Mladi risi pred velikim domačim izzivom

Hokej 11. Dec 202310:20 0 komentarjev
slovenska hokejska reprezentanca do 20 let
Foto: HZS

Bled je v tem tednu hokejsko obarvan. Gorenjski turistični biser je namreč prizorišče mladinskega svetovnega prvenstva divizije IB, na katerem si bo skušala pot v višjo divizijo zagotoviti tudi slovenska reprezentanca. Mladeniči do 20 let imajo od sredine oktobra novega selektorja - Mitjo Šivica.

Mitja Šivic je vzporedno z imenovanjem za pomočnika selektorja članske reprezentance prevzel tudi mesto glavnega stratega reprezentance do 20 let. Razlog? Da bo prehod mladih hokejistov v člansko izbrano vrsto čim lažji in da bo sistemsko delo v obeh starostnih kategorijah čim bolj podobno.

“Zelo vesel in ponosen sem, da sem ostal v slovenskem hokeju in da se mi ni bilo treba seliti kamorkoli. Da sem doma, kjer najraje delam. Super je, da sem na malo drugačni funkciji, kot sem bil do zdaj v svoji karieri – da sem zadolžen predvsem za mlajše in njihov razvoj,” je ob novembrskem, prvem zboru reprezentanc dejal sveži selektor mladih risov.

Časa za spoznavanje in dela pa Šivic ni imel veliko. Le dober mesec dni po prvem zboru ga namreč z reprezentančno čaka velik izziv – domače svetovno prvenstvo do 20 let, ki ga bo v tem tednu gostil Bled.

Slovence v diviziji IB od danes do nedelje čakajo tekme s Hrvaško, Poljsko, Estonijo, Italijo in Ukrajino. Igralni dnevi so ponedeljek, torek, četrtek, petek in nedelja; sreda in sobota bosta prosti. Napredovanje v drugi razred svetovnega mladinskega hokeja (divizija IA), iz katerega je lani izpadla Slovenija, si bo zagotovila le najvišje uvrščena reprezentanca; zadnjeuvrščena pa bo izpadla v divizijo IIA.

Mitja Šivic
Foto: Aleš Fevžer

Slovenci so se na vrhunec sezone začeli pripravljati pred tednom dni prav na Bledu, v prejšnjem tednu pa so odigrali tudi dve prijateljski tekmi – s tekmecema, ki bosta nasprotnika tudi na turnirju. Obe sta se končali po podaljšku – v četrtek so bili Ukrajinci boljši s 3:2, v petek so Slovenci ugnali Poljake s 4:3.

Na končnem seznamu Mitje Šivica za tekmovanje je 23 hokejistov, od katerih jih devet nastopa za Olimpijo ali Jesenice, 12 pa jih nastopa v tujini.

Začetek turnirja bo sosedski, Slovenci ga bodo danes odprli z vrstniki s Hrvaške. Prenosi tekem bodo tudi na Youtubu.

Spored slovenskih tekem na Bledu:

ponedeljek, 19.30: Hrvaška – Slovenija
torek, 19.30: Slovenija – Poljska
četrtek, 16.00: Slovenija – Estonija
petek, 19.30: Italija – Slovenija
nedelja, 19.30: Slovenija – Ukrajina

Seznam slovenskih hokejistov:

Vratarji: Jon Dukarič (Slavija), Bor Glavič (Jesenice), Lan Kavčič (Olimpija)
Branilci: Rožle Bohinc, Maj Turšič Sečkar (oba Jesenice), Rok Frešer (Maribor), Tian Hebar (Olimpija), Maks Perčič (Vernon Vipers/Kan), Urban Podrekar (Naigara Icedogs/Kan), Ožbe Šlibar (KAC II)
Napadalci: Miha Beričič (Olimpija), Lovro Kumanovič, Tjaš Lesničar, Žan Špari Leben (vsi Jesenice), Mai Crnkić (Brynäs/Šve), Martin Črepinšek (Idaho Fallas Supd Kings/ZDA), Nace Langus (Oskarshamn/Šve), Tarik Mahmutović (Rögle), Matic Perčič (Kiekko Espoo/Fin), Nik Christian Petrovič (Zug/Švi), Mark Sever (Kloten/Švi), Filip Sitar (Malmö Redhawks/Šve), Anže Žeželj (Fehervar Hockey Academy/Mad)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!