni Jesenice), Luka Kolin (SŽ Olimpija)

Branilci: Aljoša Crnović, Kristjan Čepon, Jan Čosić, Nejc Stojan (vsi SŽ Olimpija), Bine Mašič (Vassan/Fin), Nik Širovnik (RST Pellet Celje), Žiga Urukalo

Napadalci: Martin Bohinc, Žan Jezovšek, Erik Svetina (vsi Sij Acroni Jesenice), Marcel Mahkovec, Rok Kapel, Žiga Mehle, Jure Povše, Nik Simšič, Jaka Sodja, Jaka Šturm, Miha Zajc (vsi SŽ Olimpija), Rok Macuh (Olomuc/Češ), Luka Maver (Pioneers Vorarlberg/Avt), Blaž Tomaževič (VSV Beljak/Avt), Matic Török (Koo Koo/Fin)

Spored tekem v Budimpešti:

Četrtek, 9. november:

15.00 Slovenija – Italija
18.30 Ukrajina – Madžarska

Petek, 10. november:

15.00 Slovenija – Ukrajina
18.30 Madžarska – Italija

Sobota, 11. november:

13.30 Italija – Ukrajina
17.00 Madžarska – Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!