Risi zagnali motorje in začeli odštevanje

Hokej 2. Apr 202414:43 0 komentarjev
slovenska hokejska reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

26 dni pred prvo tekmo svetovnega prvenstva divizije I skupine A je slovenska hokejska reprezentanca začela priprave na šampionat v Bolzanu. Ker selektor Edo Terglav ureja še zaključne klubske zadeve, je imel glavno besedo na zboru njegov pomočnik Mitja Šivic.

Na ledu hale Tivoli se je drugi dan aprila zbralo 30 hokejistov. Od 35-erice s širšega seznama so manjkali Žiga Jeglič, Jan Urbas, Miha Verlič in Blaž Gregorc, ki so se z Bremerhavnom prebili v polfinale nemškega prvenstva. Klubske obveznosti ima tudi še vratar Rouena Matija Pintarič, nekaj več dni premora je dobil njegov stanovski kolega Gašper Krošelj. Zbolel je Jan Drozg, naknaden vpoklic vsaj za začetek priprav pa sta dobila Tian Hebar in Lan Kavčič.

“Prvih deset dni bo veliko fitnesa in uteži, ker je to za hokej nujno potrebno. Drugače kot v preteklosti bodo fantje prvi teden odhajali domov, da se ne bodo preveč zasičili. Želimo, da na SP, ko obujejo drsalke, da jih obujejo z veseljem. Drugi teden bomo že skupaj, prvi teden imamo treninge enkrat dnevno, drugi teden bodo že dvakrat na dan. Ko se bomo popoldne ukvarjali z igro z igralcem manj in več. Potem sledijo že prijateljske tekme, šlo bo zelo hitro,” je po treningu dejal pomočnik selektorja Mitja Šivic. Glavni mož na slovenski klop Edo Terglav se bo izbrani vrsti pridružil v naslednjih dneh, ko povsem zaključi klubsko sezono v Grenoblu.

Za razliko do minulih let se bodo risi tokrat pripravljali v Ljubljani in ne na Bledu. V naslednjih tednih bodo odigrali šest prijateljskih tekem, od tega le prvo doma. Že prihodnji četrtek pod Rožnik prihaja Avstrija, dan zatem bo tekma še v Beljaku. Nato še dvakrat s Poljsko in Francijo, od koder sledi direktna pot v Bolzano. “Seveda bi si želel, da bi kdaj imeli tudi močnejše tekmece, a je to kar precej velik zalogaj za zvezo. Tudi ti, ki jih imamo, pa so super,” je dejal Šivic.

Mitja Šivic
Foto: Aleš Fevžer

Vsem prepotreben počitek, zdaj pa na polno

Čeprav so nekateri igralci svoje sezone končali že pred več tedni, to za strokovni štab ni bojazni. “Tisti, ki končali prej, so dobili programe fizične priprave in trener jim je bil na voljo. Z njimi je bil Edo v stikih. Danes so izgledali so v redu. Vsi, tudi mlajši, so dobili 10 dni počitka, ki ga rabijo. Pomembno je, da so ohranjali fizično moč s fitnesom, ledu so imeli v sezoni dovolj vsi,” je še dodal Šivic.

Ni želel špekulirati, kdaj se bo nemška četverica pridružila izbrani vrsti, a je bil jasen, da če bi se Fischtown Penguins prebili v finale nemške lige in tam igrali sedem tekem, udarnega napada v Bolzanu ne bi videli. Prepričan je tudi, da bo zgodnji začetke prvih dveh tekem na SP (z Južno Korejo in Romunijo že ob 12.30) le mentalni izziv. “Tudi za to imamo nekatere pripravljalne tekme bolj zgodaj. Če se mentalno pripraviš in imaš dobro prehrano, potem ni problema. Ni najlažje, saj so fantje navajeni igrati ob 18., 19. uri. Če en prej delaš stvari fizično v redu, ni težav,” je zaključil nekdanji trener Jesenic in Olimpije, zdaj pa selektor slovenske reprezentance do 20 let.

slovenska hokejska reprezentanca slovenska hokejska reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer
slovenska hokejska reprezentanca slovenska hokejska reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer
slovenska hokejska reprezentanca slovenska hokejska reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer
slovenska hokejska reprezentanca slovenska hokejska reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer
slovenska hokejska reprezentanca slovenska hokejska reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer
slovenska hokejska reprezentanca slovenska hokejska reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer
Mitja Šivic Mitja Šivic
Foto: Aleš Fevžer

Seznam povabljenih igralcev:

Vratarji: Luka Kolin (Olimpija/SLO), Gašper Krošelj (Banska Bystrica/SVK), Matija Pintarič (Dragons de Rouen/FRA), Žan Us (Jesenice/SLO)

Branilci: Rožle Bohinc (Jesenice/SLO), Aljoša Crnovič (Olimpija/SLO), Kristjan Čepon (Vasterviks/SWE), Jan Ćosić (Olimpija/SLO), Blaž Gregorc (Bremerhaven/GER), Aleksandar Magovac (Olimpija/SLO), Bine Mašič (Olimpija/SLO), Matic Podlipnik (Kitzbüheler/AUT), Urban Podrekar (Niagara Ice Dogs/CAN), Miha Štebih (Horacka Slavia Trebic/CZE), Žiga Urukalo (Jesenice/SLO)

Napadalci: Miha Beričič (Olimpija/SLO), Martin Bohinc (Jesenice/SLO), Jan Drozg(Amur/RUS), Luka Gomboc (KAC/AUT), Žiga Jeglič (Bremerhaven/GER), Žan Jezovšek (Jesenice/SLO), Anže Kuralt (Fehervar/HUN), Rok Macuh (Olomuc/CZE), Marcel Mahkovec (Olimpija/SLO), Luka Maver (Vorarlberg/AUT), Žiga Mehle (Olimpija/SLO), Ken Ograjenšek (Graz 99ers/AUT), Robert Sabolič (VSV/AUT),  Nik Simšič (Olimpija/SLO), Jaka Sodja (Olimpija/SLO), Rok Tičar (Vienna/AUT). Blaž Tomaževič (VSV/AUT), Matic Török (KooKoo/FIN), Jan Urbas (Bremerhaven/GER), Miha Verlič (Bremerhaven/GER)


Prijateljske tekme Slovenije:

11. april: Slovenija – Avstrija
12. april: Avstrija – Slovenija
18. april: Poljska – Slovenija
19. april: Poljska – Slovenija
24. april: Francija – Slovenija
25. april: Francija – Slovenija


Spored slovenskih tekem na SP IA:

28. april, 12.30: Južna Koreja – Slovenija
30. april, 12.30: Slovenija – Romunija
1. maj, 19.30: Slovenija – Italija
3. maj, 16.00 Slovenija – Japonska
4. maj, 19.30 Madžarska – Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!