Dončiću se obeta nova pogodba: toliko bi lahko zaslužil

Luka Dončić. Foto: Profimedia

Po sedmih zaporednih zmagah in skupno devetih na zadnjih desetih tekmah je Dallas ujel izjemno ugoden val, ki ga vodi neposredno v končnico lige NBA. Prvi zvezdnik moštva Luka Dončić pa si je ob tem odstrl vrata do vnovične uvrstitve v peterko lige, kar utegne imeti tudi zanj sila ugodne finančne posledice, saj bi lahko podpisal rekordno pogodbo. Njena vrednost bi lahko znašala 367 milijonov dolarjev oziroma 340 milijonov evrov.

“Individualna statistika? Nagrade? Ne, želim zmagovati, želim prstan,” pogosto izjavi Luka Dončić, ki je bil doslej izbran za novinca leta, nato pa kar štiri zaporedne sezone uvrščen tudi v idealno peterko lige NBA. A čeprav je tovrstno poudarjanje ekipnega uspeha sila všečno, pa ne gre spregledati dejstva, da bi letošnja uvrstitev v prvo peterko za 25-letnega Ljubljančana pomenila tudi odločilno kljukico na seznamu pogojev za tako imenovano maksimalno pogodbo, ki bi jo podpisal leta 2025, veljavna pa bi postala leto pozneje.

Dončić je namreč v tej sezoni odigral že 65 tekem, kar je spodnji prag za uvrstite v peterko leta ali priznane za najkoristnejšega igralca lige. In medtem ko bo o lovoriki za MVP verjetno v prihodnjih tednih prelitega še veliko črnila, pa dvomov o vnovični uvrstitvi v peterko leta ne bi smelo biti. Ker je bil Dončić v sezoni 2022/23 že izbran v prvo peterko sezone, bi bil še letošnji izbor že dovolj, da bi bil prihodnje leto upravičen do maksimalne pogodbe.

Igra je postala resna. Tudi na finančni ravni. Čeprav ima LD 77 čvrsto pogodbo z Dallasom, pa mnogi že pogledujejo proti naslednji veliki pogodbi. Ob naslednjem podaljšanju bo imel Luka namreč prvič možnost podpisati pogodbo celo za 35 odstotkov od skupne omejitve plač oziroma plačne kapice, znova seveda zgolj ob izpolnjevanju posebnih pogojev. Dončiću se sicer trenutna pogodba izteče šele s koncem sezone 2026/27, a je zadnje leto pogojno. Slovenec bi lahko to možnost zavrnil in pred sezono 2025/26 že podpisal novo pogodbo, ki bi v veljavo vstopila leta 2026 in ga na teksaško franšizo vezala vse do konca sezone 2030/31.

Foto: Profimedia

Kdo je upravičen do maksimalne pogodbe?

Košarkar v ligi NBA je do “supermax” pogodbe za veterana upravičen, če je v ligi odigral že sedem ali osem sezon in ima do konca trenutne pogodbe še leto ali dve. Prav tako je moral biti ves čas zvest enemu moštvu, oziroma je bil v menjavi vključen v svojih prvih štirih sezonah v ligi. Ob tem mora košarkar izpolnjevati še določene pogoje. Skupna dolžina pogodbe po podaljšanju ne sme presegati šest sezon.

Igralec mora izpolnjevati enega od naslednjih pogojev:

A: Igralec je bil v zadnji sezoni izbran v eno od treh najboljših peterk sezone, oziroma je bil izbran v dveh zaporednih sezonah pred zadnjo.

B: Igralec je bil v zadnji sezoni imenovan za obrambnega igralca sezone, oziroma je bil imenovan v dveh zaporednih sezonah pred zadnjo.

C: Igralec je bil v katerikoli od zadnjih treh sezon izbran za najkoristnejšega igralca sezone (MVP).

Vrednost pogodbo je trenutno še na ravni ocen oziroma predvidevanj. Salary cap zadnja leta nezadržno raste. Letošnjega februarja je vodstvo lige NBA sporočilo, da je predvideni znesek za sezono 2024/25 pri 141 milijonih dolarjev. Nova pogodba Luke Dončića bi v veljavo vstopila šele s sezono 2026/27, tako bi se 35 odstotkov seveda izračunalo na podlagi zneska v tistem letu. Leta 2025 ligi NBA poteče tudi pogodba za TV pravice. Trenutna devetletna z ESPN/ABC in TNT je “težka” kar 2,6 milijarde dolarjev na sezono. Kot napovedujejo strokovnjaki, naj bi se znesek ob podpisu nove vsaj podvojil. Tako ni bojazni, da bi se rast  salary capa ustavila.

Glede na predvidene številke, bi lahko Luka že prihodnje leto z Dallas Mavericks sklenil podaljšanje za pet let, v vrednosti kar 367 milijonov dolarjev, oziroma dobrih 73 milijonov na sezono. S tem bi postal najbolje plačani igralec v ligi NBA. Seveda, do naslednjega podpisa t.i. supermax pogodbe leto pozneje.

Luka bi v zadnjem letu pogodbe zaslužil več kot 80 milijonov dolarjev, skupaj pa bi si že s podpisom prihodnje leto zagotovil, da bo zgolj od Dallas Mavericks od leta 2018 do 2031 zaslužil krepko čez pol milijarde ameriških dolarjev bruto plače, oziroma natančneje, kar 524 milijonov evrov po trenutnem menjalnem tečaju.

A če se vrnemo k začetku tega zapisa … Dončić, ki je na dobri poti, da postane prvi strelec lige, si je medtem na obraz nadel nasmešek. Dallas je namreč ujel ugoden ritem zmag. Osem tekem pred koncem rednega dela zaseda celo peto mesto lestvice zahodne konference. Luka in soigralci bodo neposredno mesto v končnici potrjevali že v tem tednu, najprej v noči na sredo, ko jih čaka gostovanje pri Golden State Warriors.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje